Nobelio premijos laureatė N. Mohammadi Irano kalėjime pradėjo bado streiką | Diena.lt

NOBELIO PREMIJOS LAUREATĖ N. MOHAMMADI IRANO KALĖJIME PRADĖJO BADO STREIKĄ

  • 0

Nobelio taikos premijos laureatė Narges Mohammadi (Narges Mohamadi) pradėjo bado streiką Irano kalėjime, protestuodama prieš jai ir kitiems kaliniams ribojamą medicininę priežiūrą, taip pat prieš reikalavimą moterims šalyje dėvėti hidžabą, pirmadienį pranešė jos šeima.

51 metų teisių gynėja N. Mohammadi, šiuo metu kalinama Evino kalėjime Teherane, spalį buvo apdovanota Nobelio premija už kovą prieš moterų priespaudą Irane.

„Narges Mohammadi šiandien žinute iš Evino kalėjimo pranešė savo šeimai, kad prieš kelias valandas pradėjo bado streiką. Esame susirūpinę dėl Narges Mohammadi fizinės būklės ir sveikatos“, – sakoma jos šeimos pareiškime.

N. Mohammadi bet kokiomis aplinkybėmis atsisako dėvėti hidžabą – galvos apdangalą, kuris yra privalomas moterims viešose vietose nuo pat 1979 metų Irano islamo revoliucijos.

Atsakydami į tai, kalėjimo pareigūnai atsisakė perkelti širdies ir plaučių ligomis sergančią N. Mohammadi į ligoninę, esančią už Evino ribų, kad ji būtų gydoma.

Šeima pareiškime nurodė, kad jai skubiai reikalinga medicininė pagalba už kalėjimo ribų.

„Narges šiandien paskelbė bado streiką, protestuodama prieš du dalykus: Islamo Respublikos politiką, pagal kurią vėluojama suteikti medicininę priežiūrą sergantiems kaliniams (...) [ir] privalomo hidžabo Irano moterims politiką“, – sakoma pareiškime.

„Islamo Respublika yra atsakinga už viską, kas nutiks mūsų mylimai Narges, – teigiama jame. – Jau savaitę jie atsisako suteikti jai reikalingą medicininę pagalbą.“

Pirmą kartą suimta prieš 22 metus, pastaruosius du dešimtmečius N. Mohammadi daug kartų sėdėjo kalėjime dėl savo nuolatinės kampanijos už žmogaus teises Irane.

Dabartinis jos kalinimas prasidėjo 2021-ųjų lapkritį. Ji jau aštuonerius metus nematė savo vaikų, šiuo metu gyvenančių Prancūzijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS