NATO: nuo Rusijos priklauso, ar bus išsaugotas nusiginklavimo susitarimas | Diena.lt

NATO: NUO RUSIJOS PRIKLAUSO, AR BUS IŠSAUGOTAS NUSIGINKLAVIMO SUSITARIMAS

  • 1

NATO antradienį paskelbė, kad nuo Rusijos priklauso, ar bus išsaugotas vienas Šaltojo karo laikų branduolinių arsenalų mažinimo susitarimas, iš kurios grasino pasitraukti Vašingtonas, kaltinantis Maskvą sutarties pažeidimais.

Vakarų galybės tvirtina, kad viena Rusijos sukurta ir per pastaruosius penkerius metus dislokuota raketų sistema pažeidžia 1987-ųjų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartis (INF).

„Raginame Rusiją nedelsiant ir vėl pradėti visiškai ir įrodomai laikytis (sutarties). Dabar nuo Rusijos priklauso, ar bus išsaugotas INF susitarimas“, – sakoma 29 Aljanso valstybių užsienio reikalų ministrų bendrame pareiškime, išplatintame po jų pasitarimo Briuselyje.

Spalį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė, kad Junginės Valstijos ketina pasitraukti iš šio pakto ir pradėti plėsti savo branduolinį arsenalą, „kol žmonės ateis į protą“.

Vis dėlto pirmadienį D. Trumpas pareiškė norintis susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) bei Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu ir aptarti su jais, kaip galima būtų „sustabdyti dideles ir nevaldomas ginklavimosi varžybas“.

JAV diplomatijos vadovas Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) antradienį lankėsi NATO būstinėje, kur įtikino ministrus užimti griežtą poziciją INF klausimu.

Jis taip pat perspėjo Rusiją, kad JAV pasitrauksi iš INF sutarties, jeigu Maskva per 60 dienų neužtikrins jos sąlygų laikymosi.

„Jungtinės Valstijos šiandien skelbia Rusiją materialiai pažeidžiančią sutartį ir po 60 dienų suspenduos mūsų įsipareigojimus, imdama atitaisomosios priemonės, nebent Rusija sugrįš prie visiško ir patikrinamo (sutarties sąlygų) laikymosi“, – paskelbė M.  Pompeo.

„Jungtinės Valstijos laikėsi visų savo INF sutartyje numatytų įsipareigojimų nuo jos įsigaliojimo dienos“, – bendrame komunikate pažymėjo NATO šalių URM vadovai.

„Sąjungininkai akcentuoja, kad padėtis, kai Jungtinės Valstijos ir kitos šalys visiškai laikosi susitarimo, o Rusija – ne, nėra tvari“, – perspėjo jie.

„Rusijos vykdomi INF susitarimo pažeidimai ardo veiksnios ginklų kontrolės pamatus ir pakerta Sąjungininkų saugumą. Tai yra dalis platesnio Rusijos elgesio modelio, kuriuo siekiama susilpninti visą euroatlantinę saugumo architektūrą“, – pareiškė ministrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

manau

Nuo Rusijos nieko nepriklauso. Jau seniai viskas nuspresta ir sudeliota. Rusija gali , kad ir ant ausų stovėti, - viskas bus taip kaip pasakys JAV. Rusija su savo nepriklausoma politika netiko, netinka ir niekada netiks anglosaksų pasauliui tol kol ji liks tokia kokia yra dabar. JAV ,idealus variantas tiktų tik toks: Rusija susiskaldo į "demokratiškas" respublikas, kurių "demokratiškus" vadovus palaimintų JAV vadovai. Gal tik tuomet Rusija ir tiktų JAV .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS