Prezidentas: krizę patyrusi Rumunija pasiruošusi pirmininkauti ES | Diena.lt

PREZIDENTAS: KRIZĘ PATYRUSI RUMUNIJA PASIRUOŠUSI PIRMININKAUTI ES

  • 1

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas) penktadienį pareiškė, kad jo šalis pasiruošusi pirmą kartą pirmininkauti Europos Sąjungai, nors prieš kelias savaites suabejojo, ar Bukareštas susidoros su šia užduotimi.

„Esame pasiruošę, ir esu tikras, kad deramai susitvarkysime (su pirmininkavimu)", – Bukarešte per spaudos konferenciją su pusmečio trukmės pirmininkavimą ES baigiančios Austrijos kancleriu Sebastianu Kurzu (Sebastianu Kurcu) kalbėjo Rumunijos lyderis.

Jis pridūrė, kad vyriausybę ištiko „kadrų krizę“, kai praėjusį mėnesį netikėtai atsistatydino ES reikalų ministras Victoras Negrescu (Viktoras Negresku).

Tuomet K. Iohannisas teigė, kad šio ministro atsistatydinimas liudija, jog Rumunija nepasirengusi pirmininkauti Bendrijai.

Vis dėlto penktadienį prezidentas nurodė, kad į V. Negrescu postą paskyrus patyrusį diplomatą George Ciambą (Džordžę Čiambą) padėtis buvo išspręsta.

K. Iohanniso teigimu, „Brexit“ proceso priežiūra, tarpininkavimas siekiant susitarimo dėl migracijos ir naujo ES biudžeto bus tarp virtinės „sunkių“ iššūkių, kuriuos Rumunijai teks spręsti per šešis mėnesius truksiantį pirmininkavimą blokui.

Anksčiau dešiniajai stovyklai priklausęs K. Iohannisas nuolat kritikuoja kairiąją vyriausybę, ypač dėl teismų sistemos reformos. Kritikai, įskaitant Briuselį, teigia, kad ši pertvarka pakirs teisėjų ir prokurorų nepriklausomumą.

Valdančiosios Socialdemokratų partijos pirmininkas Liviu Dragnea (Livijus Dragnia), dažnai laikomas įtakingiausiu Rumunijos politiku, ketvirtadienį užsiminė, jog netolimoje ateityje gali kilti daugiau nesutarimų su prezidentu.

L. Dragnea pabrėžė, kad už ES pirmininkavimą bus atsakinga jo sąjungininkė premjerė Viorica Dancila (Viorika Denčilė), o ne K. Iohannisas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Krizinei ES gali pirmininkaut ir 'krizinė' Rumunija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS