A. Lukašenka kurs sąjunginę valstybę su Rusija – gali būti panašu į ES? | Diena.lt

A. LUKAŠENKA KURS SĄJUNGINĘ VALSTYBĘ SU RUSIJA – GALI BŪTI PANAŠU Į ES?

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka išvardijo sąlygas sukurti bendrą sąjunginę valstybę su Rusija, įskaitant bendros valiutos įvedimą ir mokestinės bei muitinės politikos suvienodinimą, palygindamas tokią sąjungą su ES.

Apie tai Baltarusiją jau kelis dešimtmečius valdantis A. Lukašenka kalbėjo prieš Baltarusijos diplomatinės tarnybos šimtmetį, rašo Baltarusijos naujienų agentūra BELTA.

„Sąjunga (su Rusija) – prašom. Susijungimas – prašom, tačiau tai turi nuspręsti žmonės, o ne valdžia. Neatmetame nė vieno pasiūlymo. Jei man kas nors sako apie susijungimą, iškart atsakau – reikia bendros valiutos. Nesame prieš bendrą valiuta, tačiau tai turi būti tikrai bendra, o ne Rusijos centrinio banko, valiuta. Turi būti valiutos emisijos centras, įkurtas lygiomis sąlygomis abiem valstybėms“, – apie bendrą valstybę su Rusija kalbėjo paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A. Lukašenka.

Jei kaip pavyzdį pateikiate ES, puiku – gali būti panašu į Europos Sąjungą. Tačiau sąlygos turi būti lygios abiem.

„Jei kaip pavyzdį pateikiate ES, puiku – gali būti panašu į Europos Sąjungą. Tačiau sąlygos turi būti lygios abiem“, – pareiškė A. Lukašenka.

„Norite sujungti mokestinę ir muitų politiką? Sutinku. Tačiau, kaip sakiau praeitą kartą, turime perimti tai, ką turime geriausio, iš baltarusių ir iš rusų. Negali būti taip: mes – dideli, jūs – maži, todėl darysime viską taip, kaip yra pas mus“, – Rusijos primetamoms taisyklėms priešinosi Baltarusijos prezidentas.

Pasak A. Lukašenkos, kai kurios pastarojo meto atakos prieš Baltarusiją neturi jokio panašumo į įprastus tarptautinius santykius. „Visi nusitaiko į asmeniškumus, į nereikšmingas detales, todėl, kad kai kuriems nepatinka Baltarusijos pasirinktas kursas. Ta ekonomika, tas socialinis indėlis, kurį mes kuriame, remdamiesi teisingumo principais. Pasirodo, kažkam Rusijoje jos (Baltarusijos ekonomikos) labai prireikė. Taigi, viskas paprasta: kažkas nori sumenkinti Baltarusijos įvaizdį Rusijoje“, – samprotavo A. Lukašenka.

Tačiau, kaip patikino A. Lukašenka, į šiuos neva puolimus reikia reaguoti ramiai: „Turime ginti savo suverenitetą ir nepriklausomybę. Tačiau nesame prieš rusus, lenkus, lietuvius. Norime būti bet kokioje sąjungoje, tačiau gyventi savam bute, kurį mes turime. Su visais kaimynais, kad ir kokie jie bebūtų, esame pasiruošę kurti gerus, šiltus, abipuse nauda paremtus santykius.„

„Nepaisant mūsų su Rusija santykių, niekada neleisime, kad mūsų Baltarusijoje engtų rusus. Ir ne tik rusus, bet ir kitų valstybių piliečius. Jei kas norės mus apeiti ar nustumti, nepavyks, nes mes žinome, kaip į tai reaguoti“, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

Nepaisant pasigirdusių gandų, esą Rusija gali okupuoti Baltarusiją, A. Lukašenka dabartinio santykių su Rusija laikotarpio nelaiko kritiniu: „Matau, kad kai kurie buvę aukšti (Rusijos) pareigūnai spaudžia net patį (Rusijos prezidentą Vladimirą) Putiną. Manau, kad jis visgi nėra naujokas politikoje, todėl supranta, kaip elgtis. Susitikdamas su juo matau, kad V. Putinas yra nusiteikęs jokiais būdais nesuardyti santykių tarp Baltarusijos ir Rusijos.„

„Tiek V. Putinui, tiek ir man, ypač – man, būtų labai nenaudinga pasiduoti provokacijoms, nes mes Baltarusijoje laikėmės itin prorusiškos politikos. Vykdydami vidaus politikos uždavinius, mes šalyje visada Rusiją laikėme ne tik pagrindine partnere, bet ir pačia artimiausia, broliška valstybe, kurioje gyvena tokie pat, mūsų žmonės. Taip ir liks“, – Baltarusijos lyderis nekeitė ilgamečio tono Rusijos atžvilgiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

kauniete

…..pasaulio atgyvenos;;;;;gerai butu ,kad Lietuva turetu tiek ginkluotes ,kaip Izraelis

Kaunas valdo

Šaunuoliai gerai kad šalis bendradarbiauja

XL

Zelemencikas sovietinis reliktas! Išprusimo nulis!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS