Nobelio komitetas: bausmė O. Orlovui Rusijoje – bandymas nutildyti V. Putino kritikus | Diena.lt

NOBELIO KOMITETAS: BAUSMĖ O. ORLOVUI RUSIJOJE – BANDYMAS NUTILDYTI V. PUTINO KRITIKUS

  • 0

Nobelio taikos premiją skiriantis komitetas trečiadienį pareiškė, kad teisių gynėjui Olegui Orlovui Rusijoje paskirta laisvės atėmimo bausmė yra bandymas nutildyti kritikus.

Antradienį 70-metis O. Orlovas, Nobelio premiją pelniusios teisų gynimo grupės „Memorial“ vienas iš lyderių, buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą.

Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas Jorgenas Watne Frydnesas (Jorgenas Vatnė Friudnesas) pareiškime teigė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino „režimas daugelį metų stengiasi nutildyti „Memorial“ ir kitų svarbių Rusijos pilietinės visuomenės organizacijų vadovus“.

„Dabar jie naudojasi karu Ukrainoje kaip pretekstu užbaigti šį darbą, – pareiškime teigė jis. -Svarbu, kad jiems nepavyktų.“

2022 metais „Memorial“ buvo apdovanota Nobelio taikos premija kartu su baltarusių aktyvistu Alesiu Bialiackiu ir Ukrainos pilietinių laisvių centru.

Nobelio komitetas teigė, kad „Memorial“ grupė apdovanota už „išskirtines pastangas dokumentuojant karo nusikaltimus, žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimą valdžia buvusioje Sovietų Sąjungoje ir posovietinėje Rusijoje“.

O. Orlovas buvo apkaltintas Rusijos kariuomenės diskreditavimu Prancūzijos internetiniam leidiniui „Mediapart“ rašytoje skiltyje ir spalį po pirmojo teismo proceso jam buvo skirta bauda.

Tai buvo palyginti švelni bausmė ir prokurorai pareikalavo naujo teismo proceso.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje įsteigta „Memorial“ tapo vienu svarbiausių Rusijos pilietinės visuomenės ramsčių, saugodama komunistinių represijų aukų atminimą ir vykdydama kampanijas prieš teisių pažeidimus.

Rusijos valdžios institucijos organizaciją oficialiai išformavo 2021-ųjų pabaigoje, jau stiprėjant represijoms šalyje.

Gairės: Nobelio komitetas, Olegas Orlovas, laisvės atėmimo bausmė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS