Nuo XX amžiaus vidurio Šveicarijos Katalikų Bažnyčioje nustatyta 1 000 išnaudojimo atvejų | Diena.lt

NUO XX AMŽIAUS VIDURIO ŠVEICARIJOS KATALIKŲ BAŽNYČIOJE NUSTATYTA 1 000 IŠNAUDOJIMO ATVEJŲ

  • 2

Mokslininkės, atlikusios plataus masto, metus trukusį tyrimą apie kunigų ir kitų Romos Katalikų Bažnyčios narių seksualinį išnaudojimą Šveicarijoje, nustatė daugiau kaip 1 tūkst. tokių atvejų nuo XX amžiaus vidurio.

Tyrimas, kuriam vadovavo dvi Ciuricho universiteto istorikės, buvo paskelbtas antradienį.

Šveicarijos vyskupų konferencijos užsakymu atliktoje ataskaitoje pateikiamas retas ir gilus žvilgsnis į seksualinį išnaudojimą ir priekabiavimą, pastaraisiais dešimtmečiais sukrėtusį Katalikų Bažnyčią visame pasaulyje, sugriovusį daugelio aukų ir jų šeimų gyvenimus ir sumenkinusį institucijos įvaizdį.

Pareiškime autorės teigė, kad jos nustatė 1 002 seksualinio išnaudojimo atvejus, dėl kurių kaltinami 510 žmonių. Jos rašė, kad nuo prievartos nukentėjo 921 žmogus.

„Nustatyti atvejai tikrai yra tik ledkalnio viršūnė“, – teigė istorikės Monika Dommann (Monika Doman) ir Marietta Meier (Marieta Mejer).

Be kitų išvadų, kurios, tiesa, nėra išsamios, daugiau nei pusė (56 proc.) seksualinės prievartos atvejų buvo susiję su vyrais arba berniukais. Apie 39 proc. aukų buvo moterys arba mergaitės, o likusių 5 proc. aukų lyties nustatyti nepavyko, teigiama tyrime.

Tyrėjos peržiūrėjo tūkstančius puslapių slaptų dokumentų, kuriuos bažnyčios vadovybė saugojo nuo XX amžiaus vidurio. Tačiau jos teigė, kad daugelis informacijos šaltinių nebuvo iki galo ištirti. Jos paminėjo kai kuriuos atvejus, kai dokumentai buvo sunaikinti siekiant nuslėpti įtariamus pažeidimus.

Su nedidelėmis išimtimis visi kaltinamieji buvo vyrai. Beveik trijuose ketvirtadaliuose išnagrinėtų dokumentų seksualinė prievarta buvo susijusi su nepilnamečiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nagi

Ekstrapoliojam,per pasauli kiek gaunasi katalo-pidarastyjos atvieju?

Celibatas

Ir tai tik sveicarijoj

SUSIJUSIOS NAUJIENOS