Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas | Diena.lt

MIRĖ BUVĘS JAV PREZIDENTAS DŽORDŽAS H. V. BUŠAS

  • 12

Buvęs JAV prezidentas George'as H. W. Bushas (Džordžas H. V. Bušas), padėjęs Amerikai užbaigti Šaltąjį karą, mirė penktadienį, būdamas 94 metų, paskelbė jo šeima.

„Jebas (Džebas), Neilas (Nilas), Marvinas, Doro ir aš su liūdesiu pranešame, kad po 94 nuostabių metų mūsų brangus Tėtis mirė“, – sakoma jo sūnaus – irgi buvusio prezidento – George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) pranešime, paskelbtame per „Twitter“ šeimos atstovo.

„Džordžas H. W. Bušas buvo iškiliausio charakterio žmogus ir geriausias tėtis, kokio galėtų prašyti sūnus ar dukra“, – pridūrė jis.

„Visa Bušų šeima giliai dėkinga už 41-ojo (JAV prezidento) gyvenimą ir meilę, už atjautą tų, kas rūpinosi mūsų Tėčiu ir už jį meldėsi, taip už mūsų draugų ir bendrapiliečių užuojautas“, – rašė Džordžas W. Bušas.

Buvęs prezidentas mirė „namuose Hjustone, apsuptas šeimos ir artimų draugų“, naujienų agentūrai AFP sakė šeimos atstovas Jimas McGrathas (Džimas Makgreitas). Pasak jo, planai dėl Dž. H. W. Bušo laidotuvių bus paskelbti artimiausiu laiku.

Numatoma, kad buvusio JAV lyderio palaikai bus pašarvoti Kapitolijuje, o vėliau jis tikriausiai bus palaidotas savo prezidentinėje bibliotekoje Teksase. Šeštadienį paryčiais studentai ten surengė gedulingą budėjimą ir degino žvakeles, pranešė vietos žiniasklaida.

Tik keliais mėnesiais anksčiau, balandį, mirė Dž. H. W. Bušo žmona ir pagarbą pelniusi buvusi pirmoji šalies ponia Barbara Bush (Barbara Buš). Ši, anot jo, „mieliausia moteris pasaulyje“ buvo Dž. H. W. Bušo sutuoktinė 73 metus.

Mirdamas jis paliko penkis vaikus ir 17 vaikaičių. Šeštasis vaikas, dukrelė Robin, mirė nuo leukemijos prieš savo ketvirtąjį gimtadienį.

Dž. H. W. Bušas, vadovavęs šaliai 1989–1993 metais, buvo seniausias iš keturių tebegyvenančių buvusių JAV prezidentų ir pastaraisiais metais naudojosi neįgaliojo vežimėliu. Per vėliausiu viešus pasirodymus jis atrodė negaluojantis.

Jis buvo vienos iškiliausių Amerikos politinių dinastijų patriarchas. Vienas jo sūnus, George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), dirbo prezidento poste 2001–2009 metais, o kitas – buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas (Džebas Bušas) – 2016-aisiais siekė tapti Respublikonų partijos kandidatu į prezidento postą.

Dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį pagerbė mirusį lyderį ir gyrė jo visą gyvenimą trukusią tarnybą savo šaliai, taip pat „nesvyruojančią lyderystę“ paskutiniosiomis Šaltojo karo dienomis.

„Melania (Melanija) ir aš prisidedame prie sielvartaujančios tautos, gedėdami buvusio prezidento George'o H. W. Bušo netekties“, – sakoma D. Trumpo pareiškime, paskelbtame iš Buenos Airių, kur jis yra išvykęs dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

„Savo neatsiejamu originalumu, nuginkluojančiu sąmoju ir nesvyruojančiu įsipareigojimu tikėjimui, šeimai ir šaliai prezidentas Bušas įkvėpė ištisas amerikiečių kartas viešajai tarnybai“, – pridūrė valstybės vadovas.

„Būdamas prezidentas ji parengė sceną vėlesnio klestėjimo dešimtmečiams“, – rašo D. Trumpas.

„Naujoji pasaulio tvarka“

Dž. H. W. Bušas gimė 1924 metų birželio 12 dieną Miltono mieste Masačusetso valstijoje, turtingoje Naujosios Anglijos politinėje dinastijoje.

Per Antrąjį pasaulinį karą jis atidėjo savo studijas ir karjerą, kad įstotų į JAV karines jūrų pajėgas. Likus trims dienoms iki savo 19-ojo gimtadienio jis jauniausiu Amerikos karinio laivyno aviatoriumi.

Dž. H. W. Bušas atliko iš viso 58 kovines misijas. 1944 m. rugsėjo 2-ąją jo torpednešis buvo numuštas virš Ramiojo vandenyno japonų priešlėktuvinės ugnies, bet G. W. H. Bušas buvo išgelbėtas.

Vėliau jis baigė Jeilio universitetą ir pradėjo trumpą karjerą naftos pramonėje.

7-o dešimtmetyje Dž. H. W. Bušas pasuko į politiką. Jis buvo išrinktas į JAV Atstovų Rūmus, dirbo Vašingtono pasiuntiniu Kinijai ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriumi. 1981-aisiais jis tapo prezidento Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) viceprezidentu.

1988 metais jis priėmė Respublikonų partijos kvietimą tapti jos kandidatu į prezidentus. Tuo metu Dž. H. W. Bušas pasisakė už „malonesnę, švelnesnę valstybę“.

Tų metų lapkritį jis lengvai įveikė demokratą Michaelą Dukakis (Maiklą Dukakį).

41-asis JAV prezidentas, užsienio politikos realistas, 1989 metais paskelbė „naująją pasaulio tvarką“, vedusią prie didžiulį sukrėtimą sukėlusio, bet daugiausiai taikus Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Jis taip pat subūrė precedento neturėjusią 32 šalių koaliciją, 1991-aisiais įveikusią Irako autoritarinį lyderį Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), bet jo nenuvertusią. Tačiau jo karinis įsiveržimas Vidurio Rytuose tapo tolesnio chaoso tame regione šaukliu.

Tačiau prezidento pareigas Dž. H. W. Bušas ėjo tik vieną kadenciją. 1992 metais, ekonomiką ištikus nuosmukiui, jis pralaimėjo rinkimus demokratui Billui Clintonui (Bilui Klintonui).

Vis dėlto vėliau jo sūnus Dž. W. Bušas užėmė Baltuosius rūmus aštuoneriems metams. Jiedu tapo antraisiais tėvu ir sūnumi, dirbusiais JAV prezidento poste. Pirmieji buvo Johnas Adamsas (Džonas Adamsas) ir Johnas Quincy Adamsas (Džonas Kvinsis Adamsas).

Baigęs prezidento kadenciją Dž. H. W. Bušas sutelkė dėmesį į filantropinę veiklą. Jis kartu su B. Clintonu padėjo rinkti lėšas nukentėjusiems nuo 2004 metų Azijos cunamio ir 2010 metų Haičio žemės drebėjimo.

2017 metais Teksasą nusiaubus uraganui „Harvey“ Dž. H. W. Bušas vėl ėmėsi rinkti lėšas nukentėjusiems kartu su eksprezidentais B. Clintonu, Jimmy Carteriu (Džimiu Karteriu) ir sūnumi George'u.

„Esu itin dėkingas už kiekvieną minutę, praleistą su prezidentu Bushu ir visada laikysiu mūsų draugystę viena didžiausių savo gyvenimo dovanų“, – sakoma B. Clintono pranešime.

2011 metais B. Obama suteikė Dž. H. W. Bušui aukščiausią JAV civilį apdovanojimą – Prezidento laisvės medalį.

„Amerika neteko patrioto ir kuklaus savo tarno George'o Herberto Walkerio Busho. Šiandien mūsų širdys sunkios, bet jos taip pat kupinos dėkingumo“, – sakoma B. Obamos ir jo žmonos Michelle (Mišel) pranešime.

„Po 73 santuokos metų George'as ir Barbara Bušai dabar vėl kartu – du šviesos taškeliai, niekada neišblėsiantys; du šviesos taškeliai, savo pavyzdžiu uždegę nesuskaičiuojamą daugybę kitų“, – pridūrė buvusi pirmoji šalies pora.

Pareiškė užuojautas

Pasak mūsų šalies vadovės Dalios Grybauskaitės, Lietuva galėjo atsiremti į tvirtą prezidento petį savo Nepriklausomybės aušroje ir jį atsimins kaip vieną iš svarbiausių draugų. Tai buvo principingas politikas, kuris jautė pareigą ginti saugumą ir laisvę, rašoma prezidentūros pranešime.

D. Grybauskaitės teigimu, pats patyręs Antrojo pasaulinio karo sunkumus, G. Bušas vyresnysis kovojo prieš diktatūrą ir agresiją, jis nelaukė pasaulinės taikos, o pats ją kūrė.

„Jo valdymo metu Amerika išgyveno didžiųjų vilčių metą. O jos prezidentas stovėjo besikuriančios naujosios pasaulio santvarkos sargyboje“, – rašoma pranešime.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė užuojautą Jungtinių Amerikos Valstijų Valstybės sekretoriui Mikui Pompeo mirus buvusiam JAV prezidentui Džordžui Herbertui Walkeriui Bušui.

„Nuoširdžiai užjaučiu JAV Prezidento šeimą ir visus Jungtinių Amerikos Valstijų žmones. Netekome didžio žmogaus ir Lietuvos draugo, svariai prisidėjusio prie mūsų šalies nepriklausomybės ir Sovietų Sąjungos žlugimo. Mes esame kartu su Jumis šią liūdną netekties akimirką“, – sakoma ministro užuojautoje.


Pagrindinės buvusio JAV prezidento gyvenimo datos

1924 m. birželio 12 d.: George'as Herbertas Walkeris Bushas (Džordžas Herbertas Volkeris Bušas) gimė Miltono mieste Masačusetso valstijoje.

1942 birželio 12 d.: G. W. H. Bushas per savo 18-ąjį gimtadienį užsirašo į JAV karines jūrų pajėgas ir tampa jų jauniausiu lakūnu. Per Antrąjį pasaulinį karą jis atliko iš viso 58 kovines misijas kaip lėktuvnešio torpednešių eskadrilės narys. 1944 m. rugsėjo 2-ąją jo lėktuvas buvo numuštas virš Ramiojo vandenyno, bet G. W. H. Bushas buvo išgelbėtas.

1945 m. sausio 6 d.: Paleistas iš karinio laivyno G. H. W. Bushas vedė Barbarą Pierce (Barbarą Pirs). Jiedu susilaukė šešių vaikų: George'o Walkerio Busho (Džordžo Volkerio Bušo), vėliau irgi tapusio prezidentu, Robino (mirė būdamas ketverių metų), Johno (Džono), dar žinomo kaip Jebas (Džebas), Neilo (Nilo), Marvino ir Dorothy (Doroti).

1953 m.: G. H. W. Bushas kartu su kitais Teksase įkuria naftos bendrovę „Zapata Petroleum“.

1967–1971 m.: Dvi kadencijas dirba JAV Atstovų Rūmuose kaip Respublikonų partijos narys.

1971–1973 m.: Darbas JAV ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų poste.

1976–1977 m.: Tarnyba Centrinės žvalgybos (CŽV) direktoriaus pareigose.

1981–1989 m.: Tarnyba JAV viceprezidento poste Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) administracijoje. Per 1980 metų prezidento rinkimų kampaniją G. H. W. Bushas pralaimėjo R. Reaganui respublikonų pirminius rinkimus.

1989–1993 m.: Tarnyba Jungtinių Valstijų prezidento poste. 1990 metų rugpjūtį G. H. W. Bushas sutelkė tarptautinę koaliciją prieš Irako diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) invaziją į Kuveitą. 1991 metų vasarį koalicijos pajėgos išvadavo Kuveitą per operaciją „Audra dykumoje“ (Desert Storm).

1992 m.: Kovodamas dėl antrosios kadencijos G. H. W. Bushas pralaimi demokratui Billui Clintonui (Bilui Klintonui).

GALERIJA

  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
  • Mirė buvęs JAV prezidentas Džordžas H. V. Bušas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Kiek jis gali sliauziot ant sitos zemes.Uztenka.Vienu durnium maziau.Ir taip normaliai prisiglemze.

Domas

Tikiuosi degs pragare.

ino

Tai buvo puikus JAV prezidentas. Prie jo vadovavimo sugriuvo viena baisiausiu pasaulio tironiju-imperiju, tai CCCP. Vadovavo saliai permainingais nelengvais laikais, bet nese salies veliava garbingai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS