Paskelbtas naujas planas padėti Italijai susitvarkyti su migrantų srautu | Diena.lt

PASKELBTAS NAUJAS PLANAS PADĖTI ITALIJAI SUSITVARKYTI SU MIGRANTŲ SRAUTU

  • 8

Europos Komisija (EK) antradienį atskleidė naują planą, kaip padėti Italijai susidoroti su nauju dideliu per Viduržemio jūrą plūstančiu migrantų srautu, kurį sudaro daugiausia iš Libijos atvykstantys afrikiečiai.

Europos Parlamentui Strasbūre pateiktame plane numatoma skirti 35 mln. eurų paramą Italijai, kuri, veikdama kartu su Libija ir kitomis šalis, suvaldytų migrantų srautą jau pačioje jo užuomazgoje.

„Mes parodysime visišką solidarumą su Italija jos kovoje“, – sakė žurnalistams pirmasis EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas).

„Italija pastaruosius porą metų rodo precedento neturintį solidarumą su pabėgėliais,– tęsė jis. – Dabar reikia, kada savo indėliu prisidėtų visi kiti Europoje“.

Pasak F.Timmermanso, EK pasiūlymu, kurį dar aptars ES ministrai Taline ketvirtadienį, siekiama sumažinti spaudimą Italijai, priėmusiai apie 85 tūkst. migrantų iš 100 tūkstančių išsilaipinusių Europoje šiais metais.

Iš pasiryžusių šiai pavojingai kelionei žmonių beveik 2250 žuvo, nurodo Tarptautinė migracijos organizacija (IOM).

Įtampa padidėjo pirmadienį, Austrijai pagrasinus uždaryti savo sieną su Italija, kad būtų išvengtų 2015 ir 2016 metais buvusių įvykių pasikartojimo, – anuomet šimtai tūkstančių iš Turkijos į Graikiją per jūrą persikėlusių migrantų patraukė į šiaurę savo pagrindinio tikslo, Vokietijos, link.

Pagal ES prieglobsčio teikimo politiką prašymai turi būti nagrinėjami pirmojoje prašytojo atvykimo šalyje. Tačiau pabėgėlių buvo tiek daug, kad pareigūnai negalėjo susidoroti su tokiu krūviu.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pasistengė, kad būtų sutarta, jog kitos ES šalys apdorojimui priimtų apie 160 tūkst. pabėgėlių, tačiau lig šiol tokia procedūra atlikta tik apie 20 tūkst. asmenų.

Antradienį J.-C.Junckeris pareiškė, kad „padėties rimtumas dabar reikalauja smarkiai paspartinti kolektyvinį darbą ir nepalikti Italijos vienos“.

Iš kitų priemonių Komisija siūlo ES didinti Libijos valdžios institucijų pajėgumus, kuriems yra skirtas 46 mln. EUR vertės projektas, parengtas kartu su Italija. Pagal šį projektą būtų įsteigtas bendras gelbėjimo koordinavimo centras Libijoje.

ES taip pat turėtų padėti Libijai užtikrinti pietinių sienų kontrolę bei dirbti kartu su kitomis Afrikos šalimis – Egiptu, Nigeriu, Etiopiją, Sudanu, kad jos susigrąžintų savo tautiečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

piktas

Patys nuverte Kadafi, kuris valstybeje kure brandu socializma, o dabar bega nuo to ka gavo mainais. Ko norejote ta gavote ir ner ko brautis i Europa.

chi chi chi

Neatlaikė Putino subinlaižių galvelės Kremliaus propagandos intensyvios terapijos seansų: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo

As manau.

Siusti atgal.Nereikia keisti Europos .Nereikia maisyti kontigentu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS