Ministras: Airija sieks gauti ES paramą JK pasitraukimo be „Brexit“ atveju | Diena.lt

MINISTRAS: AIRIJA SIEKS GAUTI ES PARAMĄ JK PASITRAUKIMO BE „BREXIT“ ATVEJU

  • 0

Airija sieks iš Briuselio gauti milijonų eurų paramą, jeigu Didžioji Britanija pasitrauks iš Europos Sąjungos be išstojimo sutarties, ketvirtadienį pareiškė šalies žemės ūkio ministras.

„Čia mes tikimės šimtų milijonų“, – sakė Michaelas Creedas (Maiklas Krydas) laikraščiui „The Irish Independent“.

„Mes kalbame apie didžiulius pinigus – nuo jautienos pramonės iki žvejybos pramonės“, – kalbėjo jis.

Vestminsteriui įstrigus aklavietėje dėl vyriausybės kruopščiai paruošto „Brexit“ sutarties projekto, didėja tikimybė, kad Jungtinė Karalystė kovą pasitrauks iš prekybinio bloko be jokios sutarties.  

Skubi finansinė ES pagalba Airijai turėtų užtikrinti paramą jautienos, pieno produktų, žuvies pramonės ir kitiems sektoriams, kurie patirtų didžiausią muitų ir reglamentavimo pokyčių poveikį, Britanijai nutraukus su bloku visus ryšius. 

Remiantis 2016 metų Dublino duomenimis, beveik 80 proc. Airijos eksportuotojų savo produkciją siunčia į Didžiają Britaniją.

Ši šalis taip pat yra laikoma svarbiu „sausumos tiltu“ į Europos žemyną.

„Airijos unikali priklausomybė nuo JK maisto rinkos yra gerai suprantama, – kalbėjo M. Creedas. – Manau, kad niekas dabar nenori apie tai kalbėti, nes vis dar yra vilties ir lūkesčių, kad bus išsaugotas tam tikras sveikas protas.“

Tačiau „kalbant lažybų kalba, auga statymai ant kietojo „Brexit“, pareiškė ministras. 

Jis taip pat išreiškė viltį, kad jeigu šių metų kovo 29 dieną Britanija pasitrauks iš bloko be sutarties, balandžio mėnesį numatytame ES žemės ūkio ministrų susitikime bus patvirtinta ES dotacija.

Ketvirtadienį Airijos ministrų kabinetas aptars strateginius planus galimam JK pasitraukimo be „Brexit“ atvejui, pirmą kartą viešai paskelbtus prieš kalėdines atostogas.

Juose kalbama apie uostų pertvarkymą, naujiems mokesčiams reikalingų darbuotojų finansavimą ir derybas, siekiant išsaugoti salos bendrą elektros tinklą.

Tam reikės skubiai priimti iki 45 naujų įstatymų, dėl kurių 2019 metų pradžioje Airijos parlamentas turės atsisakyti visų kitų savo reikalų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS