M. Pompeo: JAV nepavyko atkalbėti Vokietijos nuo „Nord Stream 2“ projekto | Diena.lt

M. POMPEO: JAV NEPAVYKO ATKALBĖTI VOKIETIJOS NUO „NORD STREAM 2“ PROJEKTO

  • 5

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pareiškė, jog Jungtinės Valstijos bandė Vokietiją ir kai kurias kitas Europos valstybes atkalbėti nuo paramos Rusijos eksporto dujotiekio projektui „Nord Stream 2“, bet šio tikslo bent jau kol kas nepasiekė.

„Mes padarėme beveik viską, kas įmanoma, kad įtikintume europiečius ir, visų pirma, vokiečius neremti „Nord Stream 2“, tačiau šiai dienai – nesėkmingai“, – per JAV Senato užsienio reikalų komiteto posėdį trečiadienį kalbėjo M. Pompeo.

Jis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos bendradarbiauja su Vokietija, kad būtų užtikrintas rusiškų gamtinių tiekimo per Ukrainą į Europą tęstinumas.

M. Pompeo taip pat akcentavo, jog dauguma NATO narių įžvelgia su „Nord Stream 2“ susijusias rizikas bei pritaria Vašingtono susirūpinimui dėl šio projekto.

Pagal Rusijos planus, 1,23 tūkst. kilometrų ilgio „Nord Stream 2“, kurio projektinis pralaidumas – 55 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, per jūrą turėtų būti nutiestas iki 2020 metų pradžios. Vamzdynas klojamas greta jau veikiančio dujotiekio „Nord Stream 1“ ir padvigubins jo pajėgumą. Tai leistų eliminuoti Ukrainą kaip rusiškų dujų tranzito valstybę ir padidinti „Gazprom“ dalį Europos dujų rinkoje.

Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“ yra vienintelis projektą vystančios bendrovės „Nord Stream 2“ akcininkas. Rusijos dujų milžinė projektą vykdo su parteriais – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“. Šios įmonės kol kas yra tik finansavimo dalininkės bei būsimos naudos gavėjos.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukęs kai kurių Europos Sąjungos narių, įskaitant ir Lietuvos, aktyvaus priešinimosi: jis laikomas ne ekonomine, o politine schema. Oficialūs Vokietijos vyriausybės vertinimai – priešingi.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Cha

Dėl manęs gali ta kvaila Ukraina išgaišti badu. Man jie ne draugai. Sėdi ant geriausios Europoje žemės ir net duonos neužtenka...be rusų negali niekaip išgyventi.

Anonimas

Susidėjo durni chocholai su jankiais ir laukia jų vėl naujas holodomoras. O tada vėl žviegs, kad rusai kalti, o ne jie patys.

Du du tukstanciai

Du tukstanciai gamyklu vokieci pastatytu veikia rusijoje pilnu pajegumu neseniai atidarytos dar dvi gamyklos mercides ir iwolksvagen apie kokias sankcija rasineja laikrasciai sunku suprast
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS