NATO savo 70-ąją sukaktį minės Vašingtone | Diena.lt

NATO SAVO 70-ĄJĄ SUKAKTĮ MINĖS VAŠINGTONE

  • 2

Nepaisant nesutarimų tarp JAV prezidento Donaldo Trumpo ir europiečių sąjungininkių, NATO savo 70-ąją sukaktį kitais metais minės Vašingtone.

Balandžio 4-ąją, kai buvo pasirašyta Šiaurės Atlanto sutartis, JAV sostinėje susiriks Aljanso šalių užsienio reikalų ministrai, agentūrai AFP pirmadienį sakė Europos NATO diplomatai.

D. Trumpas prieš savo kadenciją 2017-aisaiais yra pavadinęs NATO „atgyvena“ ir pareiškęs, kad JAV turėtų pagalvoti du kartus prieš teikdama pagalbą bet kuriai NATO šaliai puolimo atveju. Daugelį Europos sąjungininkių ir ypač Vokietiją D. Trumpas iki šiandien kaltina, kad šios nori būti saugomos JAV lėšomis. Jis reikalauja iki mažiausiai 2 proc. BVP didinti gynybos išlaidas.

Ar NATO jubiliejų kitais metais Vašingtone minės ir NATO šalių lyderiai, kol kas neaišku. Liepą Briuselyje vykusiame viršūnių susitikime jie teigė norintys 2019-aisiais vėl susitikti „mūsų tvirto Aljanso 70 metinių proga“. Tačiau susitikimas veikiausiai vyks metų gale, sakė vienas diplomatas. Dėl vietos kol kas esą nenuspręsta.

Šiaurės Atlanto sutartį 1949 metų balandžio 4-ąją Vašingtone pasirašė 12 šalių: Belgija, Danija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Islandija, Italija, Kanada, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija ir JAV. Nukritus geležinei uždangai, prie Aljanso prisijungė ir daug buvusių Varšuvos pakto šalių. Šiandien NATO turi 29 nares.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Cha: "D. Trumpas prieš savo kadenciją 2017-aisaiais yra pavadinęs NATO „atgyvena“ ir pareiškęs, kad JAV turėtų pagalvoti du kartus prieš teikdama pagalbą bet kuriai NATO šaliai puolimo atveju" - tai KAM mes tuos 2% jiems skiriame?

ane?

Be abejo Vašingtone, - prie ko čia Briuselis? Juk NATO tai Vašingtono išorinės politikos įrankis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS