Pekinas: Xi Jinpingas su J. Bidenu aptars pasaulinę taiką ir vystymąsi | Diena.lt

PEKINAS: XI JINPINGAS SU J. BIDENU APTARS PASAULINĘ TAIKĄ IR VYSTYMĄSI

  • 1

Šią savaitę San Fransiske vyksiančiame susitikime Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) aptars „pasaulinę taiką ir vystymąsi“, pirmadienį pranešė Pekinas.

„Dviejų valstybių vadovai nuodugniai bendraus strateginiais, bendraisiais ir krypties klausimais, susijusiais su Kinijos ir JAV santykiais, taip pat svarbiausiais klausimais, susijusiais su pasauline taika ir vystymusi“, – per eilinę spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

J. Bidenas ir Xi Jinpingas šią savaitę dalyvaus Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikime San Fransiske. JAV pareigūnai praėjusią savaitę sakė, kad jiedu sieks stabilizuoti abiejų šalių santykius po pastarojo meto didelės įtampos laikotarpio.

„Kinija nebijo konkurencijos, bet mes prieštaraujame Kinijos ir JAV santykių apibūdinimui konkurencijos kalba“, – pridūrė ji.

J. Bidenas ir Xi Jinpingas šią savaitę Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo Kalifornijoje kuluaruose suregs savo pirmą per beveik metus susitikimą.

Abu lyderiai aptars virtinę dvišalių, regioninių ir pasaulinių klausimų, būdus, kaip atsakingai valdyti konkurenciją, sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

Xi Jinpingo ir J. Bideno susitikimas rengiamas po virtinės aukšto rango pareigūnų susitikimų Pekine, Vašingtone ir kitur. Praėjusį kartą JAV ir Kinijos lyderiai susitiko 2022 metų lapkritį Balyje.

Per jų trečiadienio susitikimą bus siekiama stabilizuoti nuo to laiko smarkiai pablogėjusius santykius, sakė vienas amerikiečių aukšto rango pareigūnas. Jis įspėjo nesitikėti didelių rezultatų iš būsimo susitikimo.

Mao Ning pirmadienį paragino JAV „rimtai gerbti pagrįstą Kinijos susirūpinimą ir teisėtas plėtros teises, o ne vien akcentuoti savo pačių susirūpinimą kenkiant Kinijos interesams“.

„Kinija nesiekia pakeisti Jungtinių Valstijų, o Jungtinės Valstijos taip pat turėtų nesiekti formuoti ar keisti Kinijos“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ČIA TAI NAUJIENA!...

Kaip jie gali ką nors aptarinėti, kai Amerika tiesiai šviesiai yra pareiškusi, kad Amerikos priešas Nr.1 yra Kinija?...Matomai, tikrai jau ne pyragai tiems pasaulio teroristams iš už Atlanto...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS