Pasaulio galingieji rado pinigų ir naujų technologijų kovai su klimato kaita | Diena.lt

PASAULIO GALINGIEJI RADO PINIGŲ IR NAUJŲ TECHNOLOGIJŲ KOVAI SU KLIMATO KAITA

  • 4

Pasaulio lyderiai, investiciniai fondai ir energetikos magnatai antradienį per viršūnių susitikimą Paryžiuje pažadėjo skirti naują porciją pinigų ir technologijų pasauliniam šiltėjimui lėtinti.

Stengėsi atremti D. Trumpo argumentą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) tikėjosi, kad šis susitikimas sustiprins Paryžiaus klimato susitarimą, kurį atmetė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

JAV lyderis į susitikimą nebuvo pakviestas, bet jo vardas buvo nuolat minimas.

Garsiausi pasaulio diplomatai, buvęs Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris), verslo lyderiai, tarp kurių buvo ir Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas), ir net buvęs JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) vienas po kito tvirtino, kad pasaulis pereis prie „švaresnio“ kuro ir sumažins atmosferos taršą nepriklausomai nuo to, ar D. Trumpo administracija prisidės.

Susitikime labai stengtasi atremti pagrindinį D. Trumpo argumentą, kad 2015 metų Paryžiaus susitarimas dėl taršos mažinimo pakenks JAV verslui.

39 metų E. Macronas, buvęs bankininkas ir investicijų specialistas, teigia, kad didysis verslas ir sėkmingai veikiančios ekonomikos ateityje gamins ir naudos atsinaujinančią energiją, o ne pumpuos naftą.

„(Paryžiaus) susitarimas yra trapus ... Judame nepakankamai greitai“, – sakė E. Macronas. Laikas veikti, judėti greičiau ir laimėti šią kovą (su klimato kaita).“

E. Macrono biuras paskelbė apie keliolika susitikimo inicijuotų tarptautinių projektų, kuriais kova su klimato kaita bus pastiprinta šimtais milijonų dolerių (eurų).

Tarp šių projektų yra programa aštuonioms Amerikos valstijoms plėtoti elektrines transporto priemones, investicinis fondas uraganų nusiaubtiems Karibams ir pinigai iš Billo Gateso (Bilo Geitso) fondo, kurie bus panaudoti padedant ūkininkams prisitaikyti prie klimato kaitos.

Jungtinės Valstijos nepasitraukė iš Paryžiaus susitarimo. Donaldas Trumpas pasitraukė iš Paryžiaus susitarimo.

„Jungtinės Valstijos nepasitraukė iš Paryžiaus susitarimo. Donaldas Trumpas pasitraukė iš Paryžiaus susitarimo“, – sakė A. Schwarzeneggeris.

Projektais taip pat siekiama paspartinti vidaus degimo variklių atsisakymą. Šiuo klausimu Pasaulio banko prezidentas Jimas Yong Kimas (Džimas Jong Kimas) paskelbė, kad jo agentūra nuo 2019 metų nebefinansuos naftos ir dujų žvalgymo bei gavybos projektų, išskyrus ypatingus atvejus labai neturtingoms valstybėms.

Nepakankamai greitai

Viršūnių susitikimą Jungtinės Tautos, Pasaulio bankas ir E. Macronas surengė praėjus dvejiems metams po istorinio Paryžiaus susitarimo, kurį ratifikavo 170 valstybių. Susitikime dalyvavo daugiau kaip 50 valstybių ir vyriausybių vadovų.

Aktyvistai, norėdami palaikyti spaudimą, prie Panteono Paryžiuje surengė akciją; jie ragino nutraukti visas investicijas į naftos, dujų ir kasybos projektus.

Aukščiausio rango pareigūnai su jais sutiko ir sakė, kad pasaulinė finansų sistema nepakankamai greitai pereina prie „švarios“ energijos ir „švaraus“ verslo projektų.

„Finansiniai įsipareigojimai turi plaukti greičiau, – sakė Fidžio premjeras Frankas Bainimarama (Frenkas Bainimarama), kurio šalis yra tarp labiausiai klimato kaitos pažeidžiamų pasaulio valstybių. – Mes visi toje pačioje valtyje.“

Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono (Taras Konas) papasakojo, kaip jo šalis investuoja į klimato stebėsenos technologijas ir vandenilio energetiką, bet sakė, kad „turime daryti daugiau ir geriau“.

Susitikimui tęsiantis pradėta skelbti pranešimus. 225 investicinių fondų grupė, valdanti daugiau kaip 26 trilijonų dolerių (22 trln. eurų) turtą, pažadėjo spausti bendroves riboti taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir atskleisti su klimatu susijusią finansinę informaciją.

Ši grupė, kuriai priklauso Kalifornijos pensijų sistema – didžiausias JAV valstybinis pensijų fondas, sakė sutelksianti dėmesį į 100 labiausiai teršiančių pasaulio korporacijų.

Susitikime dalyvavusios finansinės institucijos akcentavo būtinybę užtikrinti, kad jų investicijos nenukentėtų nuo tokių klimato kaitos padarinių, kaip vandenyno lygio kilimas ar ekstremalesni orai, ir neprisidėtų prie jų.

Priėmė filantropus

E. Macronas antradienį ryte dar priėmė pirmaujančius pasaulio filantropus, kad paskatintų su klimatu susijusias investicijas.

M. Bloombergas, buvęs Niujorko meras, sakė, jog aplinkosaugininkai turi padėkoti D. Trumpui už tai, kad jo sprendimai tapo „vienijančiu šūkiu“, paskatinusiu imtis veiksmų dėl klimato kaitos. Pasak M. Bloombergo, privataus sektoriaus koalicija „America's Pledge“ („Amerikos pažadas“), kuri pažadėjo laikytis 2015 metais iškeltų tikslus dėl klimato, „dabar atstovauja pusei JAV ekonomikos“.

J. Kerry naujienų agentūrai AP sakė, jog daugelis amerikiečių lieka „visiškai įsipareigoję“ Paryžiaus susitarimui ir kad 38 valstijos turi įstatymus, kuriais skatinama atsinaujinanti energija, be to net 90 didelių Amerikos miestų palaiko Paryžiaus susitarimą.

Pirmadienį E. Macronas 18-ai klimatą tyrinėjančių mokslininkų, dirbančių daugiausia Jungtinėse Valstijose, skyrė daugelio milijonų eurų dotacijas persikraustyti į Prancūziją kol tęsis D. Trumpo kadencija.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, dėl savo pastangų kovoti su pasauliniu atšilimu kažkada vadinta „klimato kanclere“, antradienio viršūnių susitikime nedalyvavo ir dėl to savo šalyje sulaukė kritikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas R.Zubinas

Su KLIMATO kaita negalima kovoti, taip pat, kaip negalima kovoti ir su SAULĖS, ŽEMĖS ar MĖNULIO JUDĖJIMAIS!

III-jo ir IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas RomasZubinas

"Seniausios Žemėje LIETUVIŲ KALBOS DĖKA yra įminta per 500 seniausiųjų (indų, majų, graikų, hetitų, šumerų, Egipto, kiniečių, japonų ir kt.) kultūrų šaltiniai. Juose rasta informacija leido ATRASTI TREČIĄJĮ ir KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, kurie puikiai paaiškina- KODĖL? ir KAIP? ŽEMĖJE KLIMATAS KINTA! Šia tema, šių ATRADIMŲ autorius ROMUALDAS ZUBINAS, su schemomis bei grafikais, yra parašęs ir išleidęs penkias knygas! SKAITYKITE JAS IR PAŽINSITE ŽEMĘ o kartų ir PASAULĮ!

Geofizikas Romualdas Zubinas-Tęsėjas

Italijos šiaurinėje dalyje patvino PO upė! Tai Europoje tiktai pradžia rimtų būsimųjų potvynių! Jie vyksta ir ateityje vyks todėl, kad ŠIAURINIS ŽEMĖS AŠIGALIS VIS LABIAU GRĘŽIASI Į SAULĘ!!! ŠĮ ŽEMĖS GEOFIZINĮ PROCESĄ mokslininkams BŪTINA PAŽINTI IR JAM RUOŠTIS IŠ ANKSTO ne tiktai EUROPOJE !!! Mat į Saulę gręžiasi ir visi šiauriniai kalnų šlaitai! Tad palaipsniui pradeda tirpti ir Šiaurinių kalnų sniegynai bei ledynai! Būtina Žemėje iš anksto ruoštis ir globaliniams sieliams bei nuošliaužoms!!! TAI NEIŠVENGIAMA IR GYVENTOJAI APIE TAI TURI BŪTI INFORMUOTI!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS