Pareigūnas: du dėl išpuolio Pamaskvėje įtariami asmenys galėjo laisvai keliauti į Rusiją | Diena.lt

PAREIGŪNAS: DU DĖL IŠPUOLIO PAMASKVĖJE ĮTARIAMI ASMENYS GALĖJO LAISVAI KELIAUTI Į RUSIJĄ

  • 0

Vienas Turkijos saugumo pareigūnas antradienį sakė, kad du dėl išpuolio Pamaskvėje įtariami asmenys galėjo laisvai keliauti į Rusiją, nes jiems nebuvo išduoti jokie arešto orderiai.

Po penktadienio teroristinio išpuolio, kai užpuolikai įsiveržė į koncertų salę „Crocus City Hall“ visai šalia Maskvos, šaudė į žmones ir padegė pastatą, pražudydami mažiausiai 139 žmones, Rusijos pareigūnai sulaikė 11 asmenų.

Tadžikistano piliečiai Račabalizoda Saidakramis ir Šamsidinas Faridunis „galėjo laisvai keliauti tarp Rusijos ir Turkijos, nes jų arešto orderių nebuvo“, naujienų agentūrai AFP sakė minėtas turkų pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Anot pareigūno, prieš pat išpuolį jie kurį laiką praleido Turkijoje, o į Rusiją atvyko tuo pačiu skrydžiu iš Stambulo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pirmą kartą pripažino, kad už penktadienio išpuolio stovi radikalūs islamistai, bet užsiminė, kad jie yra susiję su Ukraina, nors ši tai kategoriškai neigia.

Nuo penktadienio džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) kelis kartus pareiškė įvykdžiusi išpuolį „Crocus City Hall“, o su IS susiję žiniasklaidos kanalai paskelbė šiurpių vaizdo įrašų iš šios koncertų salės.

Tuo metu Turkijos institucijos per reidus visoje šalyje sulaikė dešimtis įtariamųjų, kurie, kaip manoma, yra susiję su IS ekstremistais, antradienį pranešė vyriausybės ministras.

Manome, kad abu asmenys radikalizavosi Rusijoje, nes Turkijoje jie praleido nedaug laiko.

Socialiniuose tinkluose vidaus reikalų ministras Ali Yerlikaya (Ali Jerlikaja) pareiškė, kad per vienu metu surengtus reidus 30 Turkijos miestų buvo sulaikyti 147 įtariamieji.

„Abu asmenys radikalizavosi Rusijoje“

Turkų institucijų duomenimis, Š. Faridunis į Turkiją atvyko vasario 20 dieną, o šio mėnesio pradžioje grįžo į Rusiją per Stambulo oro uostą.

Vasario 21 dieną jis apsistojo viename viešbutyje konservatyviame Stambulo Faticho rajone ir jame praleido keturias dienas.

Pareigūnų teigimu, per pirmąją apklausą Š. Faridunis prisipažino, kad į Turkiją atvyko pasibaigus Rusijos vizai.

Vasario 23-iąją socialiniuose tinkluose jis paskelbė aštuonias nuotraukas nurodęs savo buvimo vietą Stambule, o keliose iš jų aiškiai matoma Faticho mečetė, sakė pareigūnas.

Tuo metu sausio 5 dieną R. Saidakramis atvyko į Stambulą. Tą pačią dieną jis apsistojo viename Faticho rajono viešbučių, kuriame gyveno iki sausio 21-osios.

Pasak Turkijos pareigūno, kovo 2 dieną jis grįžo į Maskvą tuo pačiu reisu kaip ir Š. Faridunis.

„Manome, kad abu asmenys radikalizavosi Rusijoje, nes Turkijoje jie praleido nedaug laiko“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

Jis pridūrė, kad Turkija ir toliau nepailsdama kovos su visomis teroristų grupuotėmis, įskaitant IS.

Savaitgalį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) paskambino V. Putinui ir pasmerkė penktadienio išpuolį Pamaskvėje.

Pokalbio metu R. T. Erdoganas Rusijos prezidentui sakė, kad Turkija yra pasirengusi bendradarbiauti su Maskva kovoje su terorizmu. 

Maskvos koncertų salėje – didžiulis išpuolis

Scanpix nuotr.

GALERIJA

  • Pareigūnas: du dėl išpuolio Pamaskvėje įtariami asmenys galėjo laisvai keliauti į Rusiją
  • Pareigūnas: du dėl išpuolio Pamaskvėje įtariami asmenys galėjo laisvai keliauti į Rusiją
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS