Rusijos sąjungininkai sveikina V. Putiną, Vakarų šalių lyderiai rinkimus smerkia | Diena.lt

RUSIJOS SĄJUNGININKAI SVEIKINA V. PUTINĄ, VAKARŲ ŠALIŲ LYDERIAI RINKIMUS SMERKIA

  • 0

Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugai ir sąjungininkai pirmadienį sveikino jį su pergale rinkimuose, tačiau Vakarų šalių lyderiai pasmerkė rinkimus kaip neteisėtus.

Pekinas pasveikino V. Putiną, sakydamas, kad „Kinija ir Rusija viena kitai yra didžiausios kaimynės ir visapusiškos strateginio bendradarbiavimo partnerės naujoje eroje“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lin Jianas (Lin Dzianas) pareiškė, kad prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir Vladimiras Putinas „toliau palaikys glaudžius mainus, skatins abi šalis toliau puoselėti ilgametę geros kaimynystės draugystę, gilins visapusišką strateginį koordinavimą“.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) pirmadienį pasveikino V. Putiną su „tvirta pergale“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Irano Islamo Respublikos Prezidentas žinute nuoširdžiai pasveikino Vladimirą Putiną su tvirta pergale ir perrinkimu Rusijos Federacijos Prezidentu“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Buvęs Rusijos vadovas Dmitrijus Medvedevas sveikino V. Putiną su „puikia pergale“ dar gerokai prieš paskelbiant galutinius rezultatus.

Bosnijos serbų lyderis Miloradas Dodikas teigė, kad „serbai su džiaugsmu sutiko prezidento V. Putino pergalę, matydami jame didį valstybės vadovą ir draugą, kuriuo visada galime pasikliauti ir kuris rūpinsis mūsų žmonėmis“.

Toliau siekiame teisingos taikos, kad Rusija pagal tarptautinę teisę nutrauktų agresyvų karą prieš Ukrainą.

„Mūsų vyresnysis brolis triumfavo, o tai yra geras ženklas pasauliui“, – sakė Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras)

Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atmetė rezultatus kaip neteisėtus. „Visiems pasaulyje aišku, kad šis veikėjas, kaip dažnai atsitikdavo istorijoje, paprasčiausiai yra apsvaigintas valdžios ir daro viską, kad valdytų amžinai“, – pareiškė jis.

„Nėra blogio, kurio jis nepadarytų, kad pratęstų savo asmeninę valdžią. Ir niekas pasaulyje nebūtų apsaugotas nuo to“, – pridūrė jis.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sakė, kad „po to, kai neteisėtai buvo surengti rinkimai Ukrainos teritorijoje, rinkėjai neturėjo iš ko rinktis ir nebuvo nepriklausomos ESBO [Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos] stebėsenos“ ir pridūrė, kad „tai neatrodo kaip laisvi ir sąžiningi rinkimai“.

Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) sakė, kad Rusijos „rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi“.

„Toliau siekiame teisingos taikos, kad Rusija pagal tarptautinę teisę nutrauktų agresyvų karą prieš Ukrainą“, – pridūrė jis.

Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky (Janas Lipavskis) rinkimus pavadino farsu ir parodija. „Tai buvo Rusijos prezidento rinkimai, kurie parodė, kaip šis režimas slopina pilietinę visuomenę, nepriklausomą žiniasklaidą, opoziciją“, – teigė jis.

Tuo metu Prancūzija pareiškė, kad rinkimai, pratęsę V. Putino valdymą dar bent šešeriems metams, vyko represijų sąlygomis, ir gyrė daugybę rusų, kurie nepabijojo pademonstruoti savo pasipriešinimą režimui. 

Gairės: Rusija, Vladimiras Putinas, rinkimai, pergalė, sąjungininkai, sveikina, Vakarai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS