Seulas: Šiaurės Korėjos raketos paleidimas būtų katastrofa diplomatijai | Diena.lt

SEULAS: ŠIAURĖS KORĖJOS RAKETOS PALEIDIMAS BŪTŲ KATASTROFA DIPLOMATIJAI

  • 0

Jei Šiaurės Korėja paleistų raketą, tai sukeltų „katastrofiškų padarinių“ diplomatijai dėl Pchenjano branduolinės programos.

Keli JAV tinklalapiai neseniai paskelbė iš palydovų darytų nuotraukų, kurių analizė rodo, kad Šiaurės Korėja atstatė dalį pernai išmontuotų konstrukcijų didelio nuotolio raketų bandymų poligone.

Nuotraukos buvo paskelbtos praėjus kelioms dienoms po antrojo viršūnių susitikimo tarp Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).   

Susitikimas Hanojuje buvo netikėtai nutrauktas, lyderiams nesugebėjus pasiekti susitarimo.

Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) specialusis patarėjas Moon Chung-inas (Mun Čunginas) antradienį sakė, kad bet kokie Šiaurės Korėjos bandymai naudoti galimą raketos paleidimą kaip derybų svertą būtų „blogas žingsnis“.

Anot jo, tiek Šiaurės Korėja, tiek Jungtinės Valstijos turi elgtis itin santūriai, kad nežlugtų diplomatinės pastangos.

Moon Chung-inas pridūrė, jog viršūnių susitikimas Hanojuje parodė, kaip „sudėtinga ir skausminga“ siekti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Pchenjanas tebesiekia denuklearizacijos?

Šiaurės Korėja tebėra įsipareigojusi savo pažadui atsikratyti branduolinio arsenalo ir pasiruošusi šiuo klausimu toliau derėtis su JAV, sakoma propagandos svetainės „Uriminzokkiri“ paskelbtame straipsnyje.

„Mūsų tvirta pozicija – kad būtų užmegzti nauji dvišaliai (JAV ir Šiaurės Korėjos) santykiai, atsižvelgiant į naujųjų laikų reikalavimus, sukurtas ilgalaikis ir tvirtas taikos režimas Korėjos pusiasalyje ir būtų judama visiškos denuklearizacijos link“, – teigiama straipsnyje „Kelias denuklearizacijos link – mūsų nesvyruojanti pozicija“.

Pranešime priduriama, jog abi šalys sutarė tęsti „produktyvų dialogą“, siekdamos išspręsti klausimus, iškilusius per JAV ir Šiaurės Korėjos vadovų susikimą Hanojuje.

D. Trumpas po susitikimo pareiškė, kad šiaurės korėjiečiai reikalavo panaikinti visas galiojančias baudžiamąsias priemones. Tuo metu Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovas tvirtino, jog Pchenjanas teprašė atšaukti dalį sankcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS