Madrido nušalintas buvęs Katalonijos lyderis prisistatė Belgijos teismui | Diena.lt

MADRIDO NUŠALINTAS BUVĘS KATALONIJOS LYDERIS PRISISTATĖ BELGIJOS TEISMUI

  • 0

Buvęs Katalonijos vadovas Carles Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas) penktadienį atvyko į Belgijos teismą, kuriame bus svarstomas Ispanijos prašymas išduoti jį, nes Madride jo laukia kaltinimai maišto skatinimu ir antivyriausybine veikla dėl jo iniciatyvos siekti krašto nepriklausomybės nuo Ispanijos.

Madridas yra išdavęs Europos arešto orderius suimti C. Puigdemont'ą ir keturis jo buvusius ministrus, kai šie praėjusį mėnesį visi išvyko į Belgiją, ignoravę Ispanijos teismo šaukimą, tvirtindami, kad Ispanijoje jie nesitiki sąžiningo teismo proceso.

Teisėjas Briuselyje per posėdį už uždarų durų išklausys prokurorų ir katalonų separatistų advokatų argumentus dėl ekstradicijos prašymo. Manoma, jog tai tebus pirmasis etapas ilgoje teisinėje kovoje, nes abi pusės pralaimėjimo atveju veikiausiai skųs teismo sprendimą.

Vadinasi, C. Puigdemont'as su savo bendražygiais tikriausiai tebebus Briuselyje, kai gruodžio 21 dieną Katalonijoje vyks rinkimai. Jie organizuojami Madrido nurodymu, siekiant „atkurti normalią padėtį“ turtingame šiaurės rytiniame regione.

„Prašysime Belgijos teisėją gerbti pagrindines Europos Sąjungos teises“, – naujienų agentūrai AFP sakė dviem buvusiems katalonų ministrams atstovaujanti advokatė Michele Hirsch (Mišel Hirš).

„Referendumo organizavimas nėra baudžiamosios teisės klausimas. Akivaizdu, kad nusitaikyta į politinius įsitikinimus ir virtinės taikių bei demokratiškai įvykusiųų renginių, susijusių su tais įsitikinimais, organizavimą“, – aiškino ji.

Vienas patarėjų sakė žurnalistams, kad C.Puidgemont'as Briuselyje prieš 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku atvyko į Teismo rūmus, kur vyks ekstradicijos svarstymas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS