P. Korėjos lyderis žada tvirtus ryšius su Ukraina ir sklandžius santykius su Rusija | Diena.lt

P. KORĖJOS LYDERIS ŽADA TVIRTUS RYŠIUS SU UKRAINA IR SKLANDŽIUS SANTYKIUS SU RUSIJA

  • 0

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) ketvirtadienį pareiškė, kad Seulas palaikys tvirtus ryšius su Ukraina ir sklandžius santykius su Rusija, atmesdamas tiesioginių ginklų siuntų į Kyjivą idėją.

Jungtinės Valstijos ir Europos sąjungininkės jau seniai prašo Pietų Korėjos, kaip svarbios ginklų eksportuotojos, labiau padėti Kyjivui. Kalbėta, kad Seulas gali pakeisti ilgalaikę politiką dėl numanomo Šiaurės Korėjos ginklų perdavimo Rusijai, naudoti jos kare Ukrainoje.

Tačiau Yoon Suk-yeolas žurnalistams teigė, kad jo „tvirta pozicija“ yra neteikti mirtinų ginklų kariaujančioms šalims.

Prezidentas sakė, kad jo šalis deda visas pastangas „teikti humanitarinę ir atstatymo pagalbą, laikydamasi konstitucijos dvasios“.

Yoon Suk-yeolo teigimu, jo šalies ryšiai su Maskva buvo įtempti todėl, kad, kaip sako Seulas ir sąjungininkas Vašingtonas, Šiaurės Korėja siunčia į Rusiją ginklus.

Dėl pastarojo meto karo su Ukraina mūsų pozicijos dėl ginklų iš Šiaurės Korėjos skiriasi.

„Šiaurės Korėjos vykdomas puolamųjų ginklų eksportas ne tik padeda neteisėtai vykdyti karą Ukrainoje, bet ir akivaizdžiai pažeidžia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų rezoliucijas, susijusias su Šiaurės Korėjos branduoliniais ginklais“, – sakė prezidentas.

Nepaisant įtampos su Maskva dėl numanomų ginklų siuntų, Yoon Suk-yeolas teigė, kad dirbs su Rusija.

„Rusija yra šalis, su kuria seniai palaikėme gerus santykius“, – kalbėjo jis.

„Dėl pastarojo meto karo su Ukraina mūsų pozicijos dėl ginklų iš Šiaurės Korėjos skiriasi“, – sakė Yoon Suk-yeolas.

„Kalbant apie mūsų santykius su Rusija, mes bendradarbiausime atsižvelgdami į konkretų atvejį ir, priklausomai nuo pozicijų skirtumų, galime prieštarauti arba būti atsargūs, tačiau santykius su Rusija tvarkysime kuo sklandžiau“, – sakė prezidentas.

Pietų Korėja jau seniai siekia įsilieti į didžiausių pasaulio ginklų eksportuotojų gretas, norėdama tapti ketvirtąja pagal šį rodiklį po Jungtinių Valstijų, Rusijos ir Prancūzijos, o tai, kaip rodo pramonės tyrimai, dabar yra įmanoma.

Seulas taip pat pardavė artilerijos sviedinių Vašingtonui, tačiau pagal „galutinio naudotojo“ susitarimą, reiškiantį, kad šiuos šaudmenis gali naudoti tik JAV.

Ekspertai teigė, kad tai sudaro sąlygas JAV aprūpinti Kyjivą savais šaudmenimis.

Gairės: Pietų Korėja, Yoon Suk-yeolas, karas Ukrainoje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS