D. Trumpas trukdė tirti ryšius su Rusija? | Diena.lt

D. TRUMPAS TRUKDĖ TIRTI RYŠIUS SU RUSIJA?

  • 0

Atleistas JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey (Džeimsas Komis) trečiadienį pareiškė, kad prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ragino jį nutraukti tyrimą dėl buvusio nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno (Maiklo Flino) numanomų ryšių su Rusija.

Šią politinę bombą J. Comey susprogdino JAV įstatymų leidėjams aiškinantis, ar prezidentas mėgino trukdyti vykdyti teisingumą.

Nekantriai laukiamo F. Comey oficialaus liudijimo per ketvirtadienį Kapitolijuje vyksiantį posėdį išvakarėse buvęs FTB vadovas sakė, kad D.Trumpas per pokalbius ne kartą užsimindavo apie šios agentūros atliekamą jautrų tyrimą dėl numanomo Rusijos kišimosi. J. Comey sakė, kad po tų pokalbių jį buvo apėmęs didelis nerimas, ar prezidentas mėgina kištis į šį procesą.

„Tikiuosi, aiškiai pamatysite galimybę palikti tai ramybėje, palikti Flynną ramybėje. Jis – geras vyrukas“, – prieš ketvirtadienį vyksiantį Senato posėdį iš anksto paskelbtose rašytinio liudijimo ištraukose J. Comey citavo D. Trumpo žodžius, esą ištartus vasario 14-ąją, kai jiedu kalbėjosi akis į akį Ovaliniame kabinete.

„Supratau, kad prezidentas prašo, jog mes nutrauktume bet kokį tyrimą dėl Flynno, susijusį su jo klaidingais pareiškimais apie gruodį vykusius jo pokalbius su Rusijos ambasadoriumi“, – pridūrė J. Comey.

Iš FTB vadovo pareigų D. Trumpas jį atleido gegužės pradžioje.

„Absoliučiai išteisintas“

Tačiau D. Trumpas jaučiasi „visiškai ir absoliučiai išteisintas“ J. Comey rašytinių parodymų, nes buvęs FTB vadovas patvirtina sakęs prezidentui, kad joks tyrimas dėl jo veiksmų neatliekamas, sakė šalies vadovo privatus advokatas.

D. Trumpo rinkimų kampaniją ir prezidentavimą temdė įtarimai, kad Rusijos kišimasis padėjo jam laimėti rinkimus.

J. Comey taip pat sakė, kad per jųdviejų susitikimą sausio 27-ąją, likus kelioms dienoms iki milijardieriaus respublikono inauguracijos, D. Trumpas reikalavo jo lojalumo.

„Prezidentas sakė: „Man reikia lojalumo, tikiuosi lojalumo.“ Po to stojo nejauki tylą, per kurią nejudėjau, nekalbėjau ir niekaip nekeičiau veido išraiškos“, – rašo J. Comey.

Jo komentarai, patvirtinę daugelio pastarosiomis savaitėmis paskelbtų žiniasklaidos pranešimų apie jo santykius du D. Trumpu detales, buvo paskelbti prieš J. Comey liudijimą Senato žvalgybos komiteto posėdyje.

Be to, du aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnai neseniai išsisuko nuo atsakymo į Senato komisijos klausimus, ar D. Trumpas prašė jų įsikišti į tyrimą dėl M. Flynno, kaip skelbė dienraštis „The Washington Post“.

Nei žvalgybos direktorius Danas Coatsas (Denas Koutsas), nei Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) vadovas Mike'as Rogersas (Maikas Rodžersas) dienraščio straipsnyje išdėstytų teiginių nepaneigė. Tačiau jie abu sakė niekada nejutę esantys „spaudžiami“ imtis kokių nors veiksmų.

„Niekada nejutau spaudimo kaip nors kištis arba trikdyti politiškai formuojant žvalgybos duomenis arba susiejant (juos) su vykdomu tyrimu“, – sakė D.Coatsas.

Didelis susirūpinimas

D.Trumpas trečiadienio darbus pradėjo pranešimu apie savo pasirinktą kandidatą tapti nauju FTB vadovu – Christopherį Wray (Kristoferį Rėjų), kriminalinių bylų karjeros prokurorą, per prezidento George'o W. Busho (Džordžo V.Bušo) kadenciją dirbusį Teisingumo departamente.

Ch. Wray kandidatūrą dar turi patvirtinti Senatas.

D. Trumpas netikėtai atleido J. Comey gegužės 9-ąją ir teigė esąs smarkiai nusivylęs, kad tęsiamas tyrimas, ar jo rinkimų kampanijos nariai buvo susimokę su Rusija, kad būtų imtasi veiksmų prieš respublikono varžovę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Kai FTB vadovas buvo pašalintas iš pareigų, Teisingumo departamentas vadovauti vyriausybės tyrimui paskyrė specialųjį prokurorą Robertą Muellerį (Robertą Miulerį), buvusį FTB direktorių.

Atskirus tyrimus taip pat vykro Senato ir Atstovų Rūmų žvalgybos komitetai. Kai kurie buvę svarbūs D. Trumpo patarėjai ir jo žentas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) buvo paprašyti arba įpareigoti duoti parodymus ir suteikti informacijos.

Savo pareiškime J. Comey aiškiai nurodė, kad jam buvo nesmagu kalbėtis su prezidentu apie vykdomą tyrimą, nors jis ir patikino D.Trumpą, jog jis asmeniškai nesąs šio tyrimo subjektas.

J. Comey nenurodė, ar laiko prezidento veiksmus prilygstančiais trukdymui vykdyti teisingumą. Manoma, kad ketvirtadienį įstatymų leidėjai paprašys aiškiai atsakyti į šį klausimą.

„Galbūt klystu, bet man jis atrodė sutelkęs dėmesį į tai, kas buvo ką tik nutikę po Flynno pasitraukimo ir kontroversijos dėl jo pareiškimų apie savo pokalbius telefonu“, – rašo J. Comey.

„Kaip bebūtų, tai kėlė didelį nerimą, žinant FTB, nepriklausomos tiriančiosios agentūros, vaidmenį“, – pridūrė jis.

Be to, J. Comey paminėjo, kad kovo 30-ąją kalbėdamasis su juo telefonu D.Trumpas paklausė, kaip būtų galima „išsklaidyti debesis“ dėl vykdomų visų su Rusija susijusių tyrimų, trikdančių prezidento pastangas vadovauti šaliai.

Kalbos apie apkaltą

Įstatymų leidėjai sakė, kad per ketvirtadienio posėdį visų pirma bus stengiamasi išsiaiškinti, ar D. Trumpas trukdė vykdyti teisingumą. Analogiški kaltinimai 1973 metais nulėmė prezidento Richardo Nixono (Ričardo Niksono) atsistatydinimą.

Paklaustas, ar D. Trumpo veiksmai buvo derami, Senato žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Richardas Burras (Ričardas Beras) atsakė: „Sprendžiant iš to, ką skaičiau, nemanau, kad buvo kokių nors nusižengimų, bet sulyginsiu tai su jo (J. Comey) žodiniu liudijimu ir palyginsiu tai su iki šiol mūsų tyrimo surinktais įrodymais.“

Atstovų Rūmų narė demokratė Kathy Castor (Keiti Kastor) savo „Twitter“ žinutėje rašo, jog D. Trumpo reikalavimas, kad J. Comey būtų jam lojalus, „atrodo kaip trukdymas“ vykdyti teisingumą.

Kongreso narys demokratas Alas Greenas (Elas Grinas) sakė, kad jau yra parengęs tezes apkaltos procesui ir kad jos dabar vertinamos.

„Iš tikrųjų nekeliamas klausimas, ar prezidentas trukdė vykdyti teisingumą, – sakė jis. – Tikrasis klausimas – ar prezidentas gali trukdyti vykdyti teisingumą ir likti nebaudžiamas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS