Prancūzija nori, kad Kinija pasiųstų aiškią žinutę Rusijai dėl karo Ukrainoje | Diena.lt

PRANCŪZIJA NORI, KAD KINIJA PASIŲSTŲ AIŠKIĄ ŽINUTĘ RUSIJAI DĖL KARO UKRAINOJE

Prancūzijos diplomatijos vadovas po susitikimų Pekine su Kinijos užsienio reikalų ministru pirmadienį pareiškė, kad Paryžius tikisi, jog Kinija pasiųs „aiškią žinutę“ savo artimai partnerei Rusijai dėl šios karo Ukrainoje.

„Tikimės, kad Kinija pasiųs labai aiškias žinutes Rusijai“, – užsienio reikalų ministras Stephane‘as Sejourne sakė spaudos konferencijoje Pekine kartu su savo kolega Wang Yi.

„Esame įsitikinę, kad nebus ilgalaikės taikos, jei nebus deramasi su ukrainiečiais, – sakė jis. – Nebus saugumo europiečiams, jei nebus taikos pagal tarptautinę teisę.“

Pastaraisiais metais Prancūzija ir Kinija siekė stiprinti ryšius, o vasario mėnesį per susitikimus Paryžiuje Wangas sakė prezidentui Emmanueliui Macronui, kad Pekinas vertina jo šalies „nepriklausomą“ poziciją.

O pirmadienį Pekine S. Sejourne pakartojo, kad „nėra pageidautina nutraukti ryšį su Kinija“. Tačiau, pasak jo, reikia „ekonominio perbalansavimo“, kad prekyba būtų „sveika ir tvari“.

S. Sejourne vizitas – jau antras Prancūzijos užsienio reikalų ministro vizitas į Kiniją per mažiau nei šešis mėnesius po jo pirmtakės Catherine Colonna kelionės lapkričio mėnesį.

Pernai balandį ten lankėsi ir E. Macronas, kurį viename pietų Kinijos universitete tarsi roko žvaigždę pasitiko šimtų spiegiančių studentų ir gerbėjų minia.

Tačiau jis sulaukė kaltinimų pataikavimu Pekinui ir sukėlė ginčus sakydamas, kad konflikto su Kinija dėl Taivano atveju Europa neturėtų būti JAV „sekėja“.

Gairės: Prancūzija, Kinija, žinutė Rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS