M. Sirisena: politikas, nuvertęs tvirta ranka valdžiusį Šri Lankos lyderį | Diena.lt

M. SIRISENA: POLITIKAS, NUVERTĘS TVIRTA RANKA VALDŽIUSĮ ŠRI LANKOS LYDERĮ

  • 0

Šri Lankos išrinktasis prezidentas Maithripala Sirisena (Maitripala Sirisena) buvo nelabai pastebimas ministras, kol iškilo kaip didžiausia susiskaldžiusios opozicijos viltis nuversti ilgiausiai valdžiusį Pietų Azijos lyderį, ligšiolinį Šri Lankos prezidentą Mahindą Rajapaksą (Mahindą Radžapakšą).

Tai pribloškiamas posūkis švelnaus būdo 63 metų M.Sirisenai, kuris kitą dieną po bendros su M.Rajapaksa vakarienės pasitraukęs iš jo vyriausybės tapo sunkiai įtikima vienijančia figūra tiems, kas nebuvo patenkinti ligšioliniu lyderiu ir jo galinga šeima.

M.Sirisenos pažadas išgyvendinti pareigūnų korupciją ir atkurti teismų sistemos nepriklausomybę atitiko rusenantį apmaudą dėl to, ką daugelis laikė vis didesniu M.Rajapaksos autoritarizmu.

„Nuo rytojaus paskelbsime naują politinę kultūrą, – sakė jis, ketvirtadienį atiduodamas savo balsą prezidento rinkimuose. – Man dirbant prezidento poste bus taika ir įstatymo valdžia“.

Kitas svarbus pažadas buvo „užbaigti Rajapaksos šeimos valdymą“. 69 metų M.Rajapaksa, kuris panaikino dviejų kadencijų apribojimą prezidentams ir suteikė sau daugiau įgaliojimų, daug savo giminaičių įtaisė dirbti vyriausybėje, tuo sukeldamas pasipiktinimą net savo paties partijoje.

Kaip ir M.Rajapaksa, buvęs sveikatos apsaugos ministras M.Sirisena yra budistas iš šalies gyventojų daugumą sudarančios sinhalų bendruomenės, bet daugelis rinkėjų, regis, jį pasirinko dėl to, kas jis nėra, o ne dėlto, kas jis yra.

Jis užsitikrino daugelio Šri lankos mažumų grupių, tarp jų – tamilų, paramą, nes pasiūlė tikėtiną alternatyvą ilgamečiam lyderiui.

„Malonus vyrukas“

Buvęs kolega Austinas Fernando (Ostinas Fernandas) pavadino M.Siriseną „švelnaus būdo, švelnaus balso politiku“.

„Jis nekandus. Malonus vyrukas, galintis lengvai pelnyti pagarbą“, – sakė A.Fernando, į pensiją išėjęs valstybės tarnautojas.

Sprendimas atsisukti prieš galingą prezidentą pademonstravo tvirtumą nepaisant tos švelnaus žmogaus reputacijos.

Buvęs armijos vadas Sarathas Fonseka (Sarathas Fonseka), kuris per 2010 metų rinkimus nesėkmingai bandė mesti iššūkį M.Rajapaksai, daugiau kaip pustrečių metų kalėjo dėl prieštaringai vertinamų kaltinimų.

„Žinau, jog tai, kas nutiko generolui Fonsekai, gali nutikti ir man“, – prasidėjus rinkimų kampanijai sakė M.Sirisena.

Baltą sarongą ir tuniką – Šri Lankos politikų mėgstamą aprangą – vilkintis M.Sirisena patinka kaimo rinkėjams, o pagrindinė jį remianti jėga – centro dešinės Jungtinė nacionalinė partija (UNP) – yra populiaresnė miestuose.

Jis pažadėjo per 100 dienų reformuoti prezidento instituciją, atsisakyti daugelio jos vykdomųjų galių ir grąžinti šalį prie Vestminsterio stiliaus parlamentinės demokratijos, kai policija, teismai ir valstybės tarnyba yra nepriklausomos institucijos.

Antrojo pasaulinio karo veterano sūnus M.Sirisena į parlamentą pateko 1989 metais, įsikūręs rytiniame Polonaruvos rajone.

Jis buvo lengvas taikinys tamilų „tigrų“ sukilėliams per kovų piką ir sako, kad separatistai mažiausiai penkis kartus galėjo bandyti jį nužudyti.

Jis beveik dvejus metus kalėjo areštuotas dėl įtarimų, kad 1971 metais, būdamas vos 20-ies, vadovavo maištui prieš vyriausybę.

M.Sirisenai prieš rinkimus pasitraukus iš vyriausybės, M.Rajapaksa išmetė jį iš Šri Lankos laisvės partijos, nors jis pats sakė, kad vis dar yra narys.

Jo vizija dėl šalies glaudžiai siejasi su laisvajai rinkai ir investuotojams palankia opozicinės UNP, kuri suteikė jam politinę atramą, politika.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS