Norvegija artėja prie „rinkimų trilerio“ kulminacijos | Diena.lt

NORVEGIJA ARTĖJA PRIE „RINKIMŲ TRILERIO“ KULMINACIJOS

  • 0

Norvegai pirmadienį balsuoja įtemptuose rinkimuose, kurie nulems, ar „laimingiausiai pasaulio šaliai“ ateinančius ketverius metus vadovaus dabar kadenciją baigianti dešiniojo sparno koalicija, ar kairiojo sparno opozicija.

Visuomenės apklausos rodo, kad premjerės Ernos Solberg komandos ir Darbo partijos lyderio Jono Gahro Store (Jono Gahro Stiorės) vadovaujamos opozicijos kova bus neįprastai atkakli.

Jėgų pasiskirstymas šioje naftos turtingoje Šiaurės Europos valstybėje po rinkimų gali priklausyti nuo kelių mažų partijų.

Visa rodo, kad tai bus „didžiausias rinkimų trileris per daugelį dešimtmečių“, po paskutinės apklausos pasakė televizijos TV2 politikos apžvalgininkas. Apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti šeštadienį, parodė, kad dešinieji pirmauja, bet – minimalia, paklaidos ribos neviršijančia persvara.

Nuo 2013 metų valdanti koalicinė vyriausybė, kurią sudaro E. Solberg konservatoriai ir nuosaikiai populistinė, antiimigracinė Pažangos partija, rinkimų kampanijos metu žadėjo tęstinumą.

Vyriausybė sėkmingai išvedė turtingą, 5,3 mln. gyventojų turinčią šalį, išgaunančią daugiausiai naftos Vakarų Europoje, iš dviejų krizių: naftos pramonės smukimo 2014 metais kritus naftos kainoms ir 2015-ųjų migrantų krizės.

„Mes norime dar ketverių metų, kad tęstume tai, kas veikia“, – sakė populiari ir patyrusi 56 metų E. Solberg.

Pastaruosius ketverius metus dešinieji koncentravosi į ekonomikos skatinimą ir šalies parengimą erai po naftos, sumažinant mokesčius. Tačiau opozicija ir daug ekonomistų kritikavo vyriausybę per daug paėmus iš didžiulio valstybės turto fondo, kuriame yra beveik 1 trln. JAV dolerių.

Tuo tarpu milijonierius J.G. Store žadėjo didinti mokesčius turtingiausiems žmonėms, kad būtų pastiprinta norvegų branginama gerovės valstybė ir mažinama nelygybė visuomenėje.

„Reikia permainų“

„Dabar mums reikia permainų, nes mes tolstame vieni nuo kitų“, – sekmadienį drauge su žmona atidavęs savo balsą sakė 57 metų J.G. Store. Jis balsavo daugiausia konservatorius remiančiame savo rajone į vakarus nuo Oslo.

Pagrindiniuose miestuose rinkimų apylinkės buvo atidarytos sekmadienį, oficialios rinkimų dienos išvakarėse. Daug rinkėjų – daugiau kaip milijonas iš 3,76 mln. visų registruotų rinkėjų – taip pat savo balsus atidavė iš anksto.

Konservatorių ir Darbo partijos sutaria daugeliu klausimų: tolesnės naftos gavybos Arktyje, imigracijos varžymo politikos, glaudžių ryšių su Europos Sąjunga, kuriai Norvegija nepriklauso.

Vis dėlto Darbo partija kritikavo E. Solberg dėl to, kad jai sunkiai sekėsi tramdyti kartais provokatorišką jaunesniąją koalicijos partnerę, Pažangos partiją, ypač – imigracijos ir integracijos ministrę Sylvi Listhaug (Siulvi Listhaug) .

Ir Darbo partija, ir konservatoriai tikriausiai gaus mažiau balsų, nei prieš ketverius metus. Todėl abi partijos priklausys nuo mažesniųjų partijų paramos ir keblios derybos dėl vyriausybės suformavimo atrodo neišvengiamos.

Mažos, prieš isteblišmentą nusistačiusios partijos po šių rinkimų tikriausiai vaidins didesnį vaidmenį nei paprastai. Tarp jų yra agrarinė Centro partija, nusistačiusi prieš miestų elitą, Žaliųjų partija, kuri nori nutraukti visus naujus naftos žvalgymus, ir marksistinė Raudonųjų partija.

Norvegija gali džiaugtis aukštais gyvenimo standartais, švietimu ir gerovės valstybe – dalykais, kurie padėjo jai kovo mėnesį autoritetingoje Jungtinių Tautų ataskaitoje pelnyti laimingiausios pasaulio valstybės vardą.

Šeštą dešimtį einantis rinkėjas Peras Henrikas, naujienų agentūros AFP pakalbintas netoli Oslo rotušės, sakė, kad „dėl stabilumo“ balsuoja už dešiniuosius.

„Kalbant apie kai kurias kitas partijas – nemanau, kad jos iš tikrųjų gali suformuoti stabilią vyriausybę“, – sakė jis.

Kitas rinkėjas, Tore Utheimas (Torė Uteimas), sakė, kad nori permainų, „dėl didesnės lygybės visuomenėje ir žmogiškesnio požiūrio į pabėgėlius“.

Pirmadienį rinkimų apylinkės buvo atidarytos 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 21 val. (22 val. Lietuvos laiku), kai bus paskelbti pirmieji daliniai rezultatai.

GALERIJA

  • Norvegija artėja prie „rinkimų trilerio“ kulminacijos
  • Jonas Gahro Store
  • Norvegija artėja prie „rinkimų trilerio“ kulminacijos
  • Norvegija artėja prie „rinkimų trilerio“ kulminacijos
  • Norvegija artėja prie „rinkimų trilerio“ kulminacijos
  • Norvegija artėja prie „rinkimų trilerio“ kulminacijos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS