M. Pompeo: sprendimas išvesti karius iš Sirijos bus įgyvendintas | Diena.lt

M. POMPEO: SPRENDIMAS IŠVESTI KARIUS IŠ SIRIJOS BUS ĮGYVENDINTAS

  • 0

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį pareiškė, kad amerikiečių karių išvedimas iš Sirijos, apie kurį praėjusį mėnesį paskelbė prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), bus vykdomas, nepaisant didžiulės kritikos šiam sprendimui.

„Prezidento D. Trumpo sprendimas išvesti mūsų karius priimtas. Padarysime tai“, – sakė M. Pompeo per bendrą spaudos konferenciją Kaire su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry (Samehu Šukriu).

JAV diplomatijos vadovas lankosi Artimuosiuose Rytuose siekdamas išsklaidyti Vašingtono sąjungininkių regione būgštavimus, kuriuos išprovokavo netikėtas sprendimas išvesti kontingentą iš Sirijos.

Jis anksčiau taip pat susitiko su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu).

M. Pompeo, surengęs ilgiausią savo kelionę nuo to laiko, kai pernai pradėjo eiti šias pareigas, į Kairą atvyko vėlai trečiadienį. Prieš tai jis apsilankė Jordanijoje, Bagdade ir Arbilyje.

Vėliau ketvirtadienį M. Pompeo Amerikos universitete Kaire turi pasakyti kalbą „Jėga už gėrį: Amerika, vėl atgavusi jėgas Artimuosiuose Rytuose“.

Savo kelionės metu M. Pompeo turi paraginti sąjungininkus regione toliau spręsti „reikšmingas grėsmes“, kurias kelia Iranas ir islamo džihadistai, nors D. Trumpas praėjusį mėnesį netikėtai nusprendė išvesti iš Sirijos visus 2 tūkst. amerikiečių karių.

Tuojau po šio D. Trumpo pareiškimo administracija mėgino švelninti padėtį, bet jos prieštaringi pranešimai išprovokavo susirūpinimą regione.

Vienas JAV Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas prieš M. Pompeo kelionę tvirtino, kad JAV „nepasitrauks iš Artimųjų Rytų“.

M. Pompeo taip pat turi apsilankyti Persijos įlankos regiono šalyse, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus, Bahreiną, Katarą ir Saudo Arabiją.

Jam atvykus į Egiptą, Valstybės departamentas šią šalį pavadino „tvirtu partneriu kovoje su terorizmu ir drąsiu balsu, smerkiančiu (terorizmą) kurstančią radikalią islamistinę ideologiją“.

Tačiau didėja susirūpinimas, kad JAV politika Artimuosiuose Rytuose stringa. Seniai žadėtas D. Trumpo planas dėl izraeliečių ir palestiniečių taikos susitarimo kol kas nevirto tikrove.

Be to, daug D. Trumpo administracijos sprendimų didino painiavą ir pykdė daugelį sąjungininkų regione.

„Didesnė sumaištis Artimuosiuose Rytuose“

„Daugelio vertinimu, Trumpo Artimųjų Rytų politika į pakrikusius Artimuosius Rytus atnešė dar daugiau sumaišties“, - per „Twitter“ parašė buvęs JAV diplomatas Aaronas Davidas Milleris (Aronas Deividas Mileris), dabar dirbantis analitiku Woodrow Wilsono (Vudrou Vilsono) centre.

„Rizikuoti nemėgstantis prezidentas, kuriantis naują politiką „Twitter“ žinutėmis arba telefono skambučiais, apsuptas rizikuoti linkusių patarėjų, vadovaujančių (nesėkmių) tvarkymui, negerbia apdairumo ir turi uždavinių, kurie nėra aiškūs arba įgyvendinami – štai kokia yra JAV politika (arba jos nebuvimas) Sirijoje“, – pridūrė ekspertas.

Turkija ir Jungtinės Valstijos dabar nesutaria, kokia ateitis laukia Sirijos kurdų pajėgų, Ankaros laikomų „teroristais“, kai iš šalies buvo išvesti amerikiečių kariai.

Šią savaitę turkų pareigūnai dalyvavo įtemptame susitikime Ankaroje su D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėju Johnu Boltonu (Džonu Boltonu), per kurį mėginta susitarti dėl pajėgų išvedimo proceso koordinavimo. Tačiau iš J. Boltono išdėstytų sąlygų buvo galima spręsti, kad šis išvedimas atidedamas neribotam laikui.

Tarp jo paminėtų sąlygų yra kai kuriuose Sirijos rajonuose tebeveikiančio džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) visiškas sutriuškinimas ir pastangos užtikrinti, kad kurdų kovotojai, kartu su amerikiečiais kovęsi su džihadistais, būtų apsaugoti.

Ketvirtadienį Turkija vėl pagrasino pradėti puolimą prieš kurdus.

„Jeigu (amerikiečių išvedimas) atidedamas dėl tokių absurdiškų pasiteisinimų, jog turkai vykdo kurdų skerdynes – kas neatspindi tikrovės – mes įgyvendinsime šį sprendimą“, – televizijai NTV sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS