A. Navalnas suimtas per protestus prieš V. Putiną ir „pseudorinkimus“ | Diena.lt

A. NAVALNAS SUIMTAS PER PROTESTUS PRIEŠ V. PUTINĄ IR „PSEUDORINKIMUS“

  • 14

Rusijos policija sekmadienį sulaikė Maskvoje opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, tūkstančiams žmonių išėjus protestuoti prieš kovą vyksiančius rinkimus, beveik neabejotinai dar šešeriems metams pratęsiančius prezidento Vladimiro Putino valdymą.

Į Tverės gatvę dalyvauti protesto mitinge „Rinkėjų streikas“ atėjęs 41 metų A. Navalnas, apsuptas savo šalininkų, dar spėjo paskanduoti „Sukčiai ir vagys“, bet netrukus buvo policininkų sulaikytas.

A. Navalnas ragino maskviečius ignoruoti jo sulaikymą ir vis tiek išeiti į gatves.

„Mane sulaikė, tai neturi reikšmės, – jis parašė tviteryje. – Ateikite į Tverės gatvę. Jūs ne dėl manęs ateinate, o dėl savęs ir savo ateities“.

Paklausę balsingiausio V. Putino kritiko raginimo, tūkstančiai žmonių nepabūgo šalčio ir dalyvavo demonstracijose dešimtyse miestų, protestuodami prieš artėjančius „pseudorinkimus“, kaip juos vadina A. Navalnas ir jo šalininkai.

Daugelis skandavo šūkius ir laikė plakatus su užrašais „Rinkėjų streikas“ arba „Be manęs“.

Pasak naujienų agentūros AFP žurnalistų, Maskvoje susirinko demonstrantų buvo 3–4 tūkst., nors sostinės policija sakė, kad jų buvo tik apie tūkstantį.

Valdžia sustiprino saugumo priemones. Į miesto centrą buvo pasiųsta policijos mikroautobusų ir autobusų, bet pareigūnai demonstrantus suiminėti vengė.

Prieš eitynes Maskvoje policija įsiveržė į A. Navalno būstinę, perpjovusi durų spyną, ir nutraukė tiesioginę transliaciją, nušviečiančią protestus šalies rytiniame regione.

Policija taip pat sulaikė kelis A. Navalno Antikorupcinio fondo darbuotojus ir jo šalininkus.

„Tai – ne rinkimai“

Maskvoje protestuotojų miniai vėliau buvo leista pražygiuoti iki Raudonosios aikštės.

Policija nurodė, kad A. Navalnui gresia atsakomybė už nesankcionuoto protesto organizavimą. Pasak pareigūnų, jis buvo išvežtas į vieną policijos nuovadą.

Nepriklausomas tinklalapis „OVD-Info“, renkantis informacija apie politinius areštus, nurodė, kad sekmadienį šalyje buvo sulaikyta apie 240 žmonių.

Sekmadienį rengti protestai atrodė daug blankesni už vykusius pernai kovą ir birželį, kai dešimtys tūkstančių žmonių buvo išėję į gatves išlieti pykčio dėl Rusijos elito korupcijos.

Tąsyk policija veikė daug aktyviau ir suėmė daugiau kaip tūkstantį žmonių, tarp jų – moksleivių.

Pats A. Navalnas pernai triskart atliko 15, 25 ir 20 parų įkalinimo bausmes už nesankcionuotų protestų organizavimą.

Vis dėlto daugelis protestuotojų sekmadienį sakė, kad valdžia jų neįbaugins.

„Tai – ne rinkimai, nes mes jau žinom rezultatą“, – AFP Maskvoje sakė 62 metų Jelena Ružė.

„Aš nebijau protestuoti“, – pridūrė buvusi Kultūros ministerijos darbuotoja.

Kailinius vilkėjusi protestuotoja Aleksandra Fiodorova sakė, kad valdžios sprendimas neleisti A. Navalnui kandidatuoti į prezidento postą yra klaida.

„Nematau ateities. Nebėra už ką balsuoti“, – sakė 27 metų moteris.

„Pavargę nuo šio liūno“

Antrajame pagal dydį Sankt Peterburgo mieste protestuotojai reiškė panašias nuotaikas. Ten į gatves išėjo mažiausiai tūkstantis žmonių; kai kurie skandavo „Rusija be Putino!“ ir „Putinas – vagis!“

„Noriu pokyčių, – 20-metis Andrejus Petrovas sakė AFP gimtajame V. Putino mieste. – Esame pavargę nuo gyvenimo šiame liūne.“

Anksčiau sekmadienį opozicijos šalininkai protestavo Rusijos Tolimųjų Rytų regionuose ir Sibire, įskaitant Jakutsko miestą, kur demonstracija vyko spaudžiant apie minus 45 laipsnių Celsijaus speigui.

Uralo mieste Jekaterinburge susirinko apie tūkstantis žmonių – prie jų prisidėjo netgi miesto meras.

A. Navalnas, laikomas vieninteliu politiku, pajėgiu mesti realų iššūkį V. Putinui, sukūrė stiprų protestų judėjimą, nors yra nuolat persekiojamas policijos. Jo šalininkų gretas ypač gausina pokyčių trokštančios jaunosios kartos pyktis.

Kremliaus kritikas sako, kad artėjantys rinkimai faktiškai bus V. Putino karūnavimas. Daugelis neabejoja, kad jis užsitikrins ketvirtą prezidento kadenciją ir galės toliau vadovauti šaliai iki 2024-ųjų.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas perspėjo, kad dalyvavimas nesankcionuotuose mitinguose sukels „tam tikrų padarinių“. Jo žodžiai buvo menkai tepridengtas grasinimas, kad dalyviai gali sulaukti bausmių.

Vakaruose išsilavinimą įgijęs teisininkas A. Navalnas apie savo ketinimus siekti prezidento posto pranešė prieš metus, tačiau pareigūnai tvirtino, kad jis negali kandidatuoti, nes yra teismo pripažintas kaltu dėl valstybės turto grobstymo. Daugelis tą bylą laiko politiškai motyvuota.

A. Navalnas sakė panaudosiantis visą savo kampanijos galią – vien savanorių yra daugiau kaip 200 tūkstančių – organizuoti „rinkėjų streikams“ ir užtikrinti, kad rinkimų dieną kuo daugiau rusų balsuoti neateitų.

V. Putinas vadovauja Rusijai jau 18 metų – prezidento ir premjero postuose, tad šalyje plinta nepasitenkinimas šiuo užsitęsusiu valdymu.

Tačiau neramus laikotarpis po Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991-aisiais tebėra gerai prisimenamas Rusijos kolektyvinėje sąmonėje, todėl daugelis nelinkę eiti į gatves protestuoti prieš V. Putino atneštą stabilumą, sako apžvalgininkai.

Pasak analitikų, Kremlius labiausiai nerimauja, kad rinkėjų aktyvumas gali būti mažas ir kad tai pakenktų V. Putino viltims užsitikrinti tvirtą naują mandatą.

Per 2012 metų rinkimus V. Putinas grįžo į Kremlių, esant 65 proc. rinkėjų aktyvumui. Šiemet pareigūnai neriasi iš kailio, kad šis skaičius būtų didesnis.

Policija įsiveržė į biurą

Rusijoje milicija sekmadienį įsiveržė į opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno biurą Maskvoje, ir areštavo jame buvusius darbuotojus.

Pasak A. Navalno padėjėjų, policininkai laužė duris panaudodami „bulgarkę“ (kampinį šlifuoklį).

Šis 41-erių politikas ragino visoje Rusijoje ignoruoti valdžią, nepaisant gresiamų suėmimų, ir rengti mitingus, raginančius aktyviai boikotuoti kovo 18 dieną rengiamus prezidento rinkimus.

„Kai kuri žiniasklaida praneša, kad esu sulaikytas. Ne, aš dar laisvėje. Planuoju 14 val. ateiti į Tverės gatvę, ir jus ten kviečiu“, – parašė A Navalnas tviteryje, dar pasišaipęs iš policininkų, kad jiems sunkiai sekėsi įveikti biuro duris.

Sekmadienį jau vyko opozicijos protestų Rusijos rytuose ir Sibire; Maskvoje ir Sankt Peterburge planuota pradėti juos 14 val. (13 val. Lietuvos laiku).

GALERIJA

  • A. Navalnas suimtas per protestus prieš V. Putiną ir „pseudorinkimus“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

X

Nei jis suimtas nei ka.

Ola

Na jam taip it reiki

Comandante

Kaip jus sau nenorit bet rusai truputi kv..št. Ka jie nežino ka daryti su tuo amerikonu agenteliu ?? Šitokios Sibiro platybes , o jie....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS