Rusija mini Krymo aneksijos metines | Diena.lt

RUSIJA MINI KRYMO ANEKSIJOS METINES

  • 8

Rusija trečiadienį mini pirmąsias Krymo aneksijos metines, kai tas prezidento Vladimiro Putino sprendimas perbraižyti Europos žemėlapį supurtė santykius su Ukraina ir Vakarų šalimis, bet buvo itin palankiai įvertintas namuose.

Minint to Juodosios jūros pusiasalio atplėšimą nuo Ukrainos, daugybė žmonių tikriausiai dalyvaus iškilmėse Maskvoje ir Kryme, įskaitant didelį koncertą prie Kremliaus sienų ir kitus kruopščiai surežisuotus renginius.

V.Putinas planuoja susitikti Maskvoje su Krymo lyderiais, kur aptars regiono plėtros klausimus. Tikėtina, kad jis taip pat pasirodys savo šalininkams koncerto scenoje.
Šie renginiai vainikuos kelias dienas vykusias oficialias iškilmes, minint prieš metus įvykdytą aneksiją, kurią Kijevas ir Vakarų šalys vadina neteisėtu teritorijos užgrobimu, nors daugelis rusų tą žingsnį laiko istorinės klaidos atitaisymu.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ kaltino Krymo promaskvietišką administraciją vykdant „nepaliaujamą bauginimo kampaniją, kad nutilytų nepaklusniuosius“.

„Nuo tada, kai Rusija aneksavo Krymą, faktinė valdžia naudojo įvairius chuliganų metodus, kad nuslopintų nepaklusnumą; virtinė pagrobimų, įvykdytų nuo kovo iki rugsėjo, paskatino daugelį balsingų kritikų palikti regioną“, – sakė „Amnesty International“ Europos ir Centrinės Azijos padalinio direktorius Johnas Dalhuisenas (Džonas Dalheisenas).

„Pasilikusieji patiria įvairų persekiojimą, vykdomą valdžios, pasiryžusios nutildyti savo oponentus“, – sakoma jo pranešime.

V.Putinas ir Krymo „premjeras“ Sergejus Aksionovas pasirašė sutartį, sakančią, kad tas regionas tampa Rusijos Federacijos dalimi, kai per kovo 16-ąją pusiasalyje surengtą ginčijamą referendumą daugiau negu 97 proc. dalyvių nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Tas balsavimas, kurio tarptautinė bendruomenė nepripažįsta teisėtu, vyko prižiūrint Rusijos elitiniams kariams, dėvintiems uniformas be atpažinimo ženklų, kurie dviem savaitėmis anksčiau užėmė strategiškai svarbius Krymo objektus.

Trečiadienį Rusijoje prasidedant iškilmėms, valstybinė televizija parodė vėliavomis mojuojančias žmonių minias Tolimųjų Rytų regiono mieste Vladivostoke.

Pačiame Kryme trečiadienis buvo paskelbtas nedarbo diena, o vėliau pusiasalio miestuose vyks koncertai ir fejerverkų šou.

„Mums, krymiečiams, tai yra seniai laukto grįžimo namo šventė, – sakoma Maskvos palaikomo S.Aksionovo pranešime. – Rusija apsaugojo mūsų teisėtą teisę patiems pasirinkti vienybę su mūsų istorine tėvyne.“

V.Putinas teigė, kad buvo priverstas užimti Krymą, kuriame įsikūrusias Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė, kad apsaugotų gyventojų daugumą pusiasalyje sudarančius rusakalbius, kai Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Daugelis rusų šį žingsniu teisingu atsaku į Sovietų Sąjungos lyderio Nikitos Chruščiovo sprendimą 1954 metais perduoti tą pusiasalį administruoti Ukrainai. Tuo metu toks žingsnis tebuvo simbolinis, nes Ukraina ir Rusija buvo Sovietų Sąjungos dalys.

Kijevas ir Vašingtonas pareiškė, kad Krymo aneksijos niekada nepripažins teisėta.

Gairės: Krymas, karas Ukrainoje, aneksija, Rusijos agresija, Nikita Chruščiovas, 1954, Vladimiras Putinas, Vladivostokas, Sergejus Aksionovas
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tam kkk

maziau gerk nacionalinio lietuviu gerymo-samogono ir vemti nenoresi.

okupuotas Memelio (Klaipedos) Krastas

O kaip bus su Lietuvos okupuotu Memelio Krastu. Memelio Krastas - P R U S I J A.

gerbiu visus

bet koks zodis: aneksija :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS