Rusijos premjeras įžvelgia galimybių pagerinti santykius su Ukraina | Diena.lt

RUSIJOS PREMJERAS ĮŽVELGIA GALIMYBIŲ PAGERINTI SANTYKIUS SU UKRAINA

  • 9

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pirmadienį pareiškė įžvelgiantis galimybių pagerinti Maskvos ir Kijevo santykius, kai į valdžią ateis naujasis prezidentas Volodymyras Zelenskis, bet taip pat sakė neabejojantis, kad naujasis lyderis laikysis retorikos, kurią demonstravo prieš rinkimus.

„Rinkimai Ukrainoje įvyko. Rezultatai parodė aiškų naujų požiūrių poreikį sprendžiant Ukrainos problemas. Akivaizdu, kad naujajam prezidentui iškils uždavinys konsoliduoti šalį, atsižvelgiant į pastaraisiais metais susiklosčiusią tikrovę“, – per „Facebook“ parašė D. Medvedevas.

„Neabejoju: naujasis valstybės vadovas Rusijos atžvilgiu laikysis retorikos, kurią naudojo per rinkimų kampaniją – kartoti pažįstamas ideologines formules, orientuotis į įvairias gyventojų grupes. Dėl to neturiu jokių iliuzijų“, – pridūrė Rusijos vyriausybės vadovas.

„Vis dėlto galimybių pagerinti ryšius su mūsų šalimi esama. Ko tam reikėtų? Sąžiningumo. Ir dar reikalingas pragmatiškas bei atsakingas požiūris“, – rašo D. Medvedevas.

Jis pridūrė, kad šis požiūris turi atsižvelgti į Ukrainoje susiklosčiusią politinę tikrovę, įskaitant konfliktą su separatistais Rytų Ukrainoje.

„Todėl svarbiausia, ko reikėtų palinkėti naujajai Ukrainos vadovybei – blaivaus proto. Ir, aišku, supratimo, kokie vertingi yra mūsų šalių žmonių santykiai, turintys būti aukščiau politinės konjunktūros“, – teigė premjeras.

Gerbia rinkimų rezultatus

Maskva gerbia Ukrainos prezidento rinkimų rezultatus, bet laikosi pozicijos, kad sveikinti akivaizdų jų nugalėtoją Volodymyrą Zelenskį dar per anksti, pirmadienį nurodė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai.

„Maskvoje gerbiamas Ukrainos liaudies pasirinkimas, juolab kad šis pasirinkimas gana akivaizdus“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vis dėlto D. Peskovas pareiškė, kad Kremlius laikosi pozicijos, jog sveikinti V. Zelenskį dar per anksti – kaip ir kalbėti apie tolesnio bendradarbiavimo galimybes.

„Kol kas per anksti kalbėti apie prezidento Putino sveikinimus ponui Zelenskiui, taip pat apie bendro darbo galimybes“, – pažymėjo Kremliaus atstovas.

Pasak jo, apie naująjį lyderį bus galima „spręsti tik pagal konkrečius darbus“.

D. Peskovas atkreipė dėmesį, kad oficialūs rinkimų rezultatai dar nepaskelbti ir kad jų organizatoriai nesudarė galimybės balsuoti milijonams Rusijoje esančių Ukrainos piliečių, todėl kyla klausimų dėl proceso legitimumo.

„Dėl visų šių rinkimų legitimumo iškilo klausimas, kadangi nebuvo suteikta galimybė balsuoti 3 mln. Ukrainos piliečių, gyvenančių Rusijos Federacijoje“, – kalbėjo jis.

Balsavimas per Ukrainos prezidento rinkimus nevyko Maskvos remiamų separatistų kontroliuojamose teritorijose Rytų Ukrainoje ir Rusijos 2014 metais aneksuotame Krymo pusiasalyje.

D. Trumpo sveikinimas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pasveikino Volodymyrą Zelenskį su pergale Ukrainos prezidento rinkimuose.

Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad D. Trumpas telefonu pasikalbėjo su V. Zelenskiu sekmadienį, kai paaiškėjo, kad šis jokios politinės patirties neturintis komikas taps naujuoju valstybės vadovu. JAV lyderis sakė, kad šie rinkimai yra svarbus Ukrainos istorijos momentas ir atkreipė dėmesį, jog rinkimų procesas vyko taikiai ir demokratiškai.

Pranešime cituojama, kad D. Trumpas „pabrėžė nesvyruojantį Jungtinių Valstijų palaikymą Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui“ su tarptautinės bendrijos pripažįstamomis sienomis.

JAV lyderis taip pat pažadėjo bendradarbiauti su V. Zelenskiu, kad Ukrainoje būtų „įgyvendinamos reformos, stiprinančios demokratiją, didinančios klestėjimą ir naikinančios korupciją“.

Pasveikino ES

Europos Sąjungos aukščiausi pareigūnai pirmadienį pasveikino komiką Volymyrą Zelenskį su triuškinama pergale per Ukrainos prezidento rinkimus ir pareiškė, kad balsavimas įrodė, jog ši nerami šalis lieka ištikima demokratijos vertybėms.

„Europos Sąjungos vardu norėtume pasveikinti jus su išrinkimu į Ukrainos prezidento postą. Leiskite pareikšti padėką už tvirtą prisirišimą prie demokratijos ir įstatymų viršenybės, kurį Ukrainos žmonės demonstravo per visą rinkimų procesą“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko (Donaldo Tusko) ir Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) bendrame laiške V. Zelenskiui.

„Tai yra didelis pasiekimas esant sudėtingai politinei, ekonominei ir saugumo aplinkai, besitęsiančių iššūkių Ukrainos teritoriniam vientisumui fone“, – pridūrė Bendrijos lyderiai.

Kijevo pastangos užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais ir Europos Sąjunga buvo vienas iš veiksnių, išprovokavusių jau penkerius metus besitęsiantį konfliktą su Rusija, per kurį ES paskelbė Maskvai griežtų ekonominių sankcijų.

Rytų Ukrainą krečiantis karas tarp vyriausybės pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų jau nusinešė apie 13 tūkst. gyvybių ir teberusena, nepaisant reguliariai skelbiamų paliaubų susitarimų.

2014 metų pabaigoje tarpininkaujant Europos Sąjungai sudaryti ir 2015 metais pertvarkyti Minsko taikos susitarimai, paremti Maskvos ir Kijevo, yra nuolat pažeidinėjami.

ES taip pat taiko sankcijas Rusijai už 2014 metų kovą įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją.

D. Tuskas  ir J.-C. Junckeris taip pat rašo, kad V. Zelenskis „gali tikėtis tolesnės ryžtingos ES paramos Ukrainos suverenumui, nepriklausomybei ir teritoriniam vientisumui“ bei Kijevo vykdomoms reformoms, susijusioms su „teisinės valstybės stiprinimu, kova su korupcija, makroekonominio stabilumo palaikymui ir esminėmis energetikos sektoriaus reformomis“.

ES lyderiai atkreipė dėmesį, kad „per penkerius metus po orumo revoliucijos Ukrainoje buvo pasiekta reikšminga pažanga, bet dar reikia daug nuveikti, kad būtų visiškai realizuota taiki, demokratinė, klestinti Ukraina, kurios reikalavo jos piliečiai“.

„Tvirtai tikime, kad tolesnis ES ir Ukrainos asociacijos sutarties įgyvendinimas, įskaitant glaudžią ir visa apimančią laisvosios prekybos zoną, gali tapti svarbiu įrankiu šioje srityje“, – sakoma laiške.

Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas) savo ruožtu irgi pasveikino V. Zelenskį su pergale ir išreiškė viltį, kad bus tęsiamas bendradarbiavimas vykdant reformas.

„Šilti sveikinimai Volodymyrui Zelenskiui su pergale prezidento rinkimuose. Ukraina yra vertinga Europos Tarybos narė. Nekantriai laukiame, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas reformų srityje, įskaitant padorios ir pasitikėjimo vertos teismų sistemos vystymą“, – sakoma Th. Jaglando „Twitter“ žinutėje.

Suskaičiavus 95,05 proc. balsalapių paaiškėjo, kad jokios politinės patirties neturintis komikas V. Zelenskis surinko 73,17 proc. balsų ir triuškinamai įveikė dabartinį prezidentą Petro Porošenką, gavusį 24,5 proc. balsų, pranešė Ukrainos centrinė rinkimų komisija.

Žada tolesnį palaikymą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį pasveikino komiką Volodymyrą Zelenskį su pergale per Ukrainos prezidento rinkimus ir išreiškė viltį, kad šis balsavimas padės stabilizuoti neramią šalį.

„Sveikinu jus su išrinkimu“, – sakė A. Merkel.

„Ukrainos stabilizavimas ir taikus konflikto sprendimas yra artimas mano širdžiai, kaip ir teismų, decentralizacijos ir kovos su korupcija pagrindinių reformų įgyvendinimas, – sakoma kanclerės pranešime. - Federalinė vyriausybė ateityje toliau aktyviai rems Ukrainos teisę į suverenumą ir teritorinį vientisumą.“

A. Merkel, anksčiau šį mėnesį Berlyne priėmusi kadenciją baigiantį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, pridūrė, kad mielai artimiausiu laiku susitiktų su V. Zelenskiu.

Vokietija ir Prancūzija buvo svarbios tarpininkės per derybas, vestas įsiplieskus konfliktui tarp Kijevo ir Rusijos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje ir padėjusias sudaryti Minsko taikos susitarimus, nors jų įgyvendinimas yra įstrigęs.

Karas Rytų Ukrainoje nusinešė apie 13 tūkst. žmonių gyvybių ir teberusena iki šiol, nors konflikto šalys reguliariai skelbia paliaubų susitarimus.

Europos Sąjunga taip pat taiko sankcijas Rusijai už 2014 metų kovą įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) gyrė P. Porošenkos „didelį indėlį savo šalyje per pastaruosius penkerius metus“, bet taip pat išreiškė palaikymą V. Zelenskiui.

„Volodymyras Zelenskis per rinkimų kampaniją tapo žinomas dėl (pažadų toliau vykdyti) reformas ir kovoti su korupcija“, - sakoma H.  Maaso pranešime.

„Vokietija toliau stovės šalia Ukrainos ir teiks palaikymą šiame kelyje“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

ir

vėl blokuoja laikus

Anonimas

Slykstus tas Medvedevas Amerikos zydu statytinis. Daves sita triju gauja - Putinas, Medvedevas ir Lovrovas i visiska Rusijos sunaikima. Rusams seka pasakas o istikruju dirba Amerikai.

kur tikri vadovai

o jug ir cia zydas sedi ir sipsosi,vieni zydai rusijoje vadovauja ,net juokas nebeima ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS