Rusija ir Baltarusija neužtikrino būtino skaidrumo dėl pratybų „Zapad“ | Diena.lt

RUSIJA IR BALTARUSIJA NEUŽTIKRINO BŪTINO SKAIDRUMO DĖL PRATYBŲ „ZAPAD“

  • 5

NATO ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija ir Baltarusija nesilaikė tarptautinių įsipareigojimų laikytis visiško skaidrumo dėl ateinantį mėnesį vyksiančių didžiulio masto karinių pratybų „ Zapad“.

Šios pratybos vėl pakurstė susirūpinimą Lenkijoje ir Baltijos valstybėse dėl vis agresyvesnę politiką demonstruojančios Rusijos, reiškiančios pasipiktinimą tuo, ką vadina nepateisinama NATO ekspansija į Rytų Europą.

„Apgailestaujame, kad nei Rusija, bei Baltarusija pratyboms „Zapad“ netaikė Vienos dokumente numatytų skaidrumo priemonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Šiaurės Atlanto aljanso pareigūnas.

„Vienos dokumente numatytos skaidrumo priemonės yra svarbios, nes užkerta kelią klaidingam suvokimui ir neteisingiems vertinimams“, – pridūrė jis.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Vienos dokumentas įpareigoja valstybes iš anksto pateikti informaciją apie planuojamas karines pratybas ir įsileisti stebėtojų grupes, kad būtų išvengta bet kokių pavojingų nesusipratimų.

Pavyzdžiui, iš anksto turi būti pranešta apie pratybas, kuriose dalyvaus daugiau nei 13 tūkst. karių, be to, jos turi būti atviros stebėtojams.

Vietoj to Rusija ir Baltarusija laikosi selektyvaus požiūrio. Toks privalomo skaidrumo vengimas kelia klausimų.

Baltarusija nurodė, kad pratybose „Zapad“ dalyvaus kiek mažiau – 12 700 karių, tačiau Lietuva ir kai kurios kitos šalys tvirtina, kad dalyvaujančių karių gali būti 100 tūkstančių.

Rusija atmeta dėl šių pratybų reiškiamą tarptautinį susirūpinimą.

„Nematau jokių priežasčių nuogąstauti. Viskas kaip visada bus atvira ir draugiška“, – sakė Rusijos gynybos viceministras Aleksandras Fominas televizijai „Rossija 24“.

Minėtas NATO pareigūnas sakė, jog Baltarusija pakvietė karinų ryšių misijas konkrečią dieną atvykti į jos teritoriją, ir du Aljanso ekspertai ketina ten vykti.

„Vis dėlto tai ne toks stebėjimo mastas, kokį numato Vienos dokumentas“, – pabrėžė pareigūnas.

„Vienos dokumente numatyti šie būtini stebėjimo misijos elementai – informacijos apie scenarijų ir pažangą pateikimas, galimybės pasikalbėti apie pratybas su atskirais kariais ir skrydžiai virš pratybų teritorijos“, – sakė pareigūnas.

„Vietoj to Rusija ir Baltarusija laikosi selektyvaus požiūrio. Toks privalomo skaidrumo vengimas kelia klausimų“, – pabrėžė NATO pareigūnas.

Lietuvos karinės žvalgybos teigimu, labai tikėtina, kad pratybų „Zapad“ scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO. Dalis mokymų rajonų bus greta Lietuvos valstybės sienos, todėl Lietuvos pareigūnai neatmeta incidentų ir provokacijų tikimybės.

Mokymai „ Zapad“ vyks rugsėjo 16-20 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

vaziuokit bukit stebetojais kviecia visus stebet.dalyvaukite pratybose

Anonimas

> Benai tu bukas , kaip ir tavo klumpės. Tiesa LT stebėtojai oficialiai pakviesti, kaip ir visų kaimyninių valstybių. esi buka ir skilusi klumpė.

Čiubaka

tai blemba, ar tie šiknalaižiai bent įsivaizduoja kuom skiriasi divizija nuo 100K armijos? O kaip Baltic Saber ir kt. apmokymai pas mus? Niekas netryzniavo iš rusų pusės. Čia dabar myžčioja į kelnes bene pusė metų Zapad Zapad 2017.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS