M. Pompeo: JAV nori dirbti su Europa dėl naujo Irano branduolinio susitarimo | Diena.lt

M. POMPEO: JAV NORI DIRBTI SU EUROPA DĖL NAUJO IRANO BRANDUOLINIO SUSITARIMO

  • 1

Jungtinės Valstijos nori dirbti su savo partneriais Europoje dėl naujo susitarimo, kuriuo būtų užkirstas kelias Irano „piktybiniam elgesiui“, po to, kai Amerika pasitraukė iš istorinio Irano branduolinio susitarimo, sekmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas).

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pareiškimas antradienį apie JAV pasitraukimą iš 2015 metais pasirašyto susitarimo Europoje sukėlė sumaištį, iškilus grėsmei šio žemyno kompanijoms sulaukti Vašingtono sankcijų, jeigu jos toliau dirbtų su Iranu.

Visgi M. Pompeo teigė, kad JAV nori sąjungininkams pasiūlyti platesnio pobūdžio susitarimą.

Valstybės sekretorius sekmadienį televizijai „Fox News“ tvirtino, kad prezidentas pavedė jam „siekti susitarimo, kurio rezultatai apsaugos Ameriką“.

„Būtent tai mes ir padarysime, aš į tai smarkiai telksiuosi pokalbiuose su europiečiais per artimiausias kelias dienas“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Tikiuosi, kad per ateinančias kelias dienas ir savaites sugebėsime susitarti dėl susitarimo, kuris tikrai veikia, kuris tikrai apsaugo pasaulį nuo Irano blogo elgesio, o ne tik nuo jų branduolinės programos, bet ir nuo jų raketų ir jų piktybinio elgesio“, – pridūrė jis.

„Artimai dirbsiu su europiečiais, kad pabandytume tai pasiekti“, – kalbėjo M. Pompeo.

JAV administracija sako, kad sankcijų Iranui sušvelninimas 2015 metais leido Iranui vystyti kariuomenę. D. Trumpas šeštadienį pareiškė, jog Teherano gynybos finansavimas nuo 2015-ųjų išaugo 40 procentų.

Prezidento nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) teigė, kad Irano kariuomenė išnaudojo sumažėjusį tarptautinį spaudimą šalies ekonomikai ir ėmė aktyviau kištis į konfliktus Artimuosiuose Rytuose.

„Jei pažvelgtumėte į Irano po šio susitarimo padarytą pažangą, jo konvencinės kariuomenės ir terorizmo pažangą, Irake, Sirijoje, Libane, Jemene nuo 2015 metų Iranas iš tikrųjų buvo pakilime“, – televizijai NBC teigė J. Boltonas.

„Keitė galių balansą“

„Jie keitė galių balansą Artimuosiuose Rytuose iki kol prezidentas Trumpas išstojo iš šio susitarimo“, – kalbėjo patarėjas.

Paklaustas, ar Vašingtonas dabar pasisako už režimo pasikeitimą Irane, J. Boltonas tvirtino, jog tai nėra administracijos tikslas.

„Administracijos tikslas yra užtikrinti, kad Iranas niekada nepriartėtų prie galimybės turėti gabenamus branduolinius ginklus“, – sakė jis.

Vašingtone prieš porą savaičių lankęsis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) kėlė idėją pasirašyti 2015-ųjų dokumentą papildantį susitarimą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel vizito JAV metu praėjusį mėnesį prezidentui sakė, jog branduolinio susitarimo savaime nepakanka, norint pažaboti Irano ambicijas regione.

Vokietija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė yra trys iš šešių 2015 metais susitarimą pasirašiusių šalių. Pagal jį Iranui buvo sušvelnintos tarptautinės sankcijos mainais į tai, kad Teheranas atsisakytų branduolinio ginklo programos.

Nors daugelis ekspertų mano, kad JAV pasitraukimas sužlugdė šį susitarimą, Kinijoje viešintis Irano užsienio reikalų ministras sekmadienį kalbėjo apie galimybę jį išsaugoti. Kinija taip pat yra pasirašiusi šį dokumentą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juk

seniai matome kas tampo uz virvuciu jav valdanciuosius kur kongresas kaip ir musu seimas tai statytiniai avinai dirbantys tiems kuriu rankose visa valdzia tai masonai su kariskiais kur ne czv o mosad jau daro ka nori vien palestinos zemiu grobimas ir ciniskas reikalavimas nusiginkluoti kai ginklu dar nera o patys organizuoja europini terorizma juk jav turi pozemines bazes kanadoje kur ateiviai pagal susitarima grobia zmones ir si informacija pateikta per you t.bet niekas nepatikes nes sakys kad tai fantazijos tai ar ne fantazijos zmoniu mulkinimas ir gasdinimas velniu kuris siandien realiai isikunijes i zmogaus pav idala ir visus ne ju kraujo vadina gojais tie velniai tai sionistai rabinai jav bankininkai ir kt /pasiute sunys/ norintys karo........

SUSIJUSIOS NAUJIENOS