Rusija neigia kaltinimus dėl kibernetinių atakų | Diena.lt

RUSIJA NEIGIA KALTINIMUS DĖL KIBERNETINIŲ ATAKŲ

  • 0

Nyderlandų žvalgybos tvirtinimai, kad ji užkirto kelią rusų kibernetinei atakai prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW), yra prieš Maskvą nukreipta „propaganda“, ketvirtadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija, o vienas aukšto rango diplomatas perspėjo dėl įtampos, kurią gali padidinti JAV pareikšti kaltinimai septyniems Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pareigūnams dėl kibernetinio įsilaužimo.

„Tai yra propaganda, nukreipta prieš mūsų šalį“, – sakoma ministerijos pranešime, kuriame Maskvai anksčiau ketvirtadienį pareikšti kaltinimai vadinami „antirusiška propaganda“.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų viceministras perspėjo, kad JAV pareikšti kaltinimai gali pavojingai išeskaluoti įtampą tarp branduolinių supergalybių.

Sergejus Riabkovas savo pranešime pareiškė, kad JAV eina „pavojingu keliu“, nes „tyčia kursto įtampą santykiuose tarp branduolinių galybių“. Jis pridūrė, kad JAV sąjungininkės Europoje turėtų apie tai pagalvoti.

Viceministras tvirtino, kad JAV kaltinimai yra nepagrįsti. S. Riabkovo teigimu, jais siekiama paremti Vašingtono tvirtinimus, kad Rusija kišosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus, ir ieškant preteksto paskelbti naujų sankcijų Maskvai.

JAV Teisingumo departamentas ketvirtadienį apkaltino septynis GRU pareigūnus dėl kibernetinio įsilaužimo į antidopingo agentūrų ir kitų organizacijų sistemas.

Vašingtone ketvirtadienį paskelbtame kaltinamajame akte sakoma, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra pasirinko tas kibernetinių įsilaužimų aukas, kurios viešai palaikė draudimą Rusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose ir pasmerkė Rusijos valstybės lygiu vykdytą sportininkų dopingo programą.

Kiek anksčiau tą pačią dieną olandų vyriausybė paskelbė, kad šalies žvalgyba balandžio mėnesį sutrukdė rusų kibernetinei atakai prieš pasaulinę cheminių ginklų priežiūros organizaciją ir deportavo keturis rusų agentus.

Nyderlandai viešai įvardijo įtariamus rusų agentus ir sakė, kad operaciją vykdė GRU. Pasak jų, Nyderlandams per kontržvalgybos operaciją padėjo Didžioji Britanija.

Paragino nutraukti kibernetines atakas

Berlynas penktadienį paragino Maskvą „nutraukti“ kibernetinį šnipinėjimą ir pareiškė pritarianti Londono ir Amsterdamo išvadai, kad už mėginimą įsilaužti į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) tinklą buvo atsakinga Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU.

„Raginame Rusiją prisiimti atsakomybę ir nutraukti tokio pobūdžio veiksmus“, – sakė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas).

Pasak jo, minėtas incidentas rodo, kaip svarbu „dalintis su kitomis šalimis informacija apie panašias atakas“.

Ketvirtadienį Didžiosios Britanijos lyderė Theresa May (Tereza May) ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) GRU kibernetinę veiklą pavadino nepriimtina.

Tą pačią dieną išplatintame bendrame pareiškime abiejų šalių vadovai pabrėžė, kad ketvirtadienį paskelbtos žinios apie Vakarų tarnybų sustabdytą operaciją „atskleidė naujų faktų apie Rusijos karinės žvalgybos GRU nepriimtiną veiklą“.

Pareiškime teigiama, kad ši agentūra „visame pasaulyje atakavo įstaigų, įskaitant Hagoje įsikūrusią Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS