Iš posto pasitrauksiantis G.Adamsas siūlo vetuoti „Brexit“ | Diena.lt

IŠ POSTO PASITRAUKSIANTIS G.ADAMSAS SIŪLO VETUOTI „BREXIT“

  • 2

Gerry Adamsas (Džeris Adamsas) šeštadienį pranešė, jog ateinančiais metais po 34 metus trukusio vadovavusio pasitrauks iš Airijos „Sinn Fein“ partijos vadovo posto. Ilgus metus jis buvo laikomas airių respublikanizmo veidu.

69 metų G. Adamsas Dubline vykusio kasmetinio „Sinn Fein“ partijos suvažiavimo metu buvo perrinktas partijos pirmininku dar vienai kadencijai, tačiau sakydamas kalbą jis paragino ateinančiais metais surengti neeilinį partijos suvažiavimą ir išrinkti jo įpėdinį. Šiame poste jis dirbo nuo 1983 metų.

„Lyderystė reiškia žinoti, kada ateina laikas pokyčiams, ir šis laikas dabar jau atėjo, – emocionaliai kalbėjo G. Adamsas. – Šis suvažia vimas, man vadovaujant „Sinn Feinui“, yra paskutinis.“

Jis taip pat neketina dalyvauti Airijos parlamento rinkimuose.

Ragino vetuoti „Brexit“

G. Adamsas pabrėžė savo partijos socialinę žinią ir perspėjo dėl „Brexit“ poveikio. Didžiausiu partijos pasiekimu jis laiko taikos susitarimą, nutraukusį konfliktą, per kurį Šiaurės Airijoje žuvo daugiau nei 3500 žmonių.

Kalbėdamas apie „Brexit“, jis ragino Airijos premjerą Leo Varadkarą, vieną iš ES lyderių, balsuoti prieš Britanijos ir Bendrijos susitarimą, jeigu šis negarantuos, kad siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos liktų atvira.

Airijos vyriausybė “tik neseniai suvokė realybę, kad „Brexit“ Britanijos vyriausybės sąlygomis yra nepriimtinas. Jį reikia vetuoti. Leo turėtų pasinaudoti ta veto teise“, – sakė G. Adamsas.

Partijos suvažiavimo metu jis dar kartą pakartojo savo raginimą per ateinančius penkerius metus surengti referendumą dėl Airijos suvienijimo.

„Respublikonizmas dar niekada nebuvo toks stiprus. Dabar mūsų laikas. Tai pasiekiama ir bus pasiekta“, – sakė jis.

Įpėdinio dar nėra

Kol kas nė vienas asmuo neiškėlė savo kandidatūros pakeisti G. Adamsą. Tačiau manoma, kad realiausia kandidatė galėtų būti 48 metų Dublinui parlamente atstovaujanti „Sinn Fein“ vicepirmininkė Mary Lou McDonald (Merė Lu Makdonald).

Ji taptų „šviežiu veidu“, neturinčiu istorinių ryšių su Airijos respublikonų armija – jau nebeegzistuojančiu „Sinn Fein“ sukarintu sparnu, atsakingu už daugiau nei 1700 mirčių per konfliktą Šiaurės Airijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dočys

Garbingas vyras, savo gyvenimą atidavęs airių tautos ir Airijos suvienijimui. Ilgą laiką ginklu kovojo su anglų kolonistai, vėliau politiškai Šin Fein airių partijoje.

chi gabriukas

Nuo per ilgo buvimo vadovaujančiame poste suskystėja smegenys, todėl ir nusišneka

SUSIJUSIOS NAUJIENOS