A. Merkel perspėja dėl Kinijos įtakos Balkanuose | Diena.lt

A. MERKEL PERSPĖJA DĖL KINIJOS ĮTAKOS BALKANUOSE

  • 2

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį perspėjo, kad Kinija neturėtų sieti savo investicijų vakarų Balkanuos su savo politiniais reikalavimais.

„Aš neprieštarauju tam faktui, kad Kinija nori prekiauti... ir investuoti“, – sakė A. Merkel spaudos konferencijoje Berlyne, kurioje dalyvavo ir Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zaevas (Zoranas Zajevas).

„Mes esame atviri laisvai prekybai“, pridūrė ji, tačiau pridūrė, kad „ji privalo būti abipusiška“ ir tas atvirumas turi eiti „ne iš vienos šalies, o iš visų šalių“.

„Kyla klausimas... ar ekonominiai santykiai yra siejami su politiniais klausimais?“, – tęsė kanclerė ir pabrėžė, kad „tai nebūtų laisvos prekybos dvasioje“.

Kinija daug investuoja į „Naujųjų šilko kelių“ iniciatyvą. Pekinas viliasi, kad 2013-aisiais pristatytas projektas padės atgaivinti senovinius prekybos maršrutus iš Azijos į Europą ir Afriką. Tačiau Europoje kyla būgštavimų, kad taip Pekinas siekia didinti savo politinę įtaką Europoje.

Pastaraisiais metais Kinija investavo į strategiškai svarbius sektorius ir kritinę infrastruktūrą, įsigijo Pirėjo uostą krizės ištiktoje Graikijoje.

Europoje nerimaujama, kad Balkanų šalys, kurios turi naudos iš Kinijos investicijų, yra linkusios ginti Pekino interesus ES, ypač žmogaus teisių ir prekybos klausimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

1 protingas pareiskimas po tiek pridarytu nesamoniu....

apie tai reikejo frau Merkel

mastyt su galva ,o ne su subine kada issketus rankas babajus islamistus teroristus y europa kvietei ...paskuj juos ir kinieciai su indusais patrauke....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS