Naujasis Tailando karalius vadovavo maldoms už velionį tėvą | Diena.lt

NAUJASIS TAILANDO KARALIUS VADOVAVO MALDOMS UŽ VELIONĮ TĖVĄ

  • 0

Naujasis Tailando karalius Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas) penktadienį vadovavo maldoms už velionį tėvą ir tai buvo pirmas jo pasirodymas Bankoko Didžiuosiuose rūmuose po oficialaus įžengimo į sostą diena anksčiau.

64 metų Maha Vajiralongkornas, kuris paveldėjo vieną turtingiausių pasaulio monarchijų ir politiškai smarkiai susiskaldžiusią šalį, sostą perėmė praėjus 50 dienų po savo tėvo karaliaus Bhumibolo Adulyadejo (Pumipono Adunjadeto) mirties.

Penktadienio ceremonija, kurią tiesiogiai transliavo televizija, suteikė šalies gyventojams pirmą progą pamatyti, kaip Vajiralongkornas vadovauja oficialiems renginiams tapęs jų naujuoju karaliumi – 10-uoju dabartinės, nuo 1782 metų valdančios Chakri (Čakrių) dinastijos valdytoju.

Spalio 13-ąją mirus gerbiamam 88 metų karaliui Bhumibolui Adulyadejui, kuris viešpatavo septynis dešimtmečius ir buvo svarbus vienybės stulpas smarkiai susiskaldžiusiame Tailande, šalį apėmė gedulas.

Karalystė taip pat išgyveno neįprastą tarpuvaldį, kurį išprovokavo netikėtas Tailando valdančiosios chuntos pareiškimas po monarcho mirties, jog princas paprašęs atidėti jo oficialų paskelbimą karaliumi, kad galėtų gedėti su savo tauta.

Monarchiją gina griežti įstatymai prieš karališkosios šeimos šmeižimą, todėl debatai apie jos vaidmenį šalyje nėra įmanomi, o žiniasklaida turi labai cenzūruoti save.

Trumpas nežinios dėl sosto paveldėjimo periodas baigėsi šią savaitę, oficialiai paskelbus Mahą Vajiralongkorną naujuoju karaliumi ir ketvirtadienį vakare įvykus sutikimo deklaravimo ceremonijai.

Rūmų pareigūnai paskelbė, kad naujasis jo titulas iki karūnacijos yra Maha Vajiralongkornas Bodindradebayavarangkunas. Jis taip pat bus vadinamas karaliumi Rama X.

Tailande dabar prasideda nauja ir kol kas neaiški era.

Ilgas Bhumibolo Adulyadejo valdymas apėmė neramų Tailando istorijos periodą, kurio metu vyko komunistinis sukilimas, perversmai ir gatvių protestai.

Monarchija šias audras atlaikė užmegzdama tvirtus ryšius su šalies generolais, kurie valdžią sėkmingai yra perėmę tuziną kartų. Naujausias toks perėmimas įvyko 2014 metais.

Šalis taip pat išgyveno intensyvią plėtrą, kuri nulėmė didžiulę turtinę nelygybę tarp elito ir neturtingo kaimo.

Daugeliui tailandiečių Bhumibolas Adulyadejas buvo vienintelė pastovi jėga politiškai nestabilioje šalyje.

Tuo tarpu Maha Vajiralongkornas dar turi įgyti tokį populiarumą, kokį turėjo jo tėvas, o jo ryšiai su kariškių lyderiais kol kas nėra aiškūs.

Be to, jis yra palyginti nežinomas paprastiems šalies gyventojams.

Maha Vajiralongkornas daug laiko praleisdavo užsienyje, daug metų nėra davęs interviu, o nuo kritikos jį saugo minėtas įstatymas dėl valdovo įžeidimo.

Jis yra tris kartus išsiskyręs, turi septynis vaikus, kurių keturi nėra rūmų pripažįstami.

Paskutinė jo santuoka nutrūko 2014 metais, areštavus ir dėl korupcijos bei karališkosios šeimos šmeižimo įkalinus virtinę jo žmonos šeimos narių.

Penktadienio ceremonija įvyko praėjus 50 dienų po Bhumibolo Adulyadejo mirties ir tai pagal Tailando budizmą yra laikoma itin palankiu laidotuvių periodu.

Mahą Vajiralongkorną lydėjo trys pripažįstami jo vaikai: duktė iš pirmosios santuokos, duktė iš antrosios santuokos ir 11 metų princas Dipangkornas Rasmijoti (Tipankonas Racamičotas) iš trečiosios santuokos, kuris mokosi Vokietijoje.

Naujasis valdovas bus karūnuotas po Bhumibolo Adulyadejo palaikų kremacijos, kuri įvyks tik pasibaigus vienų metų gedulo periodui.

GALERIJA

  • Naujasis Tailando karalius vadovavo maldoms už velionį tėvą
  • Naujasis Tailando karalius vadovavo maldoms už velionį tėvą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS