Rusija pyksta: nepaliks be atsako Sausio 13-osios bylos nuosprendžio | Diena.lt

RUSIJA PYKSTA: NEPALIKS BE ATSAKO SAUSIO 13-OSIOS BYLOS NUOSPRENDŽIO

  • 46

Rusija be atsako nepaliks Lietuvos teismo paskelbto nuosprendžio 1991 metų sausio įvykių byloje, ketvirtadienį pareiškė šios šalies Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovė spaudai Marija Zacharova.

„Mes, aišku, to nepaliksime be tolesnės reakcijos“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė ji.

Komentuodama Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą, kad teismo sprendimas yra „akistata su tiesa“ ir istorinio teisingumo diena, M. Zacharova pareiškė: „Ponia Grybauskaite, tiesa į jūsų akistatą neatėjo“.

Trečiadienį vos paskelbus nuosprendį Rusijos URM pareiškė, kad jis politiškai motyvuotas, grįstas manipuliavimu faktais.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir dar daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų už dalyvavimą sovietų agresijoje Vilniuje 1991 metų sausio 13-ąją.

Trijų teisėjų kolegija 94 metų D. Jazovui už akių skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Prokurorai siūlė jį ir dar penkis kaltinamuosius bausti griežčiausia bausme – laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Buvusį sovietų armijos Vilniaus karinės įgulos vadą Vladimirą Uschopčiką teismas nuteisė 14 metų laisvės atėmimo bausme, buvusiam KGB karininkui Michailui Golovatovui skirta 12 metų nelaisvės.

Nuosprendis paskelbtas 67-iems Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams, jiems skirtos bausmės nuo ketverių iki 14 metų.

Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinti beveik 700 asmenų, liudytojais apklausti maždaug tūkstantis žmonių.

Rusija atmetė Lietuvos prašymą byloje apklausti buvusį Sovietų Sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Jonui By_beliui

oho, pasirodo tvartelinio kaukolėje užsiveisė įvairiaspalvių nacių :) Niurnbergė visas pasaulis nuteisė nacius, o Vilniuje nacių pakalikų palikuonys bando įrodyt, kad jie nuskriaustieji. Skirtumas yra ne datose, bet pasauliniame pripažinime ir istorijos tiesoje, kurią po 30 metų tvarteliniai nusprendė perrašynėti, kas būtų neįmanoma prieš 30 m.

Jonas Lietuvis

Niunberge teisė rudus nacius. Vilniuje raudonus nacius. Skirtumas tik datose. Tad raudonieji komentatoriai nesispjaudykite rėkdami ir veltui netaškykite seilių.

jam ne į Kowno,

jam į Ukrainą pas banderovcus reik važiuoti.Tas pat kontingentas - buka, godi ir be jokios garbės ar padorumo, runkeliena.Ka tik ką apiplėšt ir ką nors apšikt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS