„Politico“: paskutinį žodį savo laidotuvėse tarė A. Navalnas | Diena.lt

„POLITICO“: PASKUTINĮ ŽODĮ SAVO LAIDOTUVĖSE TARĖ A. NAVALNAS

  • 0

Skanduotė „Putinas yra žudikas“ Maskvos gatvėse skambėjo jau seniai ir Rusijos valdžia tikrai bandė tam užkirsti kelią.

Jei būtų buvęs gyvas, A. Navalnas tikriausiai būtų mėgavęsis savo laidotuvėmis kaip Kremliaus moralinės degradacijos įrodymu, skelbia „Politico“.

Nuo tos akimirkos, kai A. Navalno motina Liudmila nuvyko į koloniją Arktyje, kur jis mirė vasario 16-ąją, ji teigė, kad Rusijos valdžia vertė ją surengti neviešas laidotuves. Pirma, Maskva atsisakė perduoti A. Navalno kūną, tada jo bendražygiai negalėjo rasti vietos, kuri sutiktų surengti laidotuves, o dieną prieš buvo neįmanoma rasti katafalko.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris garsiai atsisako sakyti A. Navalno vardą, atrodo nusprendė, kad Kremliaus kritikas turėtų dingti pogrindyje, apgaubtas tylos.

Tačiau nepaisant persekiojimo rizikos, kovo 1 d. tūkstančiai rusų susirinko viešai pagerbti A. Navalną. Maskvoje pasirodė didžiulė minia, kur jauni ir seni ištisas valandas stovėjo šaltyje Marino rajone. A. Navalno komandos surengta tiesioginė transliacija „YouTube“ pritraukė 250 tūkst. žiūrovų.

Laidotuvių dieną skanduotės „Navalnas!“ ir „Tu nebijojai ir mes nebijome“, greitai virto į „Rusija bus laisva!“ ir „Karui ne!“

„Šiandien tai stipriausias priminimas, kad politika Rusijoje nemirė, kad žmonės nepasiduoda ir toliau tiki ateitimi be diktatūros, neteisybės ir karo“, – „Politico“ kalbėjo 24 metų maskvietis Romanas.

A. Navalno žmona Julija Navalnaja, kuri pažadėjo tęsti kovą po vyro mirties, ir poros vaikai Daria ir Zacharas nedalyvavo laidotuvėse. Vietoj J. Navalnaja socialiniuose tinkluose paskelbė atsisveikinimą.

Šiandien tai stipriausias priminimas, kad politika Rusijoje nemirė, kad žmonės nepasiduoda ir toliau tiki ateitimi be diktatūros, neteisybės ir karo.

Teisių grupė „OVD-Info“ pranešė, kad penktadienį buvo sulaikyta daugiau nei 60 žmonių. Tačiau Maskvoje valdžia daugiausia pasirinko laikytis nuošalyje. Pasak analitiko Abbaso Gallyamovo, atrodo, kad Kremlius nusprendė išvengti viešų susirėmimų sostinėje prieš įvyksiančius Rusijos prezidento rinkimus.

Laidotuvėse studentams ir valstybės tarnautojams buvo įsakyta nedalyvauti, o kai kuriuos žmones policija iš anksto įspėjo. Tačiau pranešama, kad šalia bažnyčios esančios mokyklos moksleiviai pro langus girdėjosi šaukiant „Navalnas“.

Dalyvavo ir keli visuomenės veikėjai, tarp jų Jevgenijus Roizmanas, buvęs Jekaterinburgo meras ir garsus V. Putino kritikas, taip pat prieš karą nusiteikęs Borisas Nadeždinas, kuriam buvo uždrausta dalyvauti Rusijos prezidento rinkimuose, kuriuos V. Putinas neabejotinai laimės.

Paklaustas apie A. Navalno laidotuves, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė komentuoti, išskyrus priminimą rusams, kad jie laikytųsi protesto įstatymų, uždraudžiančių bet kokį viešą nesutarimą.

Taigi paskutinį žodį tarė A. Navalnas.

Kai jo karstas buvo nuleistas į ką tik iškastą kapą, muzikantai grojo Franko Sinatros „My Way“ ir dainą iš jo mėgstamiausio filmo „Terminatorius 2“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS