Seulas: sankcijos Šiaurės Korėjai gali būti pradėtos švelninti anksčiau | Diena.lt

SEULAS: SANKCIJOS ŠIAURĖS KORĖJAI GALI BŪTI PRADĖTOS ŠVELNINTI ANKSČIAU

  • 1

Pietų Korėja pirmadienį pareiškė, kad sankcijos Šiaurės Korėjai gali būti pradėtos švelninti, kai tik Pchenjanas atliks „reikšmingų žingsnių denuklearizacijos link“, nors Vašingtonas šiuo klausimu iki šiol deklaruodavo griežtesnę nuomonę.

Per praeitą savaitę Singapūre įvykusį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimo buvo paskelbtas tik aptakiai suformuluotas pareiškimas. Jame sakoma, kad Kim Jong Unas „pakartojo savo tvirtą ir nesvyruojantį įsipareigojimą Korėjos pusiasalio visiškai denuklearizacijai“.

Tvyrant nuogąstavimams, kad šis viršūnių susitikimas gali susilpninti tarptautinę koaliciją prieš Šiaurės Korėjos branduolinę programą, JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo po šio renginio pabrėžė, kad sankcijos liks galioti iki Šiaurės Korėjos visiškos denuklearizacijos.

Tačiau Pietų Korėjos diplomatijos vadovė pirmadienį iškėlė mintį, kad suvaržymai gali būti sušvelninti anksčiau.

„Mūsų pozicija – kad sankcijos privalo likti galioti, kol Šiaurės Korėja atliks reikšmingų, realių žingsnių denuklearizacijos link“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministrė Kang Kyung-wha.

Reuters/Scanpix nuotr.

Vis dėlto ji pridūrė, kad Seulas ir Vašingtonas „bendrąją padėtį“ vertina vienodai ir toliau tarpusavyje konsultuosis.

Keliomis dienomis anksčiau Kinijos užsienio reikalų ministerija pasiūlė, kad Jungtinių Tautų Saugumo Taryba apsvarstytų galimybę sušvelninti ekonomines baudžiamąsias priemones, taikomas Šaltojo karo laikų Pekino sąjungininkės atžvilgiu.

Bet koks įtampos sumažėjimas jos kaimynystėje būtų palankus Kinijai, artimiausiai Šiaurės Korėjos sąjungininkei, su kuria Pchenjanas vykdo 90 proc. savo prekybos.

Tą patį galima pasakyti ir apie taikingo būdo Pietų Korėjos prezidentą Moon Jae-iną, palaikantį dialogą su Šiaurės Korėją ir balandį susitikusį su Kim Jong Unu.

Tačiau D. Trumpas dar visai neseniai reikalavo, kad Pchenjanui būtų daromas „maksimalus spaudimas“ ir kad prie jo prisidėtų Kinija ir Pietų Korėja.

Tačiau analitikai pažymi, kad po susitikimo Singapūre D. Trumpo administracijai gali būti sunku grįžti prie šios politikos, net jeigu dabartinės diplomatinės pastangos paveikti Šiaurės Korėjos politiką būtų nesėkmingos.

„Šio susitikimo simbolizmas užtikrina, kad maksimalaus spaudimo kampanija jau pasiekė savo piką“, – savo komentare nurodė JAV strateginių studijų centro „Council on Foreign Relations“ Korėjos studijų padalinio vyriausiasis mokslo darbuotojas Scottas Snyderis.

„Iš tikrųjų Kinija ir Pietų Korėja spaus švelninti ekonominį spaudimą Šiaurės Korėjai“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matosi

suprato 1 kita kaip oligarchai o kaup toliau nezinia,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS