Rusija, Turkija ir Iranas rengė viršūnių susitikimą dėl Sirijos | Diena.lt

RUSIJA, TURKIJA IR IRANAS RENGĖ VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ DĖL SIRIJOS

  • 9

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį priimė Irano ir Turkijos prezidentus, su kuriais aptarė, kaip išspręsti konfliktą Sirijoje, „Islamo valstybės“ (IS) džihadistams iš paskutiniųjų laikantis šalies rytuose, o Vašingtonui rengiantis išvesti savo karius.

Šią savaitę suintensyvėjo diplomatinės pastangos dėl aštuonerius metus trunkančio konflikto, jau nusinešusio daugiau kaip 350 tūkst. gyvybių.

Tarptautinė koalicija prieš IS turi susitikti Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose, o JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) dalyvaus Varšuvos konferencijoje dėl Artimųjų Rytų.

Tuo tarpu V. Putinas ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis), remiantys Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą), su Sirijos sukilėlius remiančiu Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) Sočyje prie Juodosios jūros ketina aptarti, kaip būtų galima paskatinti Sirijos vidaus dialogą.

Rusija buvo svarbi žaidėja šiame konflikte: Maskva 2015 metais pradėjo karinę intervenciją, remdama B. al Assado režimą, dabar kontroliuojantį beveik du trečdalius šalies teritorijos.

Astanos taikos procesas, Maskvos iniciatyva pradėtas su Iranu ir Turkija, nustelbė Jungtinių Tautų vadovaujamas derybas dėl Sirijos, bet nepateikė sprendimo šiam konfliktui.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį sakė, kad lyderiai aptars specialaus komiteto suformavimą naujai Sirijos konstitucijai parengti.

Gruodžio pabaigoje Jungtinės Tautos pripažino, kad joms nepavyko įsteigti tokio komiteto, ir nurodė, kad iškilo problemų dėl narių sąrašo pakeitimų, pasiūlytų Damasko.

S. Lavrovas trečiadienį sakė: „Mes pasirengę ieškoti sprendimo šiai situacijai... Tęsime šį darbą.“

Šių šalių viršūnių susitikimas bus jau ketvirtas nuo 2017 metų lapkričio.

Jis rengiamas kurdų ir arabų kovotojų Sirijos demokratinėms jėgoms (SDF) su Vašingtono vadovaujamos koalicijos parama šeštadienį pradėjus „galutinį“ paskutinio džihadistų rajono rytinėje Deir az Zoro provincijoje puolimą.

„Teroristų lizdas“

2014 metais iškilę ir „kalifatą“ didelėje dalyje Sirijos bei Irako paskelbę IS džihadistai vienu metu kontroliavo didžiuosius miestus, bet dabar yra užspeisti kelių kvadratinių kilometrų teritorijoje.

Maždaug 2 tūkst. JAV karių kontingentas turėtų būti išvestas iš Sirijos, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) gruodžio mėnesį netikėtai priėmus tokį sprendimą. Vis dėlto Vašingtonas dar nėra nurodęs tikslių išvedimo terminų.

Praėjusį kartą Rusijos, Irano ir Turkijos lyderiai buvo susitikę rugsėjo mėnesį Irane, kur deklaravo skirtingą požiūrį į Sirijos šiaurės rytuose esančios Idlibo provincijos ateitį.

Per vėliau tą patį mėnesį įvykusį atskirą susitikimą V. Putinas ir R. T. Erdoganas sugebėjo blokuoti Sirijos planuotą Idlibo puolimą. Jie susitarė įkurti ir bendrai stebėti buferinę zoną aplink šį didelį regioną, kur dar yra sukilėlių grupių ir kurio kontrolės B. al Assado pajėgoms dar nepavyko perimti.

R. T. Erdoganas ir V. Putinas turi aptarti šios provincijos ateitį per atskirą pokalbį prieš susitikimą su H. Rouhani.

Pagal Rusijos ir Turkijos susitarimą visi radikalūs kovotojai, įskaitant priklausančius buvusio „al Qaeda“ padalinio Sirijoje vadovaujamam aljansui „Hayat Tahrir al Sham“, raginami pasitraukti iš šio rajono. Tačiau aljanso kovotojai nuo to laiko sustiprino savo pozicijas regione.

S. Lavrovas trečiadienį Sočyje sakė, kad „Hayat Tahrir al Sham“ užėmė „90 proc. šios teritorijos“, ir pabrėžė, kad pagal jokį susitarimą nėra leidžiama „amžinai laikyti šį teroristų lizdą Sirijos teritorijoje“.

„Padarysime visa, ką galime, kad padėtume Sirijos vyriausybei ir jos ginkluotosioms pajėgoms išspręsti jų teritorijos išvadavimo problemą“, – pridūrė S. Lavrovas.

JAV karių išvedimas iš Sirijos laikomas „teigiamu žingsniu“

Maskva, Ankara ir Teheranas planuojamą JAV karių išvedimą iš Sirijos laiko teigiamu žingsniu, ketvirtadienį po viršūnių susitikimo pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

V. Putinas, Turkijos lyderis R. Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) bei Irano vadovas H. Rouhani (Hasanas Rouhanis) per Sočio mieste surengtas derybas sutarė, kad JAV karių išvedimas iš šiaurės rytinės Sirijos „bus teigiamas žingsnis, galintis stabilizuoti situaciją šiame regione, kur galiausiai kontrolę turėtų vėl perimti teisėta vyriausybė“, sakė rusų lyderis per bendrą spaudos konferenciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Da

visas planas buvo kuriamas ir ne vienus metus, prieš ,j,a,v, ir įvyko matomi skaičiai, trampas jau liko šone ir visos tiesos jau nėra , ir negali būti, o juk buvo toks lygis su ponu vladimiro pasakom, tikėjo, ir leido save mulkinti ir net felsinkio susitykimo metu juk koki bajeri buvo išmetes ponas tampas, putinui, su tokiu bajeriu ar taip yra teisybė pone putinas, ar nebuvo taip o iš sirijos imta ir išvesta karinius dalinius o tik to laukė turkija ,ir toj to pasinaudojo, ten ilindo va ir blynas prisvilo, ponui trampui, vienu žodžiu klaidos nepakartojamos dydis juk yra matomas nemoka gudrybiu reformatas yra prieš ta pona trampa, ir ta turkija juk yra nato plane sėdinti, bet kokio lygio kur matyta ne su nato šalimis bet kenkia suprask kaip nori, reiškia mergele su dviem suknelem, apredyta, ir žiūri kur jai geriau, užtai ir lenda arčiau putino saules,

To anonimui

Tu pats gandonas,pažiūrėk į veidrodį ir isitikinsi

Anonimas

Trys vyrai, kurių bijos visa Vakarų "dermokratrija". Pridėjus ten dar kiną, visi Vakarai apsitries iš baimės....O du neseniai iš medžio išlipę rudi babuinai valdo USA ir UK.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS