Rusijos bendrovė sumokės 835 mln. dolerių už kyšius Uzbekistane | Diena.lt

RUSIJOS BENDROVĖ SUMOKĖS 835 MLN. DOLERIŲ UŽ KYŠIUS UZBEKISTANE

  • 0

Rusijos mobiliojo ryšio bendrovė „VimpelCom“ sutiko sumokėti 835 mln. JAV dolerių (753 mln. eurų) kompensacijų ir baudų pagal Amerikos ir Nyderlandų pateiktus ieškinius, kuriuose sakoma, kad ta kompanija mokėjo didžiulius kyšius, siekdama patekti į Uzbekistano telekomunikacijų rinką, ketvirtadienį paskelbė JAV Teisingumo departamentas.

„VimpelCom“, kontroliuojama milijardieriaus Michailo Fridmano, buvo apkaltinta pagal JAV Užsienio korupcinės praktikos įstatymą (FCPA). Ieškinyje sakoma, kad bendrovė 2006–2012 metais sumokėjo daugiau negu 114 mln. dolerių vienam Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo „giminaičiui“, kad jai būtų suteiktos mobiliojo ryšio licencijos ir dažniai toje šalyje.

JAV Teisingumo departamentas taip pat nurodė, kad sieks konfiskuoti 850 mln. dolerių (767 mln. eurų) Šveicarijos ir kitų Europos šalių bankų sąskaitose, kontroliuojamose to I.Karimovo giminaičio. Manoma, kad tas lėšas sudaro kyšiai, sumokėti „VimpelCom“, jos antrinės įmonės „Unitel“ ir kitų bendrovių, užsiimančių verslu Uzbekistane.

JAV pareigūnai atsisakė įvardyti su „VimpelCom“ byla susijusio Uzbekijos prezidento giminaičio pavardę, tačiau manoma, jog tai gali būti I.Karimovo vyriausioji dukra Gulnara Karimova, kuriai prieš dvejus metus buvo skirtas namų areštas, kai ji atsidūrė korupcijos tyrimo taikiklyje.

Pagal sudarytą susitarimą „VimpelCom“ sumokės 167,5 mln. dolerių (151,1 mln. eurų) JAV Vertybinių popierių ir biržų komisijai (Securities and Exchange Commission, SAE), 230,1 mln. dolerių (207,6 mln. eurų) – Teisingumo departamentui, o dar 397,5 mln. dolerių (358,6 mln. eurų) – Nyderlandų, kur yra registruota ši bendrovė, prokuratūros valdybai.

„VimpelCom“ uždirbo didžiulį pelną Uzbekistane po to, kai sumokėjo per 100 mln. dolerių (90 mln. eurų) pareigūnui, darančiam didelę įtaką Uzbekistano vyriausybės aukščiausiesiems vadovams“, – sakė SEC teisėsaugos padalinio direktorius Andrew Ceresney (Endrius Seresnis).

Amsterdame registruota „VimpelCom“ yra šešta didžiausia pasaulyje telekomunikacijų bendrovė. Jos akcijos kotiruojamos Niujorko NASDAQ biržoje, todėl ši bendrovė yra pavaldi SEC taisyklėms.

JAV pareigūnai sakė, kad prie jų tyrimo prisidėjo institucijos įvairiose šalyse, tarp jų Šveicarijoje, Nyderlanduose, Latvijoje, Norvegijoje ir kitose. Taip pat buvo įtraukti pareigūnai iš tokių teritorijų kaip Kaimanų salos ir Britanijos Mergelės salos, žinomų kaip mokesčių rojai ir pinigų plovimo centrai.

JAV generalinio prokuroro pavaduotoja Leslie Caldwell (Lesli Koldvel) sakė, kad baudos galėjo būti daug didesnės, bet „VimpleCom“ nusipelnė „nuolaidos“ už bendradarbiavimą su tyrėjais ir baudžiamosios atsakomybės pripažinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS