R. Abramovičius pralaimėjo teisinę kovą dėl ES sankcijų | Diena.lt

R. ABRAMOVIČIUS PRALAIMĖJO TEISINĘ KOVĄ DĖL ES SANKCIJŲ

  • 0

Buvęs futbolo klubo „Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius trečiadienį pralaimėjo teisinę kovą už Europos Sąjungos jam įvestų sankcijų panaikinimą – bloko teismas atmetė jo pretenzijas.

Sankcijos R. Abramovičiui 2022 metais buvo įvestos dėl jo vaidmens Rusijai užpuolant Ukrainą ir buvo dalis bloko priemonių, nukreiptų prieš Rusiją ir prezidento Vladimiro Putino artimus sąjungininkus.

ES Bendrajame Teisme 57 metų oligarchas užginčijo Europos Sąjungos Tarybos sprendimą dėl sankcijų.

„Bendrasis Teismas atmeta p. Abramovičiaus veiksmus, tuo palikdamas galioti jo atžvilgiu įvestas varžomąsias priemones, – trečiadienį paskelbė Teismas. – Taryba [...] nesuklydo, nuspręsdama įtraukti p. Abramovičiaus vardą į diskutuojamus sąrašus ir jį ten palikti, atsižvelgiant į jo vaidmenį grupėje „Evraz“ ir, ypač, jos patronuojančiojoje kompanijoje.“

Įvesdama sankcijas R. Abramovičiui 27 šalių ES nurodė, kad jis turi privilegijuotų galimybių bendrauti su V. Putinu ir palaiko su juo labai gerus santykius, todėl gali išlaikyti savo didelį turtą. ES teigimu, R. Abramovičiaus ekonominė veikla teikdavo reikšmingų pajamų Rusijos vyriausybei.

Taryba [...] nesuklydo, nuspręsdama įtraukti p. Abramovičiaus vardą į diskutuojamus sąrašus ir jį ten palikti, atsižvelgiant į jo vaidmenį grupėje „Evraz“ ir, ypač, jos patronuojančiojoje kompanijoje.

„Jis yra plieno grupės „Evraz“, vienos didžiausių Rusijoje mokesčių mokėtojos, svarbus akcininkas, – tuo metu sakė Europos Sąjungos Taryba. – Todėl jis turi naudos iš sprendimų priėmėjų Rusijoje, atsakingų už Krymo aneksiją ar Ukrainos destabilizavimą.“

R. Abramovičius, kurio prašymas skirti kompensaciją taip pat buvo atmestas, dar gali apskųsti Teismo sprendimą.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą šis verslininkas buvo nubaustas ir Jungtinėje Karalystėje – buvo įšaldytas jo turtas. Jis taip pat buvo priverstas parduoti „Chelsea“. Šio „Premier“ lygos klubo pardavimas už 2,5 mlrd. svarų (2,9 mlrd. eurų) – didžiausią kada nors už sporto komandą sumokėtą kainą – buvo užbaigtas konsorciumo, vadovaujamo amerikiečių verslininko Toddo Boehly (Todo Biolio), vieno iš Los Andželo beisbolo klubo „Dodgers“ savininkų.

„Chelsea“ priklausė R. Abramovičiui 19 metų.

Nuo Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metų vasarį ES įvedė 12 sankcijų paketų Rusijai. Priemonės yra nukreiptos prieš energetikos sektorių, bankus, kompanijas ir rinkas, be to, daugiau kaip tūkstančiui Rusijos pareigūnų buvo įvestas kelionių draudimas, buvo įšaldytas jų turtas.

Apie ES sankcijas R. Abramovičiui buvo paskelbta britų transliuotojo BBC tyrimui atskleidus įrodymų apie korumpuotus susitarimus, sukrovusius šio rusų verslininko turtą.

BBC teigimu, R. Abramovičius uždribo ne vieną milijardą 1995 metais per suklastotą aukcioną iš Rusijos vyriausybės nupirkęs naftos kompaniją „Sibneft“. Nurodoma, kad jis sumokėjo maždaug 250 mln. dolerių (229 mln. eurų), o 2005-aisiais kompaniją vėl pardavė Rusijos vyriausybei už 13 mlrd. dolerių (12 mlrd. eurų).

Gairės: Chelsea, Romanas Abramovičius, pralaimėjo teisinę kovą, ES sankcijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS