Metai nuo D. Trumpo prezidentavimo pradžios: rėmėjų mažėja, įtampų kyla | Diena.lt

METAI NUO D. TRUMPO PREZIDENTAVIMO PRADŽIOS: RĖMĖJŲ MAŽĖJA, ĮTAMPŲ KYLA

Sukanka metai, kai Donaldas Trumpas išrinktas Jungtinių Valstijų prezidentu. Vienas iš įrodymų, kad jo politikos rėmėjų mažėja, yra Naujajame Džersyje ir Virdžinijoje surengti gubernatorių, o Niujorke – mero rinkimai.

Kaip paaiškėjo trečiadienį, visose valstijose pergalę švenčia ne respublikonų, bet demokratų atstovai. Politologai pastebi, kad nemažos dalies rinkimų pažadų D. Trumpui kol kas nepavyksta įgyvendinti.

Praėjus metams po pergalės, D. Trumpas džiaugiasi augančia šalies ekonomika ir žemu nedarbo lygiu, taip pat pabrėžia savo indėlį kovojant su „Islamo valstybe“. Tiesa, prezidentaujant D. Trumpui, vis iškyla naujų detalių apie jo aplinkos ryšius su Rusija, tebevyksta tyrimas ir dėl galimo Rusijos kišimosi į prezidento rinkimus.

Kongrese D. Trumpas susiduria su pasipriešinimu dėl sveikatos apsaugos sistemos reformos, jam taip pat nepavyksta gauti finansavimo žadėtos sienos su Meksika statyboms.

D. Trumpas sulaukia nemažai kritikos ir dėl šalies pasitraukimo iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo. NATO sąjungininkės vis dėlto džiaugiasi pasikeitusia D. Trumpo pozicija dėl Aljanso ateities, anksčiau ja abejojęs, prezidentas dabar reiškia paramą stiprinti NATO.

Jungtinių Valstijų prezidentas yra įsitraukęs į aršų žodžių karą su branduolinius bandymus vykdančios Šiaurės Korėjos lyderiu. Jungtinių Valstijų prezidentas teigia, kad Šiaurės Korėjos režimas turi būti izoliuotas. Kalbėdamas Pietų Korėjos parlamente D. Trumpas smerkė Šiaurės Korėjos lyderį ir vadino jį žiauriu diktatoriumi. Anot Amerikos vadovo, kuo bus stipresnė Pietų Korėja, tuo bus silpnesnė jos šiaurinė kaimynė.

Šiaurės Korėjos branduolinės programos tema dominuoja visoje D. Trumpo kelionėje po Azijos šalis. Kiek anksčiau D. Trumpui tirštas rūkas sutrukdė netikėtą jo vizitą į demilitarizuotą zoną tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų. Valandą vėluodamas D. Trumpo sraigtasparnis pakilo Seule, tačiau kiek paskridęs buvo priverstas grįžti, nes oro sąlygos tik blogėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS