Rusija į tarptautinį pasitarimą dėl Afganistano pakvietė Talibaną ir JAV | Diena.lt

RUSIJA Į TARPTAUTINĮ PASITARIMĄ DĖL AFGANISTANO PAKVIETĖ TALIBANĄ IR JAV

  • 4

Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paskelbė, kad ateinančią savaitę Maskvoje bus surengtas antras tarptautinis pasitarimas, kurio dalyviai diskutuos, kaip būtų galima išspręsti krizę karo nualintame Afganistane.

URM nurodė, kad į lapkričio 9-ąją vyksiantį užsienio reikalų viceministrų ir žemesnio rango atstovų susitikimą yra pakviesti Talibano ir JAV atstovai.

„Pirmąkart tokio lygio tarptautiniame susitikime dalyvaus Talibų judėjimo politinio biuro Dohoje delegacija“, – sakoma pranešime.

„Rusijos pusė patvirtina savo poziciją, kad nėra alternatyvų politiniam sureguliavimui Afganistane ir kad būtina aktyviai koordinuoti kaimyninių šalių ir Afganistano regioninių partnerių darbą šioje srityje“, – sakoma pranešime.

Kvietimai taip pat išsiųsti kitoms šių diskusijų dalyvėms: Afganistano vyriausybei, Indijai, Iranui, Kazachstanui, Kirgizijai, Kinijai, Pakistanui, Tadžikistanui, Turkmėnijai ir Uzbekistanui.

Vis dėlto Maskva pareiškė, kad po šio susitikimo neplanuojama paskelbti kokio nors baigiamojo dokumento.

Pirmasis tokio pobūdžio pasitarimas Maskvoje buvo organizuotas rugsėjo 4 dieną, bet tąsyk JAV ir Kabulo vyriausybė atmetė kvietimą jame dalyvauti.

Šįkart Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) priėmė sprendimą pasiųsti į Maskvą Aukščiausiosios taikos tarybos delegaciją, nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Tačiau Afganistano užsienio reikalų ministerija nepatvirtino, kad Kabulo vyriausybė šiose derybose dalyvaus.

„Tebesitariame ir kalbamės su Rusijos pareigūnais (apie šią konferenciją). Susitarimo dar nepasiekėme“, – naujienų agentūrai AFP sakė Afganistano URM atstovas Sebghatullah Ahmadi (Sebgatula Ahmadis).

A. Ghani, atėjęs į valdžią 2014 metais, kai didžioji dalis JAV vadovaujamų NATO kovinių pajėgų buvo išvesta iš Afganistano, šeštadienį pareiškė, kad 2019 metais sieks būti perrinktas.

Tikėtina, kad jis mėgins įtikinti nuo karo pavargusius rinkėjus esąs vienintelis kandidatas, pajėgus užbaigti jau 17 metų šalį krečiantį konfliktą.

Viena JAV vyriausybės priežiūros institucija šią savaitę pareiškė, kad Kabulo vyriausybės valdžia Afganistane pastaraisiais mėnesiais susilpnėjo. Be to, vietos saugumo pajėgos patyrė rekordiškai didelių nuostolių, o pastangų išstumti Talibaną iš jo tvirtovių rezultatai buvo minimalūs arba nuliniai.

Jungtinės Valstijos atnaujino pastangas įtraukti Talibaną į taikos derybas. Atrodo, kad šie mėginimai jau duoda pirmųjų vaisių.

Talibano atstovai per pastaruosius mėnesius mažiausiai dukart susitiko Katare su JAV pareigūnais. Vėliausias toks susitikimas įvyko spalio 12 dieną su naujai paskirtu JAV taikos pasiuntiniu Zalmay Khalilzadu (Zalmajumi Chalilzadu).

Maskva savo ruožtu skelbia esanti pasiruošusi suteikti erdvę šiam dialogui.

2017 metų balandį Rusija organizavo tarptautinę konferenciją dėl padėties Afganistane.

Jungtinės Valstijos tąsyk irgi buvo pakviestos, bet nesutiko dalyvauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Teks Rusijai ginklu Afganistaną išvaduot... kaip kad kažkada Krymą, kaip JAV - Libiją...

Cha cha cha

Rusija į pasitarimą pakvietė JAV - atvykti sutiko Afrikos bušmenai.

...

Maskoliau,tu esi ne west,bet east...Niekada nepainiok b..bio su pirstu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS