„Orlen“: Rusija nutraukė naftos tiekimą Lenkijai naftotiekiu „Družba“ | Diena.lt

„ORLEN“: RUSIJA NUTRAUKĖ NAFTOS TIEKIMĄ LENKIJAI NAFTOTIEKIU „DRUŽBA“

Didžiausia Lenkijos energetikos grupė „Orlen“ šeštadienį paskelbė, kad Rusija sustabdė naftos tiekimą jai naftotiekiu „Družba“ ir kad tai paveikė maždaug 10 proc. kompanijos poreikių.

„Rusai sustabdė tiekimą naftotiekiu „Družba“ į Lenkiją“, – sakoma naujienų agentūrai AFP atsiųstame „Orlen“ pareiškime.

„Orlen“ teigė, kad šis žingsnis neturės įtakos tiekimui Lenkijos klientams ir kad nuo šiol visa nafta bus tiekiama jūra.

Iki šiol „Orlen“ naftotiekiu iš Rusijos importuodavo apie 10 proc. jai reikalingos naftos, o likusią dalį – jūrų keliais iš kitų šalių.

Tai padaryta kitą dieną po to, kai Europos Sąjunga susitarė dėl naujų sankcijų Maskvai dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Anksčiau šį mėnesį Lenkija pareiškė, kad tebeperka 10 proc. tiekiamos naftos iš Rusijos, nors primygtinai reikalavo griežtesnių sankcijų Rusijos naftai.

Praėjusiais metais Lenkija paskelbė turinti „radikalų planą“ iki 2022 metų pabaigos nutraukti visą rusiškos naftos importą.

Tačiau valstybės turto viceministras Maciejus Maleckis (Macejus Maleckis) parlamentui sakė, kad Lenkija vis dar turi galiojančią sutartį su Rusijos bendrove „Tatneft“.

Tai reiškė, kad Lenkija kas mėnesį iš Rusijos vis dar pirko 200 000 tonų naftos.

Pasak M. Maleckio, valstybinė bendrovė „Orlen“ „tvirtai pareiškė, kad nustos pirkti rusišką naftą, kai tik bus įvestas ES embargas“.

M. Maleckis teigė, kad dabartinė sutartis su „Tatneft“ negali būti nutraukta, nes tai priverstų Varšuvą mokėti Rusijos įmonei kompensacijas.

Pastaraisiais metais Lenkija iš esmės diversifikavo naftos ir dujų tiekimą ir, pasak M. Maleckio, sandoris su „Tatneft“ buvo vienintelė energetikos sutartis su Rusija.

Septintajame dešimtmetyje buvo pradėtas tiesti naftotiekių tinklas „Družba“ („Draugystė“), kuriuo nafta iš Uralo į Europą pumpuojama šiaurine atšaka per Lenkiją ir pietine atšaka per Ukrainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Visas pulkelis rolinių šarikų

subėgo gailiai pagavkint ,vha,cha, -susipūskit savo dujas atgal sau į subines,orkai..

O tu pergyvenk dėl

savo rūšies masiško farširavimo Ukrainos laukuose,ne dėl Lenkijos dujų ,sup..sts rašiste.

Jau kada

Laikas buvo.Dabar pse-pse-panstvos gales megautis Baiden-Hamono-faraono dujom ir nafta,kazin ar mumija sugebes tiek isstenet kiek reikia Europai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS