Rusijoje prieš Pasaulio futbolo čempionatą suimtas britas gėjų teisių gynėjas | Diena.lt

RUSIJOJE PRIEŠ PASAULIO FUTBOLO ČEMPIONATĄ SUIMTAS BRITAS GĖJŲ TEISIŲ GYNĖJAS

  • 9

Maskvoje ketvirtadienį, likus kelioms valandoms iki Pasaulio futbolo čempionato pradžios, suimtas Didžiosios Britanijos gėjų teisių aktyvistas Peteris Tatchellas (Piteris Tatčelas), protestavęs prieš LGBT bendruomenės teisių padėtį Rusijoje.

Gėjų teisių gynimo veteraną policijos pareigūnai išsivedė netrukus po to, kai Maskvos centre šalia Raudonosios aikštės jis išskleidė plakatą, kuriame sakoma, kad prezidentas Vladimiras „Putinas nesiima veiksmų prieš gėjų kankinimą Čečėnijoje“.

„Negali būti normalių sporto santykių su tokiu nenormaliu režimu, koks yra Vladimiro Putino“, – pareiškė jis prieš tai, kai prie jo priėjo trys pareigūnai.

Vienam pareigūnų P. Tatchellas bandė paaiškinti, kad jis protestuoja Rusijos žmonių vardu ir pridūrė, kad daugybė garsių rusų, tokių kaip kompozitorius Piotras Čaikovskis, buvo gėjai.

Po trumpo ginčo dėl tokio protesto teisėtumo 66 metų aktyvistas buvo palydėtas į policijos automobilį, stovėjusį šalia Kremliaus sienų.

Kiek vėliau Britanijos ambasada Rusijoje pranešė, jog teisėsauga P. Tatchellą jau paleido.

„Mūsų darbuotojai Maskvoje padeda (...) Peteriui Tatchellui, kuris šiandien Rusijoje buvo sulaikytas, o vėliau paleistas. Pasikalbėjome su vietos valdžia ir su džiaugsmu patvirtiname, kad jam viskas gerai ir jis buvo paleistas“, – sakoma diplomatinės misijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Tuo tarpu aktyvisto fondo „Peter Tatchell Foundation“ atstovai tviteryje pranešė, kad P. Tatchellas jau paliko policijos nuovadą.

„Peterį Tatchellą paleido“, – sakoma pranešime.

P. Tatchellas anksčiau jau ne kartą buvo atvykęs į Rusiją, protestavo, gindamas LGBT teises, ir dukart buvo sulaikytas.

2007 metais P. Tatchellui dalyvaujant antrajame gėjų parade Maskvoje jį sumušė dešiniųjų pažiūrų demonstrantai. Jis sako, kad tuomet jam buvo sutrenktos smegenys.

Praėjusiais metais buvo daug pranešimų apie Čečėnijos valdžios vykdomą gėjų persekiojimą, jų kankinimus ir žudymus šiame konservatyviame musulmoniškame regione, kuriame homoseksualumas yra tabu ir už jį gali būti baudžiama artimųjų nužudymu.

Tačiau V. Putinui ištikimas Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas kategoriškai neigia kaltinimus apie valdžios vykdomą susidorojimą.

2013 metais Rusija priėmė prieštaringai vertinamą „gėjų propagandą“ draudžiantį įstatymą, kuris draudžia skleisti informaciją apie homoseksualumą nepilnamečiams ir sėkmingai užkerta kelią kovai už gėjų teises.

Pasak P. Tatchello, šis įstatymas yra naudojamas taikių protestų kriminalizavimui, mokytojų atleidimui ir LGBT bendruomenes ginančių organizacijų užgniaužimui, sakoma žiniasklaidai paskelbtame pranešime.

Anksčiau Rusijos aktyvistai jau buvo bausti piniginėmis baudomis už informacijos apie LGBT teises skleidimą socialiniuose tinkluose ir suimti už vaivorykštės spalvų vėliavų nešimą demonstracijose.

Dabar Rusijos valdžia tvirtina, kad homoseksualūs futbolo sirgaliai gali saugiai vykti į šią šalį stebėti Pasaulio futbolo čempionato varžybų. Tačiau kai kurie LGBT bendruomenės rėmėjai naujienų agentūrai AFP sakė, kad sulaukė žiaurių grasinimų dar neprasidėjus čempionatui.

GALERIJA

  • Rusijoje prieš Pasaulio futbolo čempionatą suimtas britas gėjų teisių gynėjas
  • Rusijoje prieš Pasaulio futbolo čempionatą suimtas britas gėjų teisių gynėjas
  • Rusijoje prieš Pasaulio futbolo čempionatą suimtas britas gėjų teisių gynėjas
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

VYTAUTAS

YRA ŠALIS KUR PYDARAMS PARODO JŲ TEISĖTĄ VIETĄ.

Gėda britams

Tai Britų spec. tarnybų organizuota provokacija. Nepavyko apkaltinti Rusiją Skripalių uodijimo provokacijoje, dabar organizuoja naujas.

Anonimas

Nieko nuostabaus. Anglu homoseksualistai specialiai yra siunciami i Rusija isprovokuoti riauses kad paskui klykti kaip juos musa ,,Putino rezimas,, Gali buti ir anglu homoseksualistu suorganizuotas cheminis teroro aktas sporto stadionuose per varzybas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS