Mičigano pirminiuose rinkimuose J. Bidenui papriekaištauta dėl Gazos Ruožo | Diena.lt

MIČIGANO PIRMINIUOSE RINKIMUOSE J. BIDENUI PAPRIEKAIŠTAUTA DĖL GAZOS RUOŽO

  • 3

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį lengvai laimėjo pirminius rinkimus Mičigano valstijoje, bet sulaukė kartaus priekaišto dėl Gazos Ruožo per arabų kilmės amerikiečių vadovautą protestą, privertusį susirūpinti jo rezultatu šioje valstijoje lapkritį, kai vyks prezidento rinkimai.

Ir demokratų, ir respublikonų pirminių rinkimų Mičigane rezultatai buvo nuspėjami. Prezidentas varžybose dėl Demokratų partijos kandidato statuso šioje valstijoje konkurencijos beveik nesulaukė, o jo pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) buvo paskelbtas Respublikonų partijos balsavimo nugalėtoju.

Tačiau dešimtys tūkstančių demokratų šioje „svyruojančioje“ – kartais už demokratus, o kartais už respublikonus balsuojančioje – valstijoje, kuri yra labai svarbi J. Bideno viltims dėl perrinkimo, balsavimo biuleteniuose nepasirinko jokio konkretaus partijos kandidato (angl. uncommitted). Taip balsuoti ragino kampanija „Klausykitės Mičigano“ (Listen to Michigan), siekdama, kad prezidentas paragintų Izraelį nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože.

Suskaičiavus maždaug trečdalį balsų buvo paskelbta, kad langelį „uncommitted“ balsalapiuose pažymėjo 50 tūkst. rinkėjų. Tai jau dvigubai daugiau nei būdavo per praėjusius tris rinkimų ciklus.

J. Bidenas paskelbė pareiškimą su padėka rinkėjams ir priminimu apie savo darbą Mičigano vidurinės klasės labui. Jis pripažino, kad dar reikia daug nuveikti, bet konflikto Gazos Ruože ir protesto balsų nepaminėjo.

„Klausykitės Mičigano“ buvo išsikėlusi tikslą surinkti 10 tūkst. balsų „uncommitted“ ir jais išreikšti protestą prezidentui dėl JAV karinio finansavimo Izraeliui.

Pavojaus signalas

Karas Gazos Ruože prasidėjo, kai spalio 7 dieną palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojai užpuolė Izraelį, žiauriai nužudydami, remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių.

Tačiau susirūpinimą kelia tai, kad per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją žuvo, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, jau beveik 30 tūkst. žmonių.

Toks aukų skaičius sumažino J. Bideno populiarumą tarp JAV musulmonų ir arabų, kurių balsai buvo labai svarbūs prezidento 2020 metų pergalei Mičigane prieš D. Trumpą.

Šioje Vidurio Vakarų valstijoje yra didžiausias procentas gyventojų, savo kilmę siejančių su Viduriniais Rytais ar Šiaurės Afrika.

Protestas nekėlė grėsmės J. Bideno pergalei pirminiuose rinkimuose, o vienintelis jo varžovas, Minesotai atstovaujantis Atstovų Rūmų narys Deanas Phillipsas (Dinas Fillipsas), vėlai antradienį buvo surinkęs mažiau nei 3 proc. balsų.

Tačiau reikšmingas rinkėjų, nepasirinkusių jokio konkretaus kandidato, skaičius gali reikšti pavojaus signalą prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus, kai J. Bidenas negalės sau leisti prarasti balsų šioje „svyruojančioje“ valstijoje.

Tuo metu respublikonų stovykloje D. Trumpo pergalę JAV televizijos prognozavo iškart, kai tik pasibaigė antradienio balsavimas, nors eksprezidentas dar turi palaukti iki savaitgalio, kai rezultatas bus patvirtintas po sudėtingo kelių dienų proceso.

D. Trumpas lengvai laimėjo anksti balsavusiose valstijose ir nesitikėta, kad Mičiganas apsunkins jo žygį partijos nominacijos link.

Vienintelė likusi jo varžovė, buvusi JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley (Niki Heili), savaitgalį pralaimėjo D. Trumpui savo gimtojoje Pietų Karolinos valstijoje, tačiau atsisakė pasitraukti, sakydama, jog netiki, kad D. Trumpas gali įveikti J. Bideną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

is runkeliu...

kokia tautybe valdo pasauli ir tuo paciu amerika " Teisingumo" virsune ?Kitos tautybes runkeliai VIVAT izraelis...

Ubagai

Kur 60 milijardų Ukrainai, kur F-16? Ten ką, keli kumpanosiai valdo visą JAV?

kkkkk

Ne rinkti jo reikia kitai kadencijai o išgrūsti i pensiją reikia kuo greičiau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS