Rusija nori Kyjivo įsipareigojimų nenaudoti grūdų koridoriaus kariniais tikslais | Diena.lt

RUSIJA NORI KYJIVO ĮSIPAREIGOJIMŲ NENAUDOTI GRŪDŲ KORIDORIAUS KARINIAIS TIKSLAIS

  • 0

Rusija pirmadienį pareiškė norinti Ukrainos „įsipareigojimų“ nenaudoti grūdų eksporto koridoriaus kariniais tikslais.

Maskva tai paskelbė praėjus kelioms dienoms po dronų atakos prieš jos laivus okupuotame Kryme, dėl kurios ji apkaltino Ukrainą ir Jungtinėms Tautoms bei Turkijai pranešė stabdanti savo dalyvavimą susitarime dėl grūdų.

„Apie objektų šioje zonoje saugumo garantijas, kokie tie objektai bebūtų, negali būti jokios kalbos, kol Ukraina nėra prisiėmusi papildomų įsipareigojimų nenaudoti šio maršruto kariniais tikslais“, – rašoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime, paskelbtame platformoje „Telegram“.

Ministerija taip pat paragino Jungtines Tautas „gauti Ukrainos garantijų, kad ji nenaudos humanitarinio koridoriaus ir žemės ūkio produktų eksportui skirtų Ukrainos uostų priešiškiems veiksmams prieš Rusiją“.

Rusija šeštadienį pareiškė stabdanti savo dalyvavimą tarpininkaujant Turkijai ir JT pasiektame susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, ir apkaltino Ukrainą dronų atakomis prieš jos laivus okupuotame Kryme.

Kyjivas Kremliaus kaltinimus pavadino „melaginga dingstimi“.

Tuo tarpu Rusijos kariuomenė apkaltino Jungtinę Karalystę padėjus Ukrainai planuoti dronų ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuoto Krymo Sevastopolio uoste. Londonas šiuos kaltinimus atmeta.

Rusijai sustabdžius dalyvavimą susitarime, vėl kilo nerimas, kad pasaulyje gali pritrūkti maisto, nes grūdų susitarimas yra itin svarbus siekiant sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę.

Visgi keli ukrainietiškų grūdų pakrauti laivai pirmadienį vėl pasinaudojo jūrų koridoriumi.

Kremlius savo ruožtu pareiškė, kad tolesnis susitarimo vykdymas Rusijai nedalyvaujant būtų „pavojingas“.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Ukrainos grūdų eksportas, Kremlius, kariniai tikslai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS