Prancūzija priėmė įstatymą, turintį palengvinti kančias sunkiems ligoniams | Diena.lt

PRANCŪZIJA PRIĖMĖ ĮSTATYMĄ, TURINTĮ PALENGVINTI KANČIAS SUNKIEMS LIGONIAMS

  • 0

Prancūzijos įstatymų leidėjai antradienį pritarė įstatymui, leidžiančiam medikams giliai migdyti nepagydomai sergančius ligonius, kol jie numirs.

Įstatyme, kuris vėl pažadino karštas diskusijas eutanazijos klausimu, taip pat numatyta, jog medikai bus teisiškai įpareigoti laikytis pacientų „gyvybės testamentų“, kuriuos paruoš asmenys, nenorintys, kad jų gyvybė būtų palaikoma dirbtinėmis priemonėmis, kai jie per sunkiai serga, kad patys galėtų priimti kokį nors sprendimą.

„Užmigti prieš mirtį, kad išvengtume kančių“, – sakė parlamentaras Jeanas Leonetti (Žanas Leonetis), kviesdamas balsuoti už siūlomą įstatymo projektą.

Už jį balsavo 436 parlamento nariai, prieš – 34, o 83 susilaikė.

Parlamento posėdį trumpam nutraukė balkone sėdėjusi grupelė žmonių, pradėjusi mėtyti popieriaus skiautes į parlamentarus ir skanduoti „Eutanazijai – Ne“.

Nors Prancūzijoje eutanazija nėra įteisinta, prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) savo 2012 metų prezidento rinkimų kampanijoje žadėjo dar kartą išnagrinėti šį visuomenę skaldantį klausimą šalyje, kurios laikraščių antraštėse vis sumirga širdį draskančios gyvenimo nutraukimo istorijos.

Apklausos rodo, kad didžioji dalis (96 proc.) Prancūzijos gyventojų pasisako už pacientų nugramzdinimą į gilų miegą tuo atveju, jeigu jie patys gali priimi tokį sprendimą.

Kiek mažiau, 88 proc. apklaustųjų, jeigu šį sprendimą priims medikų komanda, nes pacientas yra nepajėgus.

Aštuoni iš dešimties prancūzų pritartų ne tik šiam įstatymo projektui, bet ir eutanazijos įteisinimui.

2005 metais Prancūzijoje buvo legalizuota pasyvioji eutanazija, kai nutraukiamas gyvybę palaikantis gydymas.

Keliolika deputatų, iš Žaliųjų partijos ir kairiųjų radikalų – nutarė susilaikyti, sakydami, kad rengiant įstatymą nenueita iki galo.

Kiti, apie 20 deputatų iš dešiniojo sparno, tvirtino, kad šiuo įstatymu einama per toli – net iki pritarimo eutanazijai.

Įstatymas dabar bus pateiktas Senatui, aukštiesiems parlamento rūmams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS