Maskva piktinasi Latvijos sprendimu išsiųsti du rusų žurnalistus | Diena.lt

MASKVA PIKTINASI LATVIJOS SPRENDIMU IŠSIŲSTI DU RUSŲ ŽURNALISTUS

  • 2

Maskva ketvirtadienį piktai reagavo į Latvijos sprendimą išsiųsti iš šalies du rusų žurnalistus ir apkaltino Rygą pažeidžiant Jungtinių Tautų taisykles bei kurstant įtampą tarp šalių.

Rusijos valstybinės televizijos ir radijo kompanijos (VGTRK) korespondentė Latvijoje Olga Kurlajeva buvo išsiųsta iš šalies remiantis „absurdiškais kaltinimais“, kad ji kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Kaltinimai O. Kurlajevai panašūs į „tuos, kuriuos praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje naudojo totalitariniai režimai Ispanijoje ir Vokietijoje“, sakė ministerijos atstovė, kurią citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Latvijos valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad Rusijos pilietė „buvo sulaikyta gavus patvirtinimą, kad ji įtraukta į asmenų, kuriems uždrausta įvažiuoti į šalį, sąrašą“.

„Šiuo metu, kaip numato įstatymas, imamasi tolesnių žingsnių asmens išsiuntimui“, – pridūrė jis, tačiau jokių konkrečių pavardžių neįvardijo.

Taip pat buvo sulaikytas ir pagal imigracijos įstatymus iš šalies išsiųstas dar vienas Rusijos pilietis, nurodė tarnybos atstovas, kalbėjęs anonimiškai.

M. Zacharova sakė, kad šis asmuo tikriausiai yra O. Kurlajevos vyras, Rusijos televizijos „TV Centr“ žurnalistas Anatolijus Kurlajevas.

„Akivaizdu, kad Latvijos valdžia su tyliu Briuselio palaikymu stengiasi visiškai išvalyti šalies informacinę erdvę nuo jai nepatinkančių žiniasklaidos priemonių“, – sakė Rusijos URM atstovė.

Ryga „atvirai ir šiurkščiai pažeidžia savo tarptautinius teisinius įsipareigojimus užtikrinti teisę laisvai reikšti savo mintis, grubiai pažeidžia pagrindinius Jungtinių Tautų, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ir Europos Tarybos aktus. Sieksime atitinkamos tarptautinių institucijų reakcijos“, – pažymėjo M. Zacharova.

Gegužę kaimyninė Estija išsiuntė iš šalies du Rusijos diplomatus. Atsakydama Maskva nurodė palikti šalį dviem estų diplomatams.

Įtampa tarp trijų Baltijos valstybių ir Rusijos smarkiai padidėjo 2014 metais, kai Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Va

Prisiprašė

Varis

Jei issiunte, reiskia reikejo. Be reikalo niekas nieko neissiuncia. Tikriausiai vede "internacionalini darba"...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS