Po protestų Kremlius tvirtina neribosiantis interneto vartojimo laisvės | Diena.lt

PO PROTESTŲ KREMLIUS TVIRTINA NERIBOSIANTIS INTERNETO VARTOJIMO LAISVĖS

  • 3

Maskva pirmadienį patikino, kad neatkirs Rusijos interneto vartotojų nuo likusio pasaulio, kai dėl valdžios planai apriboti interneto laisvę išprovokavo protestus visoje šalyje.

Masinis mitingas Maskvoje ir mažesnės demonstracijos kituose miestuose sekmadienį buvo organizuoti žemutiniams parlamento Rūmams nubalsavus už teisės aktą, numatantį, kad Rusijos interneto duomenų srautas nebebūtų nukreipiamas per užsienio serverius, siekiant užtikrinti didesnį kibernetinį saugumą.

„Už interneto laisvę pasisako visi – įstatymo projekto autoriai, prezidento administracija ir vyriausybė“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

„Niekas nesiūlo blokuoti interneto arba varžyti galimybes dirbti žiniatinklyje“, – sakė jis ir pridūrė, kad protestuotojus kankina „haliucinacijos“.

Įstatymo projekto kritikai baiminasi, kad tai dar vienas valdžios bandymas įvesti cenzūrą, anksčiau rusų pareigūnams pamėginus kontroliuoti socialinius tinklus ir blokuoti populiarios susirašinėjimo programėlės „Telegram“ veikimą šalyje.

Pasinaudodami „kovos su ekstremizmu“ įstatymais Rusijos valdžios pareigūnai gali patraukti atsakomybėn valdžią kritikuojančius arba tiesiog humoristinius  komentarus apie ją rašančius žmones.

Pasak protesto akcijos organizatorių, sekmadienį Maskvoje vykusiame mitinge dalyvavo 15 tūkst. žmonių. Mažesnės demonstracijos vyko ir kituose miestuose.

Žmogaus teisių organizacija „OVD-Info“ pranešė, kad iš viso mitinge buvo sulaikyti 29 žmonės, įskaitant vieną žurnalistą.

Praėjusią savaitę žmones į mitingą kvietė populiari šifruoto susirašinėjimo programėlė „Telegram“. Rusijos pareigūnai vis dar nesėkmingai siekia ją blokuoti.

Rusų kalba parašytame jos pranešime teigiama, kad interneto centralizavimo įstatymu siekiama „atskirti Rusiją nuo likusio pasaulio“.

Šis įstatymas dar nėra iki galo priimtas.

Interneto laisvės grupė „Roskomsvoboda“ inicijavo peticiją, raginančią Rusijos žmones paraginti įstatymų leidėjus atmesti šį teisės aktą, nes „priešingu atveju greitai gyvensime Orwello (Orvelo) antiutopijoje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nuomone

Cha,isgelbejo rezimo egzistavima,bent laikinai.Yra dalyku kuriuos uzdraudus, islaikyti valdzia ir stabiluma butu sudetinga.Visi rezimai anksciau ar veliau subyra,tik reikia padaryti atitinkamu klaidu ir viskas.Gaila,kad neuzdraude interneto rusyne,issigando. :)

VARKSELIS

tu ne bosas kremliaus myletojas,kai taip myli tai ko dar lauki ,kodel ne pas putina sveciuojis,jis toks geras ne viena tauta kraujose paskandino,su tankais zmones traisko ,net savus nemyli,kaip tu dar cia

Bosas

Rusijoje net ZODZIO LAISVE!!!..O pas mus LT rezimo diktatura!!!..Uz bet koki menkiausia pasisakyma iskart atjungimi TV kanalu transliacijos,uz koki komentaro parasyma iskart blokuojami vartuotojai..O jei ka parasai apie banditus..buvusius ir esamus...tai ir teistuma uzsidirbsi..Apie ka cia?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS