A. Merkel norėtų išsaugoti „Normandijos formatą“ ir Minsko derybų procesą | Diena.lt

A. MERKEL NORĖTŲ IŠSAUGOTI „NORMANDIJOS FORMATĄ“ IR MINSKO DERYBŲ PROCESĄ

  • 0

Vokietijos kanclerė Angela Merkel mano, kad derybos dėl situacijos Rytų Ukrainoje sureguliavimo „Normandijos formatu“, dalyvaujant Vokietijai, Rusijai, Ukrainai ir Prancūzijai, pasiteisino ir turi būti tęsiamos.

„Man atrodo, kad šitas formatas pasiteisino... esant šioms itin sudėtingoms sąlygoms, ir aš manau, kad jį reikia pratęsti“, – penktadienį Berlyne bendroje spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka sakė A. Merkel, atsakydama į klausimą, ar bus pratęstas darbas „Normandijos formatu“.

Kanclerė taip pat pabrėžė, kad Trišalės kontaktinės grupės derybos netrukdo kitoms deryboms ir taip pat turi būti tęsiamos.

„Kalbant apie derinimą su Trišale kontaktine grupe, manau, kad mums būtina toliau dirbti šiuo formatu. Bet tai nėra formatas, kuriuo būtų atmetami kiti... Kalbant apie „Normandijos formatą“, mes glaudžiai bendradarbiavome su JAV, bet tas formatas iš principo pasiteisino“, – pažymėjo A. Merkel.

Pasak jos, per penktadienio derybas su P. Porošenka ji aptarė Minsko derybų procesą. Kalbėdama apie jį kanclerė pabrėžė, kad nemato kito kelio konfliktui Rytų Ukrainoje sureguliuoti.

„Šiandien kalbėjome ir visada kalbėdavome apie Minsko procesą. Iki šiandienos mums nepavyko nustatyti stabilaus ugnies nutraukimo režimo. Bet galime sakyti, kad apribojome šį konfliktą ir šiek tiek sumažinome konflikto laipsnį. Ir, žinoma, Prancūzijos prezidentas taip pat laikėsi nuomonės, kad Rusijos dalyvavimas Minsko procese buvo svarbus. Nors Minsko proceso rezultatai ne visiškai patenkinami, vis dėlto tai vienintelis kelias, kuriuo galime eiti toliau. Tai vienintelis variantas, kuris, kaip matau, gali atnešti mums naudos“, – sakė A. Merkel.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS