Okinava patvirtino JAV oro pajėgų bazės perkėlimą | Diena.lt

OKINAVA PATVIRTINO JAV ORO PAJĖGŲ BAZĖS PERKĖLIMĄ

  • 0

Japonijos Okinavos prefektūra penktadienį patvirtino seniai vilkintą prieštaringai vertinamos JAV karinės bazės perkėlimą, pranešė gynybos ministerija, pasiekus proveržį, kuris galbūt leis išspręsti dešimtmečių nesutarimus tarp Tokijo ir Vašingtono.

Vietos biurokratai pasirašė dokumentą, uždegantį gubernatoriui žalią šviesą išplėsti teritoriją, verčiant gruntą į jūrą, ir įrengti vietą naujos bazės statybai pajūryje.

Po daugelį metų trukusio įnirtingo priešinimosi Okinavos gubernatorius Hirokazu Nakaima (Hirokadzus Nakaima) šią savaitę susitiko su premjeru Shinzo Abe (Šindzu Abe), kuris pažadėjo skirti didelę finansinę pagalbą Okinavos ekonomikai kasmet iki 2021-ųjų.

H.Nakaima sutikimas žymi proveržį pirminiame 1996 metų susitarime dėl Futenmos oro pajėgų bazės, įsikūrusios tankiai gyvenamoje teritorijoje, uždarymo.

Jungtinės Valstijos 2006 metais patvirtino perkelsiančios bazę į pakrantę, tačiau tą užmojį slopino opozicija Okinavoje, kurios gyventojai jaučiasi nešantys per didelę naštą.

Gubernatorius savo sprendimą turėtų paskelbti penktadienio popietę Okinavoje, kurios gyventojai jau piktai reagavo į naują žinią.

Per susitikimą su Okinavos administracijos vadovu trečiadienį Sh.Abe žadėjo anksčiau neplanuotą finansų injekciją tam salynui: kasmet skirti mažiausiai 300 mlrd. jenų (7,3 mlrd. litų) Okinavos ekonomikai stimuliuoti iki 2021-ųjų fiskalinių metų.

Be kita ko siūloma sustabdyti veiklą Futenmoje per penkerius metus ir anksti grąžinti tos bazės užimamą žemę.

H.Nakaima aštriai kritikuodavo centrinę vyriausybę, kuri, pasak jo, nepalaiko pietinės atogrąžų salos, kurioje sutelkta apie pusė iš 47 tūkst. Japonijoje dislokuotų JAV karių.

Gubernatoriaus pritarimas yra didelis laimėjimas premjerui, taip pat tikriausiai padėsiantis pagerinti ryšius su Vašingtonu po daugelį metų trukusių nesėkmingų derybų šiuo klausimu.

Apžvalgininkai pastebėjo, kad šis susitarimas buvo pasiektas po ketvirtadienį įvykusio Sh.Abe vizito Jasukunio šventykloje, laikomoje šiaurės rytų Azijoje brutalaus Japonijos XX šimtmečio imperializmo simboliu.

Tas pareigas einančio premjero vizitas buvo pirmasis nuo 2006 metų ir sulaukė griežto pasmerkimo Pietų Korėjoje bei Kinijoje, taip pat retos kritikos iš Vašingtono, kuris pareiškė esantis „nusivylęs“.

Sh.Abe, kuris nebuvo apsilankęs Jasukunio šventovėje per ankstesnę kadenciją premjero poste, prieš grįždamas į valdžią kaltino kairiosios pakraipos vyriausybę, kad, įsivėlusi į ginčus dėl Futenmos bazės, ji sukėlė pavojų aljansui su JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS