Š. Korėja: per derybas Vašingtonas pateikė „grobuoniškų“ reikalavimų | Diena.lt

Š. KORĖJA: PER DERYBAS VAŠINGTONAS PATEIKĖ „GROBUONIŠKŲ“ REIKALAVIMŲ

  • 5

Šiaurės Korėja pareiškė, kad šeštadienį per derybas dėl denuklearizacijos Vašingtonas pateikė „grobuoniškų“ reikalavimų.

Pats JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) prieš kelias valandas pavadino šias derybas „produktyviomis“.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad „itin apgailėtinas“ JAV požiūris per susitikimą prieštarauja praėjusį mėnesį Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pasiekto susitarimo dvasiai.

„JAV požiūris ir pozicija aukšto lygio derybų metu penktadienį ir šeštadienį kelia didelį apgailestavimą,“ – sakoma ministerijos pareiškime, kurį cituoja Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Ministerija sukritikavo Vašingtoną dėl jo „vienašališkų ir grobuoniškų reikalavimų dėl denuklearizacijos“.

Pareiškimas pasirodė praėjus vos kelioms valandoms po to, kai M. Pompeo žurnalistams apibūdino susitikimą kaip sėkmingą, tačiau pateikė nedaug naujų detalių, kaip Šiaurės Korėja vykdys įsipareigojimą „denuklearizuotis“ mainais į JAV saugumo garantijas. 

„Tai sudėtingi klausimai, tačiau padarėme pažangą beveik visose pagrindinėse srityse. Kai kur – didelę pažangą, kitur dar reikės padirbėti,“ – sakė jis.

M. Pompeo kalbėjosi su žurnalistais po daugiau nei aštuonias valandas per dvi vizito dienas trukusių derybų su Šiaurės Korėjos lyderio dešiniąja ranka Kim Yong Cholu (Kim Jong Čolu). 

Kim Jong Unas per praėjusį mėnesį įvykusį istorinį susitikimą su Amerikos prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) sutiko „dirbti siekiant visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“ mainais už saugumo garantijas ir pavojingos konfrontacijos su JAV pajėgomis nutraukimą.

Tuo nesiekiama nutraukti derybų. Šiaurės Korėja siekia įgyti pranašumo tolesnėse derybose.

D. Trumpas po šio susitikimo pareiškė, kad krizė sėkmingai įveikta, tačiau lyderių pasirašytame trumpame bendrame pareiškime nėra aiškaus nusiginklavimo plano, todėl M. Pompeo buvo pavesta tartis dėl konkrečių dalykų.

„Kalbėjomės apie tai, ką šiaurės korėjiečiai toliau daro ir kaip kartu galime siekti visiškos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos, kuriai pritarė tiek pirmininkas Kim Jong Unas, tiek prezidentas Trumpas,“ – žurnalistams sakė M. Pompeo.

„Jie ir toliau yra pasirengę siekti (denuklearizacijos), – sakė jis. – Tai buvo produktyvios, geros valios derybos.“

Tačiau iš praktinių žingsnių M. Pompeo paminėjo tik tai, kad abiejų šalių sudaryta darbo grupė liepos 12 dieną susitiks aptarti per 1950–1953 metų Korėjos karą žuvusių amerikiečių palaikų perdavimą.

Jis taip pat sakė, kad pasiekta pažangos tariantis dėl vieno iš Šiaurės Korėjos raketų objektų sunaikinimo „praktinių aspektų“.

Siekia pranašumo

Pasak Šiaurės Korėjos ministerijos pranešimo, pareigūnai perdavė M. Pompeo asmeninį laišką D. Trumpui, kuriame išreiškia viltį, kad tolesnėse šalių vadovų derybose „bus sutvirtinti puikūs santykiai ir pasitikėjimo jausmas“.

Profesorius Yang Moo-Jinas (Jang Mudzinas) iš Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule naujienų agentūrai AFP sakė, kad Pchenjanas „atskiria JAV biurokratus nuo prezidento Trumpo, išreikšdamas pasitikėjimą juo“.

„Tuo nesiekiama nutraukti derybų. Šiaurės Korėja siekia įgyti pranašumo tolesnėse derybose," – aiškino jis.

Pasak profesoriaus, „Šiaurės Korėja tikėjosi, kad M. Pompeo pateiks konkretų pasiūlymą dėl saugumo garantijų, tačiau nusivylė, nes JAV pusė pakartojo seną reikalavimą, kad Šiaurės Korėja pirmiausia turėtų atsisakyti savo branduolinio arsenalo ir tik po to tikėtis kažko gauti mainais iš JAV“.

Tarptautinė stebėsena

JAV valstybės sekretorius, kuriam tenka užduotis sukurti nusiginklavimo programą, siekia, kad Pchenjanas oficialiai deklaruotų savo branduolinės programos dydį ir kad būtų sudarytas tvarkaraštis, kaip, kontroliuojant ir tikrinant tarptautiniams ekspertams, ji bus ateityje nutraukta.

Daugelis ekspertų abejoja Kim Jong Uno, kurio autokratinis režimas ilgai laikė branduolinį atgrasymą strateginiu tikslu, nuoširdumu ir dauguma jų nesitiki, kad šis procesas bus greitas, nors Vašingtonas ir nori, kad rezultatų būtų pasiekta per metus.  

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Chm: ".. sutiko „dirbti siekiant visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“ mainais už saugumo garantijas ir pavojingos konfrontacijos su JAV pajėgomis nutraukimą" - kadangi tos JAV nekonfrontuodamos negali (VIS tas siekis save aukščiau kitų pastatyt), tai ir tos derybos - tik gumos tempimas.

stebuklu nebuna

Kaip gali grobuonis pateikti NE grobuoniškus reikalavimus ???

na

jo, jau ir durniui aišku, kad tik sunaikintų korėjiečiai ginklus ir iškarto būtų patys sunaikinti, juk jankiai net neslėpia, po to kai korėjiečiai sunaikino bandymo paligoną, tai net JAV aukščiausi pareigūnai iškart pradėjo gazdinti Libijos ir kitų likimais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS